Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Połowicznie działające łącze
PostNapisane: 19 stycznia 2009, godz. 21:46 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Mam dosyć ciekawy problem z częścią sieci, którą dzisiaj zestawiłem.

Brama: MT3.19 x86 - funkcjonuje raczej bez zastrzeżeń (Queue tree, Proxy...)
Maszt1: MT2.9.38 RB532A 2x2.4GHz + 2x5GHz
Maszt2: MT3.19 RB433 1x2.4GHz + 2x5GHz
Maszt3: MT3.19 RB411 1x5GHz zestaw Goldbridge

Brama połączona jest z Maszt1 kablem. Generalnie wszystkie sąsiadujące sekcje sieci kablowe i bezprzewodowe funkcjonują bez zastrzeżeń.

Maszt1 posiada interfejsy 2.4GHz ustawione jako standardowe AP, a interfejsy 5GHz jako AP w trybie dynamic WDS. Dodatkowo wszystkie spięte w most.

Maszt2 połączony jest poprzez interfejs 5GHz w trybie dynamic WDS z Maszt1. Łącze kablowe i bezprzewodówki działają raczej prawidłowo. Wszystkie interfejsy spięte w most

Maszt3 połączony jest po 5GHz z Maszt2 jako stacja kliencka. I tu pojawia się problem.

Połaczenie Maszt3-Maszt2 zestawia się z szyfrowaniem WPA/WPA2 prawidłowo.
Wykrywane są błyskawicznie wszystkie mikrotiki w winbox'ie.
Łącząc się od strony bramy w dowolnym punkcie mogę bez problemu nawiązać połączenie z Maszt3 zarówno po WWW jak i za pomocą Winboxa. Pełna kontrola.

Natomiast podłączając się do Maszt3 przez jego końcówkę LAN, łączę się bez problemu z samym urządzeniem dowolną metodą, jednak nie jestem w stanie nawiązać jakiejkolwiek komunikacji z Maszt2 i dalszymi. Pokazuje prawidłowe parametry zestawionego połączenia wifi ale nawiązanie jakiejkolwiek komunikacji zakończone jest komunikatem timeout, lub host unreachable. Co może być przyczyną?
A może podobny temat już był i zdublowałem - przyznaję, że nie szukałem zbyt dokładnie. Przepraszam.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Połowicznie działające łącze
PostNapisane: 20 stycznia 2009, godz. 10:34 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Rozumiem że : Maszt1, Maszt2, Maszt3 to bridge bez żadnych natów regułek na filtrach itd itp ?? Jeżeli komunikacja od strony gatewaya z Maszt3 przebiega prawidłowo natomiast od strony eth Masztu3 nie widać gatewaya pierwsza rzecz jaka nasuwa mi się na myśl to niedodany eth na Maszcie3 do wewnętrznego bridge.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Połowicznie działające łącze
PostNapisane: 20 stycznia 2009, godz. 10:53 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Oczywiście transmisja pomiędzy Maszt1-Maszt2-Maszt3 przebiega bez aktywnego firewalla i nie jest niczym ograniczana poza możliwościami interfejsów.
Sprawdziłem trasę pod kątem dodania portów do mostu i wszystko jest odpowiednio skonfigurowane.

Aha, sieć działa mi na adresacji 192.168.0.0/24. Dodatkowo mikrotiki maja pododawane adresy 10.0.0.0/8 na mostach z uwagi na to, że zaczynam migrację. Generalnie nie powinno mieć to wpływu na pracę mostów gdyż adresacja została dodana kilka dni przed podłączeniem Maszt3 i wszystko działa bez problemu.

To interfejs na Maszt3

Flags: X - disabled, R - running
0 R name="UT-Wschodnia" mtu=1500 mac-address=00:21:27:C0:5D:41 arp=enabled
interface-type=Atheros AR5413 mode=station ssid="UT-KM-Wschodnia"
frequency=5540 band=5ghz scan-list=default antenna-mode=ant-b
wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no
default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0
default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=profile1
compression=no

Tutaj interfejsy na Maszt2

0 R name="KM-P14" mtu=1500 mac-address=00:0B:6B:DA:68:90 arp=enabled
interface-type=Atheros AR5213 mode=station-wds ssid="UT-P14KMG"
frequency=5560 band=5ghz scan-list=default antenna-mode=ant-a
wds-mode=dynamic wds-default-bridge=bridge1 wds-ignore-ssid=no
default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0
default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=KMGP14
compression=no

1 R name="UT-KM-Wschodnia" mtu=1500 mac-address=00:0B:6B:DA:68:91 arp=enabled
interface-type=Atheros AR5213 mode=ap-bridge ssid="UT-KM-Wschodnia"
frequency=5540 band=5ghz scan-list=default antenna-mode=ant-a
wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no
default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0
default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=profile1
compression=no

2 name="UT-AP-KM" mtu=1500 mac-address=00:0B:6B:DA:68:AC arp=enabled
interface-type=Atheros AR5213 mode=ap-bridge ssid="UT-AP-KM"
frequency=2432 band=2.4ghz-onlyg scan-list=default antenna-mode=ant-a
wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no
default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0
default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=profile1
compression=no

Połączenie na wszelki wypadek sprawdziłem na dwóch różnych kablach UTP żeby wyeliminować możliwość uszkodzenia przewodu. Niby mało prawdopodobne ale jedna możliwość mniej.
Tak się jeszcze zastanawiam czy jest w tym wypadku możliwy konflikt na poziomie MAC interfejsów?

Zmieniłem przed chwilą jeszcze połączenie pomiędzy Maszt2-Maszt3 na tryb dynamic WDS. Może to coś da. Sprawdzę to dopiero po południu od strony Maszt3.

Problem rozwiązałem przejściem na tryb WDS, ale czemu w ogóle taki problem się pojawił nie wiem w dalszym ciągu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies