Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nie widać Mikrotików w Winboxie
PostNapisane: 18 maja 2009, godz. 23:04 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Witam , mam w sieci kilka mikrotików rb411 postawionych w trybie wisp.
Tryb station,
Firewall->nat-chain=srcnat
out interface=wlan1
action- masqarada,
Postawiony jest Dhcp client i serwer,
w ip->adresyss jest dodana klasa ip z dhcp serwer 192.168.4.1
i niestety nie widze tych mikrotików w winboxie, jezeli wpisze jego mac lub ip ręcznie to winbox bez problemu sie połączy. Da się coś zrobić aby te mikrotiki były widoczne w winboxie??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nie widać Mikrotików w Winboxie
PostNapisane: 19 maja 2009, godz. 13:44 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Tu powinien wypowiedzieć sięspecjalista ale z mojego doświadczenia wynika, że nie da rady.
Najlepiej spiąć je w mostek i wtedy winbox będzie mógł wyszukiwać je po adresach fizycznych bo tak chyba robi to z automatu. U mnie przynajmniej tak to funkcjonuje. Przeszkadza mu najczęściej NAT, nieco mniej routing, a na Bridge'u widzi wszystkie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nie widać Mikrotików w Winboxie
PostNapisane: 19 maja 2009, godz. 16:22 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli jesteś wpięty do jednego z tych MT za NAT-em będziesz widzieć tylko jego, innych nie zobaczysz bynajmniej z poziomu klienta końcowego. Jeżeli zalogujesz się na jednego z Mikrotików i przejedziesz do zakładki IP >> NEIGHBOR powinieneś zobaczyć resztę swoich MT pod warunkiem że są one do siebie bezpośrednio przyłączone, jeżeli masz w sieci kaskadę NAT-ów będziesz widzieć maszyny do pierwszej Maskarady.

Mikrotik rozgłasza się na protokole UDP porcie 5378, robiąc odpowiednie przekierowania do wewnątrz sieci tego protokołu na każdym z MT, zobaczysz wszystkie Mikrotiki nawet za NAT-em.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nie widać Mikrotików w Winboxie
PostNapisane: 19 maja 2009, godz. 21:31 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Wszedłem w IP >> NEIGHBOR>>Discovery Interfaces i tam są interfejsy: ether1 oraz wlan1 który był wyłączony. włączyłem go i teraz widzę Mikrotika w winboxie :D zrobiłem to na wszystkich Mikrotikach i teraz wszystkie widzę. Dzięki za naprowadzenie. Teraz śmiga wszystko tak jak trzeba.


Dzięki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Nie widać Mikrotików w Winboxie
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 14:03 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
No jak widać i ja byłem jednak głupi, Człowiek uczy się całe życie :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies