Witam!
Mam dosyć ciekawy problem z częścią sieci, którą dzisiaj zestawiłem.
Brama: MT3.19 x86 - funkcjonuje raczej bez zastrzeżeń (Queue tree, Proxy...) Maszt1: MT2.9.38 RB532A 2x2.4GHz + 2x5GHz Maszt2: MT3.19 RB433 1x2.4GHz + 2x5GHz Maszt3: MT3.19 RB411 1x5GHz zestaw Goldbridge
Brama połączona jest z Maszt1 kablem. Generalnie wszystkie sąsiadujące sekcje sieci kablowe i bezprzewodowe funkcjonują bez zastrzeżeń.
Maszt1 posiada interfejsy 2.4GHz ustawione jako standardowe AP, a interfejsy 5GHz jako AP w trybie dynamic WDS. Dodatkowo wszystkie spięte w most.
Maszt2 połączony jest poprzez interfejs 5GHz w trybie dynamic WDS z Maszt1. Łącze kablowe i bezprzewodówki działają raczej prawidłowo. Wszystkie interfejsy spięte w most
Maszt3 połączony jest po 5GHz z Maszt2 jako stacja kliencka. I tu pojawia się problem.
Połaczenie Maszt3-Maszt2 zestawia się z szyfrowaniem WPA/WPA2 prawidłowo. Wykrywane są błyskawicznie wszystkie mikrotiki w winbox'ie. Łącząc się od strony bramy w dowolnym punkcie mogę bez problemu nawiązać połączenie z Maszt3 zarówno po WWW jak i za pomocą Winboxa. Pełna kontrola.
Natomiast podłączając się do Maszt3 przez jego końcówkę LAN, łączę się bez problemu z samym urządzeniem dowolną metodą, jednak nie jestem w stanie nawiązać jakiejkolwiek komunikacji z Maszt2 i dalszymi. Pokazuje prawidłowe parametry zestawionego połączenia wifi ale nawiązanie jakiejkolwiek komunikacji zakończone jest komunikatem timeout, lub host unreachable. Co może być przyczyną? A może podobny temat już był i zdublowałem - przyznaję, że nie szukałem zbyt dokładnie. Przepraszam.
Pozdrawiam.
|