Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Połączenie dwóch interfejsów
PostNapisane: 13 września 2010, godz. 12:14 
Offline

Dołączył(a): 13 września 2010, godz. 11:50
Posty: 2
Witam serdecznie

Chciałbym uzyskać połączenie pomiędzy sieciami 192.168.0.0 i 192.168.1.0

Adresy IP bridge'ów
Bridge 1 - 83.3.99.203
Bridge 2 - 192.168.0.253
Bridge 3 - 192.168.1.1

Dla sieci 192.168.0.0 serwerem DHCP i brama jest serwer (192.168.0.1) a MT tylko ogranicza ruch przez simple queues. Dla sieci 192.168.1.0 bramą i serwerem DHCP jest MT. Jak mogę uzyskać połączenie pomiędzy sieciami?


Załączniki:
schemat sieci.jpg
schemat sieci.jpg [ 22.94 KiB | Przeglądane 182 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Połączenie dwóch interfejsów
PostNapisane: 13 września 2010, godz. 13:31 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

W takiej konfiguracji wystarczy dodać na "serwerze" (strasznie nie lubię jak się tak nazywa router) trasę do podsieci 192.168.1.0
Tyle.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Połączenie dwóch interfejsów
PostNapisane: 13 września 2010, godz. 14:25 
Offline

Dołączył(a): 13 września 2010, godz. 11:50
Posty: 2
A da się to zrobić żeby ruch do podsieci 192.168.1.0 nie szedł przez router 192.168.0.1 tylko żeby MT już przekierowywał ruch?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Połączenie dwóch interfejsów
PostNapisane: 13 września 2010, godz. 16:30 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Jasne, że się da. Pozbywasz się bridge'a pomiedzy interfejsem 3 i 4. 3 i serwer adresujesz w osobnej podsieci, 4 w osobnej.
W obu podsieciach 192.168. ustawiasz default gateway na MT a w MT na serwer. Potem jeszcze dodajesz trasy do podsieci 192.168. na serwerze i voila.

Jeśli z jakiegoś powodu zależy Ci na tym bridge'u tomożesz go zaadresować (np. 192.168.0.2/24) i na hostach w podsieci 192.168.0.0 ustawiasz go jako bramę domyślną. Jeśli na MT masz bramę domyślną ustawioną na serwer (domyślam się, że tak) to też będzie działać aczkolwiek moim zdaniem to już przekombinowana konfiguracja i pierwsze rozwiązanie wygląda ładniej ;)

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies