Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 24 listopada 2017, godz. 02:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ponownie MT i 2xwan
PostNapisane: 2 lutego 2011, godz. 20:51 
Offline

Dołączył(a): 2 lutego 2011, godz. 20:32
Posty: 2
Witam,
to mój pierwszy post tutaj , więc prosze o wyrozumiałość.
Przeszukalem forum ale nie znalazlem rozwiazania mojego problemu może przegapiłem.
Mam 2 pule przyłączeniowe /30 od róznych dostawców, dodatkowo od kazdego z nich ma pule publiczna jedna to /24 druga to /26.
Jak zrobić aby na jednym RB korzystać z obu sieci. Gdybym mie miał klas publicznych tylko przyłaczeniowe to wiem jak to zrobic a tak utknąłem.
Klasa publiczna /24 jest rozglaszana przez BGP ale jak do tego samego RB1100 dołaczyć klase /26 (zaden z dostawców nie chce jej rozglaszac bo jest za mała)


Ostatnio edytowano 22 lutego 2011, godz. 17:43 przez WianD, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ponownie MT i 2xwan
PostNapisane: 22 lutego 2011, godz. 11:32 
Offline

Dołączył(a): 22 lutego 2011, godz. 10:57
Posty: 9
WianD napisał(a):
Jak zrobić aby na jdenym RM korzystać z obu sieci.

Co rozumiesz pod pojęciem RM? I co to jest jden? I czy to było pytanie, tylko tak dla niepoznaki zakończone kropką?
Jeżeli chcesz, żeby ktoś potraktował Twoje pytanie poważnie, to się trochę postaraj przy pisaniu...
Tak gratisowo Ci podpowiem - puli /26 nie rozgłosisz po BGP, masz ją na sztywno ustawioną na danym łączu - i jedynie z łącza od tego operatora, który Ci ją dał, możesz korzystać. Myślę, że jak napiszesz maila do operatora (ale lepiej bez tylu błędów), to wszystko Ci wyjaśnią, co możesz z tą pulą robić :).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ponownie MT i 2xwan
PostNapisane: 22 lutego 2011, godz. 18:36 
Offline

Dołączył(a): 2 lutego 2011, godz. 20:32
Posty: 2
OK, literowki zdarzają sie każedmu, poprawiłem.
To że klasy /26 nie rozglosze przez BGP to wiem. Kontaktowałem się z operatorami jeden nawet zadeklarował że może mi u siebie rozgłaszac tą siec ale i tak zostanie wycieta dalej więc nie ma sensu.
Niestety nie moge zrezygnowac z tej puli i przeadresować wszystkich urządzeń do klasy /24. Ale mając dwa łacza chcialbym żeby łacze od operatora który daje mi /26 było zapasowym dla klasy /24 a jednocześnie nadaj chce korzystac z klasy /26.
Jak zestawić BGP do dwóch operatorów (mam parametry peerów) i nadal korzystac jednoczesnie z klasy której nie moge rozgłaszac przez ten protokół. Wszystko na jednym urzadzeniu RB1100.
Myślałem o tym żeby na jednym routerze ustawic BGP do jednego operatora na drugim do drugiego ale nie mam dwoch mocnych maszyn a na RB450 BGP nie ruszy.
Czy w tym temacie możesz pomóc czy dalej będziesz szukał "czeskich błędów"?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ponownie MT i 2xwan
PostNapisane: 24 lutego 2011, godz. 01:18 
Offline

Dołączył(a): 22 lutego 2011, godz. 10:57
Posty: 9
Hmm... jeżeli dobrze rozumiem, to chodzi o to, że chcesz, aby pula /24 mogła iść przez oba łącza i była dynamicznie rutowana (czy będziesz dostawał default route czy też dokładne tablice od dostawców), a jednocześnie /26 rutowana statycznie po tym jednym łączu?
Da się to zrobić stosując routing-mark w /ip route oraz mangle:
/ip firewall mangle add chain=forward src-address=TA.PULA.IP/26 action=mark_packet new_packet_mark=pula26
/ip route add gateway=ADRES_BRAMY routing-mark=pula26
- wtedy dla wszystkich pakietów z adresem źródłowym z tej puli /26 brama będzie zdefiniowana na sztywno, a pakiety z innych adresów nie będą tego wpisu w /ip route w ogóle widzieć - więc dla nich decydować będzie BGP.

PS. Można też spróbować:
/ip firewall mangle add chain=forward src-address=TA.PULA.IP/26 action=mark_connection new_connection_mark=pula26_conn passthrough=yes
/ip firewall mangle add chain=forward connection_mark=pula26_conn action=mark_packet new_packet_mark=pula26
- ponoć szybciej działa oznaczanie całego połączenia - ale nie wiem, jak zadziała z tym "routing-mark" - bo będą znaczone pakiety w obie strony... Ale obstawiam, że powinno działać :)

edit: przepraszam, widzę że doprecyzowałeś - to łącze od puli /26 ma być zapasowym dla /24 :). Ale z tego, co czytam, to trochę się chyba znasz, więc z BGP sobie powinieneś poradzić (przyjmować tylko default route od obu dostawców, dla tego głównego ustawić większy parametr weight, a dla rozgłaszania po zapasowym łączu ustawić jakiś prepend). I z tą trasą statyczną z routing-mark - powinno ładnie działać, pula /26 po swoim łączu, a ta /24 po drugim. Jak padnie to drugie - to /24 pójdzie po tym co /26, a jak padnie to pierwsze - to trudno, wszyscy z puli /26 tracą neta :).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies