Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pingi
PostNapisane: 25 stycznia 2008, godz. 16:15 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
Witam
mam do podzialu dsl 8mb. podzial odbywa sie przy pomocy queue tree, dostep przez pppoe i teraz przy podlaczeniu ok 30 uzytkownikow mam strasznie duze pingi czy mozna nad tym jakos zapanowac? puscilem caly ruch icmp w ip firewall mange co myslalem ze sprawi ze pingi beda duzo lepsze (nie wpadaja w indywidualne ograniczenia uzytkownikow) ale nadal mam bardszo duze pingi dochodzace do 1000 ms download w szczycie dochodzi do 6MB a upload mam ustawiony na na 600kb gdzie chyba przy dsl'u 8MB jest 640 kb wiec ma troche zapasu... moze ktos zna lekarstwo na moj problem? I jeszcze jedno pytanie odnosnie wymagan sprzewtowych przy konfiguracji pppoe i queue dla powiedzmy 40 uzytkownikow bedacych online ile ramu jest potrzebne w PC ? czy 1,5 GB starczy? z gory wielkie dzieki za odp
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: pingi
PostNapisane: 30 stycznia 2008, godz. 02:19 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
Witam
mam do podzialu dsl 8mb. podzial odbywa sie przy pomocy queue tree, dostep przez pppoe i teraz przy podlaczeniu ok 30 uzytkownikow mam strasznie duze pingi czy mozna nad tym jakos zapanowac?


Mozna.

jmeavric napisał(a):
puscilem caly ruch icmp w ip firewall mange co myslalem ze sprawi ze pingi beda duzo lepsze (nie wpadaja w indywidualne ograniczenia uzytkownikow) ale nadal mam bardszo duze pingi dochodzace do 1000 ms download w szczycie dochodzi do 6MB a upload mam ustawiony na na 600kb gdzie chyba przy dsl'u 8MB jest 640 kb wiec ma troche zapasu...


Nie piszesz co i jak pingujesz, czy brame czy np onet.
Nie piszesz jaka masz ilosc pakietow na wanie.

iDSL (i wszystkie xDSL) maja kiepski upload, po prostu Ci sie zatyka (albo proc na routerze zdycha - nie napisales nic o tym).

U mnie ping na obciazonym idslu (upload) to max xxx, ale od kiedy dsl robi tylko dla www mam do onetu 9-11 ms ;)

jmeavric napisał(a):
I jeszcze jedno pytanie odnosnie wymagan sprzewtowych przy konfiguracji pppoe i queue dla powiedzmy 40 uzytkownikow bedacych online ile ramu jest potrzebne w PC ? czy 1,5 GB starczy? z gory wielkie dzieki za odp
pozdrawiam


OMG, u mnie 87 userow jest obrabianych przez PII@233 i 64 mb ;)

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, godz. 08:18 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
witam
odp:
1. pinguje onet.pl
2. ilosci pakietow na wanie hmm gdzie to najprosciej sprawdzic zebym nie wprowadzil Cie w blad....
3. powiedzmy ze zapanowalem nad sytuacja obcinajac upload do max 96kb dla uzytkownika to teraz mam pingi max do 150 ms/s przy max obciazeniu
4. procesor 2ghz athlon wyrabia spokojnie obciazenie max 10% co jedynie mi sie nie podoba to to ze ram strasznie mi zjada z 512 zostaje 30 mb nom ale sprzet robi za wszystko server pppoe ograniczenia i natowanie...
pytania:
1. jaki miales max upload na idsl dla usera?
2. niestety w moim regionie max co mozna wyrwac ze stalych lacz to dsl... synchronicznych brak:(


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2008, godz. 20:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
2. ilosci pakietow na wanie hmm gdzie to najprosciej sprawdzic zebym nie wprowadzil Cie w blad....[/qoute]

Interfaces.

jmeavric napisał(a):
3. powiedzmy ze zapanowalem nad sytuacja obcinajac upload do max 96kb dla uzytkownika to teraz mam pingi max do 150 ms/s przy max obciazeniu


W tych samych interfaces sprawdz jaki masz upload dla calego lacza, czyli na porcie "WAN"

Zrob to samo (ping upload) odpinajac wszystkich i sam mt niech leci.

jmeavric napisał(a):
4. procesor 2ghz athlon wyrabia spokojnie obciazenie max 10% co jedynie mi sie nie podoba to to ze ram strasznie mi zjada z 512 zostaje 30 mb nom ale sprzet robi za wszystko server pppoe ograniczenia i natowanie...


U mnie dokladnie to samo na procku starszym od Twojego o jakies 8 lat i 4x mniej ramu!

jmeavric napisał(a):
1. jaki miales max upload na idsl dla usera?


Taki jak na umowie ;)

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 lutego 2008, godz. 11:25 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Moze byc tak ze nie wylapuje ci wszysttkich markow i cos idzie poza mangle :)

Mozesz to najprosciej sprawdzic patrzac na sume kolejek w QT i na wysylanie i odbieranie danych na interface ether1 (o ile on u ciebie jest do neta). Jezeli masz web proxy to moze sie tez tak dziac ze ono sie zapcha i bedzie wysylalo na maxa.. musisz wtedy zablokowac proxy dla dostepu z zewnatrz (dodaje sie jedna czy dwie reguly) .

Nie wiem tez jak masz zrobione Queue Type: PCQ czy SFQ.

MOze pokaz jak masz marki porobione i wtedy bedzie wiadomo :) i zobacz na uzycie interface (ktory idzie do neta) - to na poczatek :)

Cytuj:

OMG, u mnie 87 userow jest obrabianych przez PII@233 i 64 mb



Super - a jakie uslugi masz na nim uruchomione ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2008, godz. 09:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
Cytuj:
Super - a jakie uslugi masz na nim uruchomione ?


Jest to router brzegowy, wiec wszystko co do tego potrzebne:
- NAT
- policy routing
- Koncentrator PPPoE
- jedno radio

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2008, godz. 09:57 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Rozumiem..

W takim przypadku - nie ma problemu jak najbardziej taki sprzet moze sie nadawac.

Zdziwil bym sie gdyby na nim bylo web-proxy i jeszcze jakies inne rzeczy - wtedy ta maszyna napewno nie dalaby rady.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies