Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: podzial lacza
PostNapisane: 4 listopada 2007, godz. 00:30 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
witam grupowiczow
mam takie pytanko chcialbym zrobic podzial lacza w sieci ktora zbudowana jest na kablu nie wi-fi i zastanawiam sie czy mikrotik os sie do tego nadaje? czy bede mogl ograniczyc przepustowosc dla kazdego uzytkownika indywidualnie(WIEM ZE jest to mozliwe bezproblemowo dla wi-fi) i jezeli mikrotik sie do tego nadaje jaka najlepiej zakupic licencje?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2007, godz. 09:21 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Mikrotik jak najbardziej do tego służy - teoretycznie wystarczyłby level 3, ale nie ma go w sprzedaży - pozostaje level 4


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2007, godz. 15:58 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
moze ktos podac jakiegos linka z helpem jak ustawic ograqniczenie lacza? chce dac np 128kb na upload i 256 kb na download dla jednej grupy uzytkownikow a dla innej inny transfer pewnie jest to mozliwe przy pomocy queues ale jakos nie moge tego ruszyc z gory wielkei dzieki za pomoc


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 listopada 2007, godz. 11:57 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Prosto sie to robi.. musisz zamarkowac odpowiedni ruch (wykonac podzial lacza na odpowiednie uslugi [jakie sobie chcesz]) najczesciej spotykane to marki na www, other, poczta i p2p

Jak juz masz zamarkowany odpowiednio ruch w IP/FIREWALL/MANGLE

wchodzisz w QUEUES, zakladka np simple tree i dodajesz kolejke GLOWNA dla lacza (ustawiasz parametry jakie ma lacze)najlepiej ustaw sobie o 10% mniej max downlad i max upload twojego lacza tzn jezeli masz lacze 2MB to ustaw po 1900kb ul i dl

nasttepnie tworzysz kolejki dla klientow w ktorych jako parent (kolejka nadrzedna) dajesz wlasnie kolejke GLOWNA [mozesz to zrobic jednym skryptem w scripts].

Nastepnie jak masz juz kolejki dla uzytkownikow tworzysz dla nich podkolejki dla kazdego rodzaju ruchu (ktory wczesniej zamarkowales tj. www, other, poczta, p2p) [tez robisz to w scripts zeby bylo prosciej i szybciej] ustawiasz tam max download i max upload i juz :)

** Wazne jest zeby zadna podkolejka uzytkownika nie przekroczyla wartosci jaka ma wpisane w max upload i max download kolejka danego uzytkownika i z kolei zeby kolejka uzytkownika nie miala wiecej wpisane niz ma kolejka glowna !!!

To po krotce tyle.. :)

Moze zawile napisalem, ale robi sie to bardzo szybko.. najwazniejsze to dobrze zamarkowac ruch !


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies