Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 28 czerwca 2017, godz. 12:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 4 listopada 2009, godz. 17:51 
Offline

Dołączył(a): 4 listopada 2009, godz. 17:43
Posty: 6
Witam.
Posiadam w/w router i mam problem, ponieważ w dostarczonym urządzeniu NETIA zablokowała część opcji (głównie administracyjnych) stąd też moje pytanie, czy i jak można wejść do opcji QoS. Obecnie w menu/panelu admin. nie ma nic na ten temat.
Dodatkowo, czy istnieje możliwość upgradu firmware (obecnie 4.5.3) i "dalsze" korzystanie z netu, bo jeśli pamięć mnie nie myli to NETIA nie podaje hasła do VoIP (proszę o poprawę jeśli się mylę).

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 6 listopada 2009, godz. 15:48 
Offline

Dołączył(a): 23 maja 2009, godz. 23:43
Posty: 10
Witaj . Niestety nie wiem czy uda Ci się zaktualizować router . Ale posiadam plik software 4.3.2 gdzie masz do wszystkiego dostęp i plik konfiguracji WAN na ethernecie . Tylko czy to zadziała ??
Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 6 listopada 2009, godz. 18:35 
Offline

Dołączył(a): 6 listopada 2009, godz. 17:29
Posty: 2
Ponieważ to mój pierwszy post na tym forum - Witam wszystkich!
Co do sprzętu tez jestem jego szczęśliwym posiadaczem, tylko niestety z zablokowanymi niektórymi ustawieniami. Znalazłem TAKI trik,może komuś się przyda. Niestety w moim egzemplarzu mam zablokowaną również i tą opcje. Tak się zastanawiam czy skoro jesteśmy już właścicielami tego urządzenia to czy nie powinniśmy mieć dostępu do konta administratora?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 6 listopada 2009, godz. 22:46 
Offline

Dołączył(a): 4 listopada 2009, godz. 17:43
Posty: 6
Witam.
Dziękuję za udzielone odp. niestety oprócz wymiany firmware'u nie widzę innego wyjścia na dostęp do "ukrytych" opcji.

@Petro Według "manuala" NETII po wygaśnięciu umowy (do 6 miesięcy) można się z nimi skontaktować i powiedzą jak wgrać fabryczny firmware. Fakt zablokowania dostępu administracyjnego tłumaczą gwarancją jakości realizacji swych usług (pewnie aby ktoś nie dzwonił 24/7 z pytaniami w stylu "net/tel mi nie działa jak to naprawić?" lub, co wydaje się bardziej realne, koniecznością zakupienia za 99 tego routera).
Ja osobiście czekam na odp od "wydziału technicznego" czy jest jakaś możliwość dostania się do tego QoS'a.

Natomiast wszelkie skany routera tylko ugruntowały mnie w tym iż w/w opcji po prostu tam nie ma (tzn. odpowiednie linki zostały usunięte). Możliwe, że przez telnet da się coś więcej zdziałać, lecz żadne hasła nie działają (U was jest też tak?).

Tutaj jest link do opcji zaawanswanych i muszę powiedzieć, że sporo tego pousuwali.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 8 listopada 2009, godz. 15:13 
Offline

Dołączył(a): 6 listopada 2009, godz. 17:29
Posty: 2
Faktycznie. Próbowałem przez telnet i też nie idzie w żaden sposób się zalogować, nawet na te konto usera.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 9 listopada 2009, godz. 17:57 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
Po korespondencji mailowej z pirelii odpowiedzieli ze nie maja firmwaru w polskiej wersji jezykowej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 10 listopada 2009, godz. 00:13 
Offline

Dołączył(a): 23 maja 2009, godz. 23:43
Posty: 10
A Kolego Majkel czy macie nowe software do Pirelli 223 i 226 ? I proszę nie usuwaj postu jak poprzednio .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 14 listopada 2009, godz. 02:04 
Offline

Dołączył(a): 4 listopada 2009, godz. 17:43
Posty: 6
Witam,
jak się okazało, po rozmowie z pomocą techniczną, w przypadku w/w routera i usługi NETII nie ma możliwości uzyskania dostępu do "ukrytych zaawansowanych" opcji. Jedyne co można zrobić, to skontaktować się z pomocą i Oni zdalnie ustawią preferowane przez użytkownika opcje.
Najprawdopodobniej połączenie odbywa się przez telnets, więc dla wytrwałych bruteforce log. admin chyba będzie jedynym rozwiązaniem.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 21 listopada 2009, godz. 14:32 
Offline

Dołączył(a): 21 listopada 2009, godz. 14:06
Posty: 5
Widze ze aby wejsc na strone supportu tej firmy pirelli nalezy miec login i haslo, ktore zapewne ma netia, jako ich kontrahent. Wsumie to im sie nie dziwie ze blokuja nam zaawansowane opcje skoro za router dalismy tylko 29 zł. Z drugiej jednak strony czy zawsze te ich urzadzenia musza byc jakims totalnym niewypalem ? Niech przynajmiej dadza mozliwosc niekupowania tego crapu. Ja nepewno bd sie laczyl przez swojego Pentagrama Cebertus P 6341.

Czy przez ten ich zmodyfikowany software smignie rozdzielenie neostrady ?
Widze ze istnieje mozliwosc wpisania VPI i VCI.
Czy ten router za 99 zł (ten sam, tylko wiecej odblokowanych opcji, tak?) ma wszystkie fabryczne ustawienia ? Nadal brak pomyslow jak wgrac inny software ;<?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 21 listopada 2009, godz. 15:41 
Offline

Dołączył(a): 21 listopada 2009, godz. 14:06
Posty: 5
Talei napisał(a):
Witam,
jak się okazało, po rozmowie z pomocą techniczną, w przypadku w/w routera i usługi NETII nie ma możliwości uzyskania dostępu do "ukrytych zaawansowanych" opcji. Jedyne co można zrobić, to skontaktować się z pomocą i Oni zdalnie ustawią preferowane przez użytkownika opcje.


Kontaktowanie sie z nimi 20 razy w miesiacu ... chyba nie wchodzi w rachube :D

Talei napisał(a):
Najprawdopodobniej połączenie odbywa się przez telnets, więc dla wytrwałych bruteforce log. admin chyba będzie jedynym rozwiązaniem.


Te haslo jest w modemie, oni nie widza ze ty je znasz/probujesz zlamac. Jak uzyc tej metody i czy modem nie jest zabezpieczony przed takimi atakami ? Jak dlugi to proces ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 21 listopada 2009, godz. 16:51 
Offline

Dołączył(a): 4 listopada 2009, godz. 17:43
Posty: 6
Witam,
W odp. na twojego emaila
Cytuj:
Widze ze aby wejsc na strone supportu tej firmy pirelli nalezy miec login i haslo, ktore zapewne ma netia, jako ich kontrahent. Wsumie to im sie nie dziwie ze blokuja nam zaawansowane opcje skoro za router dalismy tylko 29 zł. Z drugiej jednak strony czy zawsze te ich urzadzenia musza byc jakims totalnym niewypalem ? Niech przynajmiej dadza mozliwosc niekupowania tego crapu. Ja nepewno bd sie laczyl przez swojego Pentagrama Cebertus P 6341.


Szczerze to nie wiem po co Ty tam wchodziłeś :). Za 29zł jest modem, router kosztuje 99zł (nie wiem czy dopiero zamawiasz czy już masz te urządzenia, ale jak ja u siebie zamawiałem to miałem dostać Siemensa a przywieźli Pirelli więc nie wiem jak oni to rozdają). Jeśli chodzi o jakość routera to jest on całkiem dobry. Ma praktycznie w sobie wszystko czego potrzeba do administracji małą siecią LAN wraz z VoIP'em, no ale to tylko moje zdanie.

Cytuj:
Czy przez ten ich zmodyfikowany software smignie rozdzielenie neostrady ?
Widze ze istnieje mozliwosc wpisania VPI i VCI.
Czy ten router za 99 zł (ten sam, tylko wiecej odblokowanych opcji, tak?) ma wszystkie fabryczne ustawienia ? Nadal brak pomyslow jak wgrac inny software ;<?


Netia daje ten soft bo blokują hasła do VoIP (nic z tym związanego nie możesz na routerze ustawić), na standardowym firmware masz wszystkie możliwość. Ja obecnie rozdzielam 8Mbit na 4 kompy i po ostatnim kontakcie z supportem netii o ustawienie QoS'a wszystko działa ładnie. Tzn. mogę ściągać na jednym kompie na fullspeed a gdy włączam drugi komp i powiedzmy oglądam filmy na youtube na tym pierwszym speed odpowiednio spada (wedle reguły QoS).

Cytuj:
Kontaktowanie sie z nimi 20 razy w miesiacu ... chyba nie wchodzi w rachube :D

Nie, bo po zgłoszeniu twojego "problemu" to Oni oddzwaniają do Ciebie, więc nie połączysz się z nimi bezpośrednio (tzn., mi się nie udało np. porozmawiać z nikim a mam problem z płatnościami obecnie, czyli muszę czekać aż ktoś od Nich do mnie oddzwoni).

Cytuj:
Te haslo jest w modemie, oni nie widza ze ty je znasz/probujesz zlamac. Jak uzyc tej metody i czy modem nie jest zabezpieczony przed takimi atakami ? Jak dlugi to proces ?


Nie wiem jak jest z modemem ja mam router w/w. Natomiast jeśli idzie o zdobycie hasła to:
1. w zależności od reguły na firewallu będzie odpowiednio blokowany ruch z WAN
2. z LAN nie jest blokowany (chyba, że tak ustawisz)
3. raczej wątpię (tak na 99%) by wysyłane gdzieś były wszystkie próby logowania do routera
4. jeśli idzie o narzędzia to zależy jakiego systemu używasz. Jest masa programów które to umożliwiają. Google it :).
5. czas jest... DŁUGI, ale na 100% skuteczny. Nie mam pojęcia jakiej długości jest to hasło więc nie powiem Ci ile to zajmie. Tutaj masz kalkulator.

Mam nadzieje że odp. na Twoje pytania.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 21 listopada 2009, godz. 17:21 
Offline

Dołączył(a): 21 listopada 2009, godz. 14:06
Posty: 5
Cytuj:
Szczerze to nie wiem po co Ty tam wchodziłeś :). Za 29zł jest modem, router kosztuje 99zł (nie wiem czy dopiero zamawiasz czy już masz te urządzenia, ale jak ja u siebie zamawiałem to miałem dostać Siemensa a przywieźli Pirelli więc nie wiem jak oni to rozdają). Jeśli chodzi o jakość routera to jest on całkiem dobry. Ma praktycznie w sobie wszystko czego potrzeba do administracji małą siecią LAN wraz z VoIP'em, no ale to tylko moje zdanie.


Za 29 zl dostalem ten sam router co Ty, nie wiem czy to pomylka z ich strony czy zeczywiscie mialo tak byc. Nie interesowalem sie tym co dostane, z gory zakladalem ze to bedzie jakis smiec :P I sie zdziwilem, gdyby nie ten firmware to router posiada VOIP, w przeciwienstwie do mojego Pentagrama, ktory kupilem 2 tyg. temu. Jakbym odblokowal Pirelli, sklonilo by mnie to do jego uzywania :) Bramki VOIP sa drogie, a zamierzalem takowa kupic :) W/w router/modem? dostarl do mnie wlasnie wczoraj :P Od wczoraj użeram sie z nim/majstruje/czytam na forach xD

Cytuj:
Nie wiem jak jest z modemem ja mam router w/w. Natomiast jeśli idzie o zdobycie hasła to:
1. w zależności od reguły na firewallu będzie odpowiednio blokowany ruch z WAN
2. z LAN nie jest blokowany (chyba, że tak ustawisz)
3. raczej wątpię (tak na 99%) by wysyłane gdzieś były wszystkie próby logowania do routera
4. jeśli idzie o narzędzia to zależy jakiego systemu używasz. Jest masa programów które to umożliwiają. Google it :).
5. czas jest... DŁUGI, ale na 100% skuteczny. Nie mam pojęcia jakiej długości jest to hasło więc nie powiem Ci ile to zajmie. Tutaj masz kalkulator.

Mam nadzieje że odp. na Twoje pytania.
Pozdrawiam.


Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz :)
Szczegolnie spodobal mi sie kalkulator ;D Jezeli haslo bd do 9 cyfer to zlamiesz je w ciagu 1 dnia, co mnie by zadowolilo ;D Jezeli wiecej, to niestety trzeba se odpuscic :P Posiadam system operacyjny Windows 7/Windows XP. Szukalem przez przyjaciela google takowego programu ale niestety nie moglem sie doszukac. Znalazlem tylko jakis program walczacy z haslem metoda slownikowa czy jakos tak ale mysle ze moze to sie nie sprawdzic, gdyz moze to byc jakis serial :P Moze znasz jakis program ktorego potrzebuje ??

Mozna chyba walic do bólu :P Wpisywalem ręcznie. Sprawdzilem log firewalla.
Unauthorized User "admin" [repeated 16 times, last time on Jan 1 01:57:36 2008]


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 22 listopada 2009, godz. 03:08 
Offline

Dołączył(a): 4 listopada 2009, godz. 17:43
Posty: 6
A więc tak:
Win: Brutus
Lin (np. odpalić LiveCD i będzie też działać): thcHydra, Brutus.pl
lub napisać samodzielnie w Perlu czy czymś podobnym

Generalnie możesz wykorzystać ten prog. met. slownikowa, bo sam słownik możesz wygenerować w innym prog. A szybkość jest znacznie wolniejsza, ponieważ ten kalkulator zakłada "It makes the assumption that it is possible to test 2 800 000 000 of passwords per second", a bankowo tyle nie będzie przez telnet. Dodatkowo, sądząc po pass na WPA do wifi, nie będzie to samo 9 cyfr pass (pewnie znaki specjalne etc...) ale to nie jest aż tak duże zmartwienie bo w wolnym czasie możesz sobie to nawet przez miecha zapodawać po nocy.

Nie powiem Ci czy one na 100% działają bo się za to nie zabierałem (ale mam zamiar), a w logach będziesz miał "loged Admin" jak się support połączy zdalnie by coś wykonać.

Powodzenia i pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 22 listopada 2009, godz. 12:50 
Offline

Dołączył(a): 21 listopada 2009, godz. 14:06
Posty: 5
Talei napisał(a):
A więc tak:
Win: Brutus
Lin (np. odpalić LiveCD i będzie też działać): thcHydra, Brutus.pl
lub napisać samodzielnie w Perlu czy czymś podobnym


Hydre uruchomilem nawet pod windowsem, jest odpowiednia wersja, z programowaniem to kuleje i jest to język C. Moze Ubuntu odpalone przez VirtualBox-a do tych programow linuxowych ^^ Ogolnie to Brutus i Hydra nie dzialaly mi tak jak nalezy.

Talei napisał(a):
Generalnie możesz wykorzystać ten prog. met. slownikowa, bo sam słownik możesz wygenerować w innym prog. A szybkość jest znacznie wolniejsza, ponieważ ten kalkulator zakłada "It makes the assumption that it is possible to test 2 800 000 000 of passwords per second", a bankowo tyle nie będzie przez telnet.


Racja :) Czyli to moze trwac wiekami, bo haslo 10 cyfrowe przez ten mega komputer jest juz zliczane w dniach :P

Talei napisał(a):
Dodatkowo, sądząc po pass na WPA do wifi, nie będzie to samo 9 cyfr pass (pewnie znaki specjalne etc...) ale to nie jest aż tak duże zmartwienie bo w wolnym czasie możesz sobie to nawet przez miecha zapodawać po nocy.


Co do tych znakow specjalnych to mysle ze az tak nie przesadzali. Hasla dostepu do internetu - a pewnie cos w tym stylu wprowadzili skladaly sie z mojego doswiadczenia (2 umowy z netia) wylacznie z duzych/malych liter i cyfr. Myślę ze oszczedzaja konsultantkom/konsultantom ich lini polamanie języka na daszkach, endach (&&) itp. :D

Talei napisał(a):
Nie powiem Ci czy one na 100% działają bo się za to nie zabierałem (ale mam zamiar),


Itak bardzo mi pomogles, przynajmiej sie czegos nauczylem przez tą "zabawe" :D
Takich odpowiedzi do pytan oczekiwalem ;) (ufff wazelinką powialo ;D Nie sadzisz ;D? ... A tak calkiem serio wielkie dzieki ;-))

Talei napisał(a):
a w logach będziesz miał "loged Admin" jak się support połączy zdalnie by coś wykonać.


To moj modem wiec moge z nim robic co chce (tak mi sie wydaje ;D). Jak podlacze pod ich neta swoj router to juz nie wejda zdalnie do tego Pirelli, ktory bedzie stal u kumpla, czyż nie ? Zreszta router moj ... Wolnosc Tomku w swoim domq ... ;d

Z lamaniem hasla chyba se jednak odpuszcze :D Moze to naprawde dlugo trwac ... opchne ten router kumplowi za 5 dych (do neostrady)*, a net bedzie smigal na moim pentagramie (podszyje sie pod adres MAC tego Pirelli). Jak myslisz, czemu dostalem ten sam router co Ty za 29 zł ? Ktos kupil go w tej samej cenie, czy przewaznie za 99 ?

*Mysle ze cena rozdsadna. Co prawda nie bedzie mial QoS, ktore mu nie jest potrzebne ale za modem z routerem zaplacilby w granicach 7 dych :P Martwi mnie ze za 2 lata bd mial VOIP ;<

Aaa ... Jakbys sie bawil w lamanie tego hasla to zajrzyj tu: http://hack.pl/forum/thread6739,lamanie ... utera.html

Zobacz jakie ja problemy mialem z tymi programami, jakies wskazowki/cos czego doszukalem sie w google. Moze pozatym ktos odpisze. Mysle, ze siedzi tam wiecej osob doswiadczonych w tej "branzy" ;D

A Moze tak napisac do netii stosowne pismo ze na wlasna odpowiedzialnosc ble ble ble niech Ci powiedza jak to zrobic teraz ? Moze beda tak grzeczni ;D?

Wielkie dzieki Talei =)
Jak bd wiedzial cos ciekawego pisz na gg: 6195221 ;D
Pozdro.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pirelli DRG A223G brak QoS - NETIA
PostNapisane: 4 grudnia 2009, godz. 17:02 
Offline

Dołączył(a): 4 grudnia 2009, godz. 16:49
Posty: 1
Cytuj:
Ja obecnie rozdzielam 8Mbit na 4 kompy i po ostatnim kontakcie z supportem netii o ustawienie QoS'a wszystko działa ładnie. Tzn. mogę ściągać na jednym kompie na fullspeed a gdy włączam drugi komp i powiedzmy oglądam filmy na youtube na tym pierwszym speed odpowiednio spada (wedle reguły QoS).
Witam.
Czy mógłbyś podać jakich zmian w konfiguracji dokonałeś? Przeglądałem instrukcję od routera, lecz jest tam taka ilość ustawień, że nie wiem co zrobić aby było dobrze :) Na sieci za wielu informacji na temat QOS dla A223G nie odnalazłem niestety... Będę wdzięczny za wszelką pomoc,
pozdrawiam
Kuba


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies