Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pomocy!!! problem z upload mikrotik rb411
PostNapisane: 5 lipca 2010, godz. 15:42 
Offline

Dołączył(a): 5 lipca 2010, godz. 15:32
Posty: 1
Witam,
mam problem z uploadem na sprzecie mikrotik

http://www.cyberbajt.pl/produkt/2378/cy ... iopak.html

Sprzet zestawiony (komp1-->MT<-->MT-->komp2) na biurku parametry ok obydwie strony zestrojone na 54Mb/s, CCQ 95-100%
Przy downloadzie prędkości kształtują się na poziomie 30-35Mb/s natomiast upload 18-20 Mb/s max.
(Czy nie powinny być takie same wartości dla up i down? Test zrobiony za pomoca windows commandera na komp2 pobieranie pliku z komp1 oraz później wysyłanie).
Bandwitch test z komp1 do komp2 pokazuje obie prędkości na takim samym poziomie
(najpierw puszczony download a potem upload UDP troszeczkę wyższe prędkości jak TCP).

Problem pojawia się jeżeli na komp2 jednocześnie włączony jest download i upload (2 sesje total commandera)
wtedy download skacze 10-14Mb/s a upload drastycznie idzie w dół do poziomu 2-3 Mb/s.
Przy bandwitch teście puszczonym w obydwie strony down i up na poziomie 10-11Mb/s

Obciazenie CPU w tym przypadku wynosi 100%. Testowane na sofcie 3.30, 4.9, 4.10
Włączone nstreme przerobione wszystkie rodzaje framer policy i przy wartościach framer limit 3200 i 4000.

Czy jest to normalne zachownie sie tego sprzetu? Czy może to wina domyslnych ustawień zarządzania pasmem?
Proszę o radę ponieważ mamy parę takich mostów i we wszystkich występuje ten problem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocy!!! problem z upload mikrotik rb411
PostNapisane: 20 lipca 2010, godz. 08:06 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Jak rozumiem most zestawiony na 2xRB411. Taki spadek jest zdaje się normalny. Zwykłe RB411 mają raczej słabe procesorki i duża liczba przelatujących danych/pakietów w obie strony może je przytkać. Jak sam piszesz obciążenie 100% więc masz od razu źródło problemu. RB411 to nie jest sprzęt na autostrady :) spróbuj zestawić RB411AH. Jest jeszcze możliwość, że karty radiowe zastosowane w tych zestawach są cienkie. Nigdy nie używałem techniclanów i jadę prawie wyłącznie na CM9.
W celu poprawy wydajności możesz powyłączać niektóre funkcje jeśli ich nie potrzebujesz, np firewall/connections/tracking.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies