Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 30 maja 2010, godz. 14:54 
Offline

Dołączył(a): 28 maja 2010, godz. 19:29
Posty: 6
Witam.

mam rb433ah z deka mi troche zamula, zamawiałem rb433 a dostałem 433ah bajka nie ?! :)

Ok przejde do rzeczy, mam projekt do zrobienia i opisania. Otóż musi zrobić 3x SSID oraz połaczyc po klablu 2xPC.

Address ip dostaje od isp, co nieco już mi sie udalo zrobić.
czyli tak DHCP client dałem na eth1, ustawilem eth1 adres ip od 192.168.88.0/24 do 88.10. I tu zaczyna sie problem komupter jest poddołaczony przez rj45 na eth3 chciałbym aby kazdy komputer, ktory podłaczy sie po kablu do RB miał adres z DHCP server. Stawiłem już brigde na eth2,3 oraz wlan1. Kiedy wpinam sie pod eth3 nie mam neta, ip adress odczytuje z karty sierciowej.
Aha dodam jeszcze ze skonf. dhcp sever dla eth3, mimo to nadal mi nie przydziela adresu. i zrobiłem system reboot.

Pomyslalem by tak zrobic dla nastepujących interfejsow:
eth2: 192.168.89.0/24 -89.10
eth3: 192.168.90.0/24 -89.10
wlan1 10.1.10.0/24 10.4
wlan2 10.1.20.0/24 20.4
wlan3 10.1.30.0/24 30.4

wiem, ze banalna adresacja, no ale taka mi wystarczy. Po co sobie problemów robic :).Aha RB433ah strasznie mi zamula i resetuje sie, widocznie jest uszkodzony. Dzisiaj staralem sie nad firewalle pracowac ale zanim dodałem jakis chain resnal mi sie z 4x ;/ nie da sie pracowac na nim.


Ostatnio edytowano 30 maja 2010, godz. 17:25 przez garild, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 30 maja 2010, godz. 17:24 
Offline

Dołączył(a): 28 maja 2010, godz. 19:29
Posty: 6
garild napisał(a):
Witam.

mam rb433ah z deka mi troche zamula, zamawiałem rb433 a dostałem 433ah bajka nie ?! :)

Ok przejde do rzeczy, mam projekt do zrobienia i opisania. Otóż musi zrobić 3x SSID oraz połaczyc po klablu 2xPC.

Address ip dostaje od isp, co nieco już mi sie udalo zrobić.
czyli tak DHCP client dałem na eth1, ustawilem eth1 adres ip od 192.168.88.0/24 do 88.10. I tu zaczyna sie problem komupter jest poddołaczony przez rj45 na eth3 chciałbym aby kazdy komputer, ktory podłaczy sie po kablu do RB miał adres z DHCP server. Stawiłem już brigde na eth2,3 oraz wlan1. Kiedy wpinam sie pod eth3 nie mam neta, ip adress odczytuje z karty sierciowej.
Aha dodam jeszcze ze skonf. dhcp sever dla eth3, mimo to nadal mi nie przydziela adresu. i zrobiłemr system reboot.

Pomyslalem by tak zrobic dla nastepujących interfejsow:
eth2: 192.168.89.0/24 -89.10
eth3: 192.168.90.0/24 -89.10
wlan1 10.1.10.0/24 10.4
wlan2 10.1.20.0/24 20.4
wlan3 10.1.30.0/24 30.4

wiem, ze banalna adresacja, no ale taka mi wystarczy. Po co sobie problemów robic :).Aha RB433ah strasznie mi zamula i resetuje sie, widocznie jest uszkodzony. Dzisiaj staralem sie nad firewalle pracowac ale zanim dodałem jakis chain resnal mi sie z 4x ;/ nie da sie pracowac nad nim.



Dodam, że pomęczyłem sie z tym rb i dało mi sie zrobic masquerade.
1.DHCP client =>eth1
2. przydzielam ip adress dla eth1=>192.168.88.1/24 eth2=>192.168.89.1/24 eth3=> 192.168.90.1/24
3.DHCP server =>eth1 192.168.88.0/24 itp to samo dla ether3 z ip 192.168.90.0/24
4. ip firewall nat add cahin=srcnat action=masquerade out-interface=ether1
5. dodaje do ip>routes 0.0.0.0/0 gw 192.168.88.1
po tym wszystkim powinienem normalnie<chyba> z ether3 móc dostac sie na każda strone www, ale widocznie coś przeoczyłem bo nie smiga mi net. gdzie popełniłem błąd ??????


Ostatnio edytowano 30 maja 2010, godz. 23:49 przez garild, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 30 maja 2010, godz. 21:34 
Offline

Dołączył(a): 20 maja 2008, godz. 10:38
Posty: 34
Witam

Proszę o wypełnienie formularza reklamacyjnego http://reklamacje.interprojekt.pl, zapoznanie się z warunkami reklamacji i odesłanie routera do nas.

Przepraszamy za powstałe komplikacje.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 2 czerwca 2010, godz. 11:10 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
garild napisał(a):
garild napisał(a):
Witam.

mam rb433ah z deka mi troche zamula, zamawiałem rb433 a dostałem 433ah bajka nie ?! :)

Ok przejde do rzeczy, mam projekt do zrobienia i opisania. Otóż musi zrobić 3x SSID oraz połaczyc po klablu 2xPC.

Address ip dostaje od isp, co nieco już mi sie udalo zrobić.
czyli tak DHCP client dałem na eth1, ustawilem eth1 adres ip od 192.168.88.0/24 do 88.10. I tu zaczyna sie problem komupter jest poddołaczony przez rj45 na eth3 chciałbym aby kazdy komputer, ktory podłaczy sie po kablu do RB miał adres z DHCP server. Stawiłem już brigde na eth2,3 oraz wlan1. Kiedy wpinam sie pod eth3 nie mam neta, ip adress odczytuje z karty sierciowej.
Aha dodam jeszcze ze skonf. dhcp sever dla eth3, mimo to nadal mi nie przydziela adresu. i zrobiłem system reboot.

Pomyslalem by tak zrobic dla nastepujących interfejsow:
eth2: 192.168.89.0/24 -89.10
eth3: 192.168.90.0/24 -89.10
wlan1 10.1.10.0/24 10.4
wlan2 10.1.20.0/24 20.4
wlan3 10.1.30.0/24 30.4

wiem, ze banalna adresacja, no ale taka mi wystarczy. Po co sobie problemów robic :).Aha RB433ah strasznie mi zamula i resetuje sie, widocznie jest uszkodzony. Dzisiaj staralem sie nad firewalle pracowac ale zanim dodałem jakis chain resnal mi sie z 4x ;/ nie da sie pracowac nad nim.



Dodam, że pomęczyłem sie z tym rb i dało mi sie zrobic masquerade.
1.DHCP client =>eth1
2. przydzielam ip adress dla eth1=>192.168.88.1/24 eth2=>192.168.89.1/24 eth3=> 192.168.90.1/24
3.DHCP server =>eth1 192.168.88.0/24 itp to samo dla ether3 z ip 192.168.90.0/24
4. ip firewall nat add cahin=srcnat action=masquerade out-interface=ether1
5. dodaje do ip>routes 0.0.0.0/0 gw 192.168.88.1
po tym wszystkim powinienem normalnie<chyba> z ether3 móc dostac sie na każda strone www, ale widocznie coś przeoczyłem bo nie smiga mi net. gdzie popełniłem błąd ??????


Ja bym to zrobił tak:
1. ustawiam eth1 jako wan
przydzielam mu adres na którym chodzi internet
w moim przypadku jest to 172.16.0.2/24
wchodzę do ip-->routes i dodaje gateway dla adresu z wanu w moim przypadku 172.16.0.1
wchodzę w ip-->dns klikam settings i w serwers wpisuje adres dns z wanu w moim przypadku 172.16.0.1 zaznaczam jeszcze allow remote requests i daje ok.
2. na eth2 i eth3 ustawiam sieć lokalną
w moim przypadku 192.168.0.1/24 oraz 192.168.1.1/24
ustawiam dla każdego serwer dhcp ip-->dhcp serwer daje add i potem setup dhcp, powtarzam to samo dla eth3, ważne żeby podczas ustawiania dhcp wpisać dns (pole dns standardowo jest puste). Najlepiej jako dns na tworzonych serwerach dhcp wpisać bramę tych interfejsów na którym robi się dhcp. Czyli w moim przypadku: jeden dns bedzie 192.168.0.1 a drugi 192.168.1.1 .
3. potem robimy masquerade ip-->firawall-->nat-->add general-->chain=srcnat action--> masquerade

I tyle, nie dodaje się gateway w routes na eth2 i eth3 tylko na eth1 czyli wan.

Musi działać!!

Pozdrawiam :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 3 czerwca 2010, godz. 09:03 
Offline

Dołączył(a): 28 maja 2010, godz. 19:29
Posty: 6
cimek napisał(a):
garild napisał(a):
garild napisał(a):
Witam.

mam rb433ah z deka mi troche zamula, zamawiałem rb433 a dostałem 433ah bajka nie ?! :)

Ok przejde do rzeczy, mam projekt do zrobienia i opisania. Otóż musi zrobić 3x SSID oraz połaczyc po klablu 2xPC.

Address ip dostaje od isp, co nieco już mi sie udalo zrobić.
czyli tak DHCP client dałem na eth1, ustawilem eth1 adres ip od 192.168.88.0/24 do 88.10. I tu zaczyna sie problem komupter jest poddołaczony przez rj45 na eth3 chciałbym aby kazdy komputer, ktory podłaczy sie po kablu do RB miał adres z DHCP server. Stawiłem już brigde na eth2,3 oraz wlan1. Kiedy wpinam sie pod eth3 nie mam neta, ip adress odczytuje z karty sierciowej.
Aha dodam jeszcze ze skonf. dhcp sever dla eth3, mimo to nadal mi nie przydziela adresu. i zrobiłem system reboot.

Pomyslalem by tak zrobic dla nastepujących interfejsow:
eth2: 192.168.89.0/24 -89.10
eth3: 192.168.90.0/24 -89.10
wlan1 10.1.10.0/24 10.4
wlan2 10.1.20.0/24 20.4
wlan3 10.1.30.0/24 30.4

wiem, ze banalna adresacja, no ale taka mi wystarczy. Po co sobie problemów robic :).Aha RB433ah strasznie mi zamula i resetuje sie, widocznie jest uszkodzony. Dzisiaj staralem sie nad firewalle pracowac ale zanim dodałem jakis chain resnal mi sie z 4x ;/ nie da sie pracowac nad nim.



Dodam, że pomęczyłem sie z tym rb i dało mi sie zrobic masquerade.
1.DHCP client =>eth1
2. przydzielam ip adress dla eth1=>192.168.88.1/24 eth2=>192.168.89.1/24 eth3=> 192.168.90.1/24
3.DHCP server =>eth1 192.168.88.0/24 itp to samo dla ether3 z ip 192.168.90.0/24
4. ip firewall nat add cahin=srcnat action=masquerade out-interface=ether1
5. dodaje do ip>routes 0.0.0.0/0 gw 192.168.88.1
po tym wszystkim powinienem normalnie<chyba> z ether3 móc dostac sie na każda strone www, ale widocznie coś przeoczyłem bo nie smiga mi net. gdzie popełniłem błąd ??????


Ja bym to zrobił tak:
1. ustawiam eth1 jako wan
przydzielam mu adres na którym chodzi internet
w moim przypadku jest to 172.16.0.2/24
wchodzę do ip-->routes i dodaje gateway dla adresu z wanu w moim przypadku 172.16.0.1
wchodzę w ip-->dns klikam settings i w serwers wpisuje adres dns z wanu w moim przypadku 172.16.0.1 zaznaczam jeszcze allow remote requests i daje ok.
2. na eth2 i eth3 ustawiam sieć lokalną
w moim przypadku 192.168.0.1/24 oraz 192.168.1.1/24
ustawiam dla każdego serwer dhcp ip-->dhcp serwer daje add i potem setup dhcp, powtarzam to samo dla eth3, ważne żeby podczas ustawiania dhcp wpisać dns (pole dns standardowo jest puste). Najlepiej jako dns na tworzonych serwerach dhcp wpisać bramę tych interfejsów na którym robi się dhcp. Czyli w moim przypadku: jeden dns bedzie 192.168.0.1 a drugi 192.168.1.1 .
3. potem robimy masquerade ip-->firawall-->nat-->add general-->chain=srcnat action--> masquerade

I tyle, nie dodaje się gateway w routes na eth2 i eth3 tylko na eth1 czyli wan.

Musi działać!!

Pozdrawiam :mrgreen:



Na wstępie dziękuję, że sie tym zainteresowałes Cimek :))

Wiesz to co napisałeś troche ma sens, czyli jako ze moj ISP przydziela adres ip z jakies puli po przez MACa
na ether1 wstawić konkretny adres ? Tj chyba to samo co DHCP client.

Powiedz mi tobie też Rb zawiesza się na po resecie ? u mnie odwala takie banie że Hohoo, wczoraj z 2 min czekałem aż w nat obejrzałem regułki.:)

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 3 czerwca 2010, godz. 09:36 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Jeżeli twój dostawca przydziela ci ip po mac'u przez dhcp to sprawa jasna. Jeżeli oczywiście masz adres ip przywiązanyn do prawidłowego mac'a (czyli w twoim przypadku taki jak w eth1). Potem klikasz ip-->dchp client add--> zakładka dhcp ustawiasz interface na eth1 i ok. I powinieneś adres dostać ten który masz od twojego dostawcy. Jeżeli oczywiście zgadza sie mac. I nie zapomnij wcześniej wyłączyć albo usunąć adresacje ip z eth1 jezeli ją miałeś ustawioną wcześniej. Co do zwieszania się Mikrotika to powiem tak. Taki problem jak ten który opisujesz dzieje się czasami jeżeli łączysz się z MT winbox'em po przez mac. Lub jeżeli masz cos zapętlonego w MT( Czyli po prostu zła konfiguracja) Inaczej nie powinien się tak zachowywać. Posiadam ok 30 MT 433 i 433ah w swojej sieci i wszystko już przerabiałem z nimi. Jeżeli masz możliwość przekierowania portów lub przydzielenia adresu publicznego to daj mi dostęp to zerknę Ci na to i powiem co i jak.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 3 czerwca 2010, godz. 13:07 
Offline

Dołączył(a): 28 maja 2010, godz. 19:29
Posty: 6
Cimek własnie nie mam takiej możliwości.

Zrobiłem:
1.DHCP Client na ether1 (WAN)
2. DNS primary
3. Przydzieliłem LAN ether3 adres 192.168.90.2/24
4. Postawiłem DHCP server na ether3
5. NAt masquerade na ether1


Czy nie powinnienem dac bridge na ether 2 i 3 ?|

ps. odezwij sie cimek na gg 6229178, jakbyś miał chwilke czasu pomóc mi z tym :). Z góry dzięki


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 3 czerwca 2010, godz. 18:28 
Offline

Dołączył(a): 28 maja 2010, godz. 19:29
Posty: 6
Ciemk dołaczam screen moge configa, zerknij i powiedz gdzie popełniłem błąd?????????? :(( od rana nad tym siedze.

Aha pingi mi chodzą, ale jak połącze sie kablem do ether3 to na zadna stronke nie moge wejsc... co robic ?? Firewall filter??? myślałem by dać firewall filter accept na port 80 i 443.


Ostatnio edytowano 4 czerwca 2010, godz. 12:56 przez garild, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 3 czerwca 2010, godz. 22:40 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Problem rozwiązany. Po zalogowaniu się na Mt przez publiczne ip usunąłem błędy.
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 4 czerwca 2010, godz. 12:55 
Offline

Dołączył(a): 28 maja 2010, godz. 19:29
Posty: 6
Dziekuję jeszcze raz :))

Dla tych ktorzy widzieli adres WAN, nie próbujcie sie włamać strata czasu :). Dostęp mam tylko ja.

Pozdrawiam G.T. :)


Załączniki:
jakis idiota.JPG
jakis idiota.JPG [ 99.78 KiB | Przeglądane 174 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: pomocyy ?? Adresowanie i konfiguracja
PostNapisane: 8 czerwca 2010, godz. 12:24 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
To ci się włamuje ssh hack :) Takie automaty które próbują sie włamać przez ssh metodą słownikową :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies