Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poczatkujacy w MT ustawienia jako client
PostNapisane: 6 lutego 2009, godz. 00:04 
Offline

Dołączył(a): 5 lutego 2009, godz. 17:58
Posty: 3
Witam
Mam routerboarda 411 z MT jestem w sieci radiowej odbieram neta przez nanostation5 a dostalem to urzadzenie zeby cwiczebnie wejsć w swiat
MT i moim pierwszym zadanie jest skonfigórowanie go zebym odbierał neta przez port enternet wszystkie dane do sieci mam w NANO
Zabezpieczenia sa zrobione przez PPPoE prosze o jakieś wskazówki poradniki naj lepiej przez winboxa
pozdr


Ostatnio edytowano 6 lutego 2009, godz. 18:15 przez wiciu1919, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poczatkujacy w MT ustawienia jako stacji
PostNapisane: 6 lutego 2009, godz. 10:44 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Rozumiem że NS5 działa w trybie station łączy się do głównej bazy i autoryzuje przy pomocy PPPoE?? Jeżeli tak na NS5 prawdopodobnie masz odpalony NAT oraz server DHCP. Jeżeli sytuacja wygląda tak jak napisałem konfiguracja MT jest wręcz banalna.

Logujesz się na MT przechodzisz do zakładki IP >> DHCP Client i dodajesz nowy wpis dla interfejsu ETH1. Jeżeli na NS5 jest uruchomiony DHCP Server po chwili powinieneś uzyskać status "BOUND" i w zakładce IP >> Address powinien pojawić się adres IP otrzymany od NS5.

Sprawdź czy w zakładce IP >> Routes została automatycznie dodana brama domyślna ( gateway ), powinny być widoczne dwa wpisy ze znacznikami DAC. Jeżeli widzisz tylko jeden wpis dodaj bramę domyślną ręcznie tworząc nowy wpis w IP >> Routes.

Destination : 0.0.0.0/0
Gateway : tutaj adres NS5 ( LAN )

Dodajemy adresy DNS w zakładce IP >> DNS >> Settings (primary i secondary)

Sprawdzamy poprawność konfiguracji, odpalamy NEW TERMINAL i wydajemy polecenie np. ping 4.2.2.2 (zawsze działający DNS ;) jeżeli otrzymałeś odpowiedzi oznacza że wszystko jest oka. Na koniec sprawdzamy czy DNS-y działają poprawnie wydając polecenie ping www.interprojekt.pl .

Na koniec zadanie odemnie ;) spróbuj uruchomić moduł radiowy w trybie AP zaadresuj go w osobnej podsieci , uruchom server DHCP na module WLAN1 i zrób prosty NAT dla tej podsieci tak aby klienci podłączający się do niego uzyskali dostęp do neta ;)

POWODZENIA !!! :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poczatkujacy w MT ustawienia jako stacji
PostNapisane: 6 lutego 2009, godz. 14:21 
Offline

Dołączył(a): 5 lutego 2009, godz. 17:58
Posty: 3
OK dzieki co zakładka wirrless nie napisałes nic o skanowaniu sieci zeby znaleźć siec mam ustawić karte radiowa w tryb station bo jest dużo trybów i opcji w trybie wirlless
pozdr


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poczatkujacy w MT ustawienia jako stacji
PostNapisane: 6 lutego 2009, godz. 14:36 
Offline

Dołączył(a): 5 lutego 2009, godz. 17:58
Posty: 3
Kurde ale namieszałem w pierwszym poscie i juz widze ze złą interpretacje dzieki za porade na pewno sie przyda w przyszłości
Chodzi mi o to żebym ja odbierał neta z bazy nie przez NS5 tylko przez router board i gniazdem rj45 transportował neta do mnie na kompa czyli musiał bym modułem radiowym połaczyć sie z bazą i w MT utworzyc DHPC i PPPoE
Jeszcze raz sory za błędnie napisanego posta
pozdr


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poczatkujacy w MT ustawienia jako client
PostNapisane: 10 lutego 2009, godz. 11:19 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Ustawiasz moduł radiowy w trybie station wpisujesz SSID lub skanujesz sieć, następnie tworzysz klienta PPPoE w zakładce PPP >>> Interfaces >>> PPPoE Client , podpinasz go do interfejsy radiowego w zakładce general. Przechodzisz do zakładki DIAL-OUT i wpisujesz user name oraz password. Jeżeli autoryzacja przebiegła poprawnie powinieneś otrzymać adres IP dla interfejsu PPPoE client w zakładce IP >> Address. Wykonaj polecenie ping na dowolny adres zewnętrzny np. ping 4.2.2.2.

Zaadresuj interfejs ether1 dowolnym adresem z innej podsieci np. 192.168.100.1/24 w zakładce IP >> Addresss (+), utwórz server DHCP w zakładce IP >> DHCP SEVER ( DHCP SETUP ) przypisz go do interfejsu ether1. Następnie tworzymy maskaradę w zakładce IP >> Firewall >> NAT (+)

General
Chain : srcnat
out interface : pppoe-out

Action
Action : masquerade

Powinno zadziałać.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poczatkujacy w MT ustawienia jako client
PostNapisane: 24 listopada 2009, godz. 12:39 
Offline

Dołączył(a): 24 listopada 2009, godz. 12:29
Posty: 1
Ja mam pytanie, w jaki sposób skonfigurować MT aby można było pingować APC z innego miejsca sieci, zależy mi aby dodać APC do SmokePing'a ale urządzenie nie jest widoczne na serwerze gdzie jest postawiony SmokePing. APC zostało skonfigurowane bardzo podobnie jak został podany przykład, wszystko ogólnie działa, ale nie wiem jak ustawić te pingowanie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies