Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 listopada 2017, godz. 01:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Podłączenie dwóch TL-WR543G.
PostNapisane: 27 października 2008, godz. 23:09 
Offline

Dołączył(a): 3 grudnia 2007, godz. 08:51
Posty: 5
Witam,

posiadam router WR543G, który obecnie pracuje jako klient WISP odbierając sygnał radiowo i rozdzielając go kablowo na dwa komputery - w tej konfiguracji wszystko działa ok.

Zamierzam dokupić jeszcze jeden WR543G i podłączyć je razem, by przekazywać sygnał dalej bezprzewodowo.

Moje pytanie: czy mogę podłączyć gniazdo WAN 543G, który ma rozprowadzać sygnał radiowo do jednego z portów LAN 543G (pracującego jako klient) i czy takie rozwiązanie będzie działać?

Pozdrawiam,
Łukasz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, godz. 08:00 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Tak takie rozwiązanie będzie działać, będziesz musiał tylko zmienić podsieć w której będzie działać drugi 543 np. na 192.168.2.0/24 ( maska 255.255.255.0 ), urządzenie może zacząć się buntować jeżeli na WANIE i LANIE dostanie adresację z tej samej podsieci.

Jeżeli nie koniecznie chcesz robić drugi raz NAT dla radia możesz spokojnie użyć do tego celu standardowego AP np. TP LINK 501G :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.js ... _TL-WA501G

Plus to brak drugiego NATU , połączenie przeźroczyste, w momencie gdy będziesz chciał zrobić np. przekierowanie portów dla urządzenia łączącego się po WiFi robisz tylko jeden wpis na 543 , w przypadku pierwszego rozwiązania musisz robić niestety dwa (2xFirewall).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, godz. 21:25 
Offline

Dołączył(a): 3 grudnia 2007, godz. 08:51
Posty: 5
Dziękuję za odpowiedź. Domyślam się, że przy dwóch podłączonych routerach pewne ustawienia mogą być kłopotliwe. Natomiast ja wolę kupić drugiego 543G, zamiast przytoczonego 501G, gdyż są zbliżone cenowo, a poza tym drugi router zawsze mogę wykorzystać. Zwłaszcza, że sieć jest bardzo prosta, nie będzie w niej jakiś cudów i skomplikowanych ustawień - samo rozwiązanie też ma być czasowe. Myślę, że na kilka miesięcy.

Rozumiem tylko, że w drugim routerze na porcie WAN musi być adres IP z podsieci LAN pierwszego routera i wtedy można ustawić go jako static IP i bramą będzie IP pierwszego routera. I jeśli dobrze zrozumiałem odpowiedź Kolegi, to IP po stronie radia i LANu drugiego routera muszą mieć inną podsieć. Czy tak?

Pozdrawiam,
Łukasz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2008, godz. 10:20 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
najlepiej w 1 routerze zrobic zezerwacje mac adresu i przypisac ipka na stale do niego a potem w drugim routerze na wanie ustawic dynamic ip, co do ipkow za 2 routerem router nie pozwoli ci wpisac ipka z tej samej klasy ktory jest na wanie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2008, godz. 10:24 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Dokładnie tak. Adresacja IP na LANIE drugiego 543 musi być z innej podsieci ponieważ mechanizm tłumaczenia adresów może się "zbuntować" podczas tłumaczenia adresów z tej samej podsieci na tą samą podsieć. Być może już w momencie przypisywania statycznego adresu IP na WANIE z tej samej podsieci TP LINK wyrzuci jakiś błąd.

Na WANIE nie koniecznie musi być Static IP , jeżeli na pierwszy 543 działa server DHCP z powodzeniem można zostawić Dynamic IP. Dodatkowo proponuję przypisać na pierwszym 543 adres IP do MACA ( adres reserwation) dla drugiego 543 tak aby zawsze otrzymywał ten sam . Ułatwi to zarządzanie urządzeniami.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, godz. 00:42 
Offline

Dołączył(a): 3 grudnia 2007, godz. 08:51
Posty: 5
Dziękuję Kolegom za pomoc. Jak tylko zakupię drugi router będę testował ustawienia.

Pozdrawiam,
Łukasz.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies