Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: ponownie p2p (inaczej niż wszyscy)
PostNapisane: 16 lipca 2006, godz. 02:58 
Offline

Dołączył(a): 16 lipca 2006, godz. 02:52
Posty: 1
Abstrachując od wcześniejszych pytań jak zablokować p2p, chciałem zapytać jak ustawić winbox'a tak (używam emule) by mieć high id. Chodzi tu zapewne o ustawienia portów, lecz za cholere nie wychodzi. Proszę o pomoc, będę wdzięczny. Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 sierpnia 2006, godz. 08:50 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 maja 2006, godz. 04:20
Posty: 33
Żeby mieć high id trzeba mieć bezpośrednie połączenie Emul-a z Internetem (czyli bez tak zwanej maskarady). Można to zrobić przekierowywująć odpowiednie oprty, cytuje tekst z www.emule-project.net
Cytuj:
Nawet przy właściwej konfiguracji eMule dostaniesz low ID jeżeli używasz routera. Router działa jak tarcza dla sieci za nim, maskując adresy IP komputerów w LAN. Gdy inny klient próbuje nawiązać połączenie z Twoim eMule, widzi on jedynie IP routera, a nie właściwe IP komputera na którym pracuje eMule. By tego uniknąć, wszystkie porty na których eMule nasłuchuje połączeń przychodzących – 4662, 4711 TCP i 4672 UDP – muszą zostać przekierowane.
Sprawdź instrukcję obsługi swojego routera. Słowa kluczowe których powinieneś poszukać to: port forwarding, DMZ – Demilitarized Zone, Filters i Rules.
Wiele routerów posiada także wbudowany firewall, więc upewnij się by go także odpowiednio skonfigurować (zobacz Firewalle).


Regółki przekierowania dla mikrotik-a:
add chain=dstnat dst-address=0.0.0.0 action=dst-nat to-addresses=0.0.0.0 \
to-ports=4662 comment="" disabled=no

Przy czym dst-address to jest adres zewntęrzny ( server-a )
A to-address to jest adres lokalnego komputera ( na którym chodzi emule )
Regułkę należy powtórzyć dla każdego wymaganego portu.

W WinBox-ie można to zrobić w IP->FIREWALL->NAT potem kliknąć +, zakładka "Action" , action wybrać: dst-nat, w to-addresses wpisać IP lokalnego komputera a w to-ports wpisać port. Portórzyć dla każdego portu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2006, godz. 00:55 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2006, godz. 00:41
Posty: 2
Cytuj:
Regółki przekierowania dla mikrotik-a:
add chain=dstnat dst-address=0.0.0.0 action=dst-nat to-addresses=0.0.0.0 \
to-ports=4662 comment="" disabled=no


Pewnie... i przekierowac caly ruch w kosmos?

prawidlowa regula to:
add chain=dstnat src-address=0.0.0.0/0 dst-address=IP_ZEWNETRZNE protocol=tcp dst-port=4662 action=dst-nat to-address=IP_USERA to-ports=4662

i analogicznie dla protokolu UDP
add chain=dstnat src-address=0.0.0.0/0 dst-address=IP_ZEWNETRZNE protocol=udp dst-port=4662 action=dst-nat to-address=IP_USERA to-ports=4662

PS.
Polecam zastosowac inny port niz domyslny, ale nalezy pamietac o zmanie ustawien portow w samym Emulu


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2006, godz. 08:59 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 maja 2006, godz. 04:20
Posty: 33
Slaw -> Nie doczytałeś chyba mojego postu do końca, bo napisałem praktycznie to samo co Ty, opis pod regułką wszystko tłumaczy:

Cytuj:
Przy czym dst-address to jest adres zewntęrzny ( server-a )
A to-address to jest adres lokalnego komputera ( na którym chodzi emule )


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2006, godz. 19:52 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2006, godz. 00:41
Posty: 2
Pawi napisał(a):
Slaw -> Nie doczytałeś chyba mojego postu do końca, bo napisałem praktycznie to samo co Ty, opis pod regułką wszystko tłumaczy:

Cytuj:
Przy czym dst-address to jest adres zewntęrzny ( server-a )
A to-address to jest adres lokalnego komputera ( na którym chodzi emule )


Nie zgodze sie z Toba, gdzyz:
a) wartosc 0.0.0.0 nie jest zmienna, wiec formulowanie tak regulki jest niepoprawne
b) regula nie posiada sprecyzowanych portow, co skutkuje tym iz nawet jezeli forumowicz ustawi prawidlowe IP stosujac Twoja regule, przekieruje caly ruch na komputer usera, zamiast konkretnego portu.

Owszem Twoja regulka moze sluzyc do wyprowadzenia prawidlowej (zgodze sie ze koncowe zdanie w tym pomoze), ale nie mozna uznac ja za odpowiedz na pytanie (szczegolnie ze gro zainteresowanych w pierwszej kolejnosci uzyje wspomnianej regulki niz ja rozwnie o brakujace parametry)

Nadodatek, uzycie tej regulki grozi rozlaczeniem konsoli Winboxa i niemoznoscia ponownego polaczenia.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies