Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomocy wolno otwierające się strony
PostNapisane: 17 listopada 2008, godz. 09:20 
Offline

Dołączył(a): 16 listopada 2008, godz. 08:50
Posty: 2
Witam od dwóch dni bawie się mikrotikiem i mam nastepujacy problem: mam łącze 1 mb dzielę je na 12 klientów (MT RB 433 i karta R52) i mam taki problem strony otwierają się z dużym opóźnieniem ok. 5sekund od kliknięcia nawet gdy na radiu są 3 osoby tak samo dzieje sie gdy są wszyscy na radiu ale jedna rzecz mnie zastanawia gdy sciągam jakiś plik np. 50 mb zsie go z pełną prędkością tj. 128. w czym leży problem jeżeli możecie pomóżcie zaznacze jeszcze że wcześniej używałem linksysa na tomato i tego problemu nie było.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, godz. 10:06 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
MT działa jako czysty bridge ?? Czy jako Router ?? W jaki sposób dzielisz łącze?? Przy pomocy Simple Queues czy Queues Tree ?? Proponuję przyjrzeć się tematowi :

http://forum.interprojekt.pl/viewtopic.php?p=2331#2331


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, godz. 12:19 
Offline

Dołączył(a): 16 listopada 2008, godz. 08:50
Posty: 2
wklejam skreena może będzie prościej niż opisywac


Obrazek

tu pingi na wp bezpośrednio z modemu

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, godz. 15:59 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli to co wkleiłeś to cała konfiguracja jaką masz zrobioną na MT to rzeczywiście ma to prawo mizernie chodzić. Wnioskuje po screenach skoro nie umieściłeś żadnego z Firewalla że tam nic nie ma i MT chodzi jako Bridge. Po pierwsze żeby regułki na Queues działały poprawnie musisz w zakładce BRIDGE >> Setting włączyć opcję "Use IP Firewall" . Następnie na Simple Queues zrób jedną główną kolejkę dla całej podsieci np. dla Target adres : 192.168.1.0/24 tutaj określ MAX upload i MAX download dla twojego łącza, następnie w zakładce General ustaw priority na 1, nie ma sensu ustawiać limitów dla p2p bo MT rozpoznaje maksymalnie 10% tego ruchu. Utwórz kolejne wpisy dla poszczególnych userów po adresach IP określ dla nich na sztywno max upload i download a następnie w zakładce General przypnij ich do głównej kolejki parent : główna kolejka. Jeżeli chcesz dzielić łącze ze względu na usługi musisz trochę poczytać o markowaniu pakietów i połączeń na manglu oraz kolejkowaniu Queues Tree. Na początek pobaw się Simplami. :wink: :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies