Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie działa simple Queue po aktywacji p2p w zakładce advanced
PostNapisane: 9 listopada 2011, godz. 15:23 
Offline

Dołączył(a): 9 listopada 2011, godz. 14:32
Posty: 2
Witam. Zgodnie z opisem w bazie wiedzy Mikrotik temat - •Bandwith Control - •IP+Queues
założyłem Simple Queue dla adrsu 192.168.3.20 z ograniczeniem upload 256k/download 2M (wpis w zakładce General).
Przy testach działa OK.
Po dodaniu wpisu w zakładce Advanced:
P2P- all p2p
Interface - all
Limit at 128k / 1M
filtr przestaje działać (na podglądzie w zakładce Traffic zero ruchu) i na podanym wcześniej adresie jest pełna szybkość łącza.
Co zrobić aby to działało prawidłowo?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nie działa simple Queue po aktywacji p2p w zakładce advanced
PostNapisane: 15 listopada 2011, godz. 14:10 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

W ten sposób kolejkujesz jedynie ruch P2P (jeżeli takiego nie ma, lub RouterOS go nie wykryje to kolejka siłą rzeczy nie działa).
Generalnie wykrywanie ruchu P2P działa tak sobie, można się posiłkować filtrem L7, przy pewnym nakładzie pracy daje to dość dobre rezultaty (choć siłą rzeczy obciąża maszynę). Co dokładnie próbujesz zrobić?

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Nie działa simple Queue po aktywacji p2p w zakładce advanced
PostNapisane: 16 listopada 2011, godz. 21:02 
Offline

Dołączył(a): 9 listopada 2011, godz. 14:32
Posty: 2
Witam,
jestem nowym użytkownikiem systemu Mikrotik i nie znam większości ustawień,
zgodnie z opisem w http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=IPQueues
próbowałem ustawić w najprostszy możliwy sposób, używając tylko Winbox:

1.Ogólny limit szybkości dla klienta w Simple Queues /General (działa jednak pod warunkiem nie ruszania zakładki Advanced)

2.Ograniczyć dodatkowo transfer dla ruchu p2p (jeśli zostanie wykryty) – założyłem że oprogramowanie jest „user friendly” i zakładka ta umożliwia wprowadzenie dodatkowych warunków do globalnych ustawień nie wpływając na działanie tamtych.

Czy trzeba te dwie funkcje wpisać jako niezależne kolejki w Simple Queues?

Chciałbym skorzystać tylko z gotowych rozwiązań przygotowanych przez autorów oprogramowania
(cała lista ruchu p2p do wyboru) – nawet jeśli są dość niepewne, nie używając filtrowania L7 jak proponujesz.

Proszę o wskazówki jak to zrobić.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nie działa simple Queue po aktywacji p2p w zakładce advanced
PostNapisane: 18 listopada 2011, godz. 16:06 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

W takiej sytuacji - tak, musisz mieć dwie kolejki. Jedną dla ruchu regularnego, drugą dla p2p. Mimo niedoskonałości, o której wspomniałem, w większości sytuacji matcher all-p2p powinien zdać egzamin.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies