Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: połączenie sieci
PostNapisane: 17 czerwca 2011, godz. 09:56 
Offline

Dołączył(a): 27 stycznia 2011, godz. 18:49
Posty: 8
Witam,
potrzebuję pomocy jak skonfigurować sieć aby mieć połączenie dla sieci jak niżej
Kod:

WAN1--(dhcp-client)--Router1---1.1.1.0/30---Router2---1.1.1.252/30---Router3--(dhcp-client)--WAN2
                         |                      |                        |
                         |                      |                        |
                         pppoe                  pppoe                    pppoe
                         10.0.101.0/24          10.0.102.0/24            10.0.103.0/24



i uzyskać aby każdy klient pppoe mógł wychodzić przez obie bramy.

moje konfigi w załączniku.

-- widzę, że ciężko tu z pomocą - a wystarczyłaby wskazówka


Załączniki:
Komentarz: poprawiony konfig - działa (routery 1,2,3)
mtv2.zip [12.32 KiB]
Pobrane 110 razy
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: połączenie sieci
PostNapisane: 27 czerwca 2011, godz. 13:02 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Co znaczy, że ma korzystać z obu bram? Rozkładać obciążenie pomiędzy?
Najprościej za pomocą ECMP (choć czasem może sprawiać problemy)

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP ... .29_routes

Dodajesz wpis w tablicy routingu jak do standardowej bramy domyślnej ale z dwoma gatewayami:
Kod:
/ip route add dst-address=0.0.0.0/0 gateway=x.x.x.x,y.y.y.y


pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: połączenie sieci
PostNapisane: 27 czerwca 2011, godz. 14:20 
Offline

Dołączył(a): 27 stycznia 2011, godz. 18:49
Posty: 8
Dzięki za wskazówkę, ale dołączę opis, którego brakowało:

sieć na OSPF
R1 musi wiedzieć, że padł wan na R3
i odwrotnie R3, że na R1 padł wan
R2 musi wiedzieć czy padł wan na R1 czy na R3
ludzie muszą zawsze wyjść aktywnym wanem

nie interesuje mnie podział usług, qos i inne historie, jedynie żeby pakiet jeśli będą działać oba WANy wracał tą samą drogą (http/https, ping etc)

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: połączenie sieci
PostNapisane: 28 czerwca 2011, godz. 12:49 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Wystarczy odpowiednio redystrybuować bramę domyślną z R1 i R3. Na tych routerach brama domyślna powinna mieć włączoną opcję check-gateway tak, żeby informacja, że jej brama już nie działa, do niej dotarła. R1 i R3 redystrybuują do OSPF bramę z opcja if-installed. W momencie gdy pad bramy zostanie wykryty trasa automatycznie wypadnie z OSPFa i pozostanie tylko ta działająca.

Mam nadzieję, że o to chodziło.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: połączenie sieci
PostNapisane: 29 czerwca 2011, godz. 06:21 
Offline

Dołączył(a): 27 stycznia 2011, godz. 18:49
Posty: 8
Tak jest, dzięki wielkie - właśnie o to chodziło i już działa jak powinno ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies