Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Potrzebna pomoc - brak pingow
PostNapisane: 26 lutego 2008, godz. 11:46 
Offline

Dołączył(a): 26 lutego 2008, godz. 11:36
Posty: 9
Witam,
jestem poczatkujacy jezeli chodzi o MT potrzebuje porady.

w mojej sieci mam tak:

MT1 - baza (ether1 + ether2) = ether1 polaczenie z internetem, ether2 polaczenie z siecia.

MT1 polaczony jest do swicha.

ze swicha mam polaczenie na siec lokalna i do MT2

MT2 - Baza WiFi (wlan1, wlan2) = wlan1 baza nr1 podlacza klientow ok 15 osob, wlan2 WDS do AP1

MT3 - Baza Miejscowosc1 (wlan1, wlan2, wlan3) = wlan1 link z AP1 + 5 klientow, wlan2 ok 15 klientow, wlan3 link 5Ghz do AP2 w miejscowosc2

AP2 - 10 klientow 2.4GHz + link 5Ghz do MT3

Problem jest taki ze wszystko dziala, internet jest w kazdym z miejsc, z komputerow w sieci lokalnej (z obojetnie jakiego komputera) moge pingowac kazde urzadzenie (niezaleznie czy to drugi komputer w sieci czy AP czy MT) natomiast problem pojawia sie w MT.

Jak zaloguje sie do MT1 - nie moge pingowac zadnego urzadzenia ani komputera caly czas mam (time out) mimo tego ze internet i polaczenie jest.

w MT2 - tak samo - nie mam zadnych pingow (do zadnego klienta czy urzadzenia)

w MT3 mam ping do wszystkiego oprocz MT2 i MT1

W czym moze byc problem ?

Siec mam ustawiona w jednej klasie uzytkownicy maja IP od 192.168.1.3 do 192.168.1.100

Urzadzenia maja IP od 101 do 130


Prosze o rade.. jak powinienem skonfigurowac te urzadzenia i cala siec zebym mial pingi oraz o odpowiedz co jest przyczyna braku pingow.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2008, godz. 11:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 grudnia 2006, godz. 15:38
Posty: 51
Lokalizacja: N=50°01' E=22°40'
jka na moj gust to masz cos nie tak w /ip route


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 marca 2008, godz. 11:14 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Podpisuje się pod wypowiedzią kolegi , najprawdopodobniej coś nie tak w ustawieniach routingu, trudno powiedzieć na którym z MT ( za mało informacji ).

W sieci działa jakiś DHCP SERVER ?? Jeżeli tak rozumiem że na MT 1?? Jak są skonfigurowane wlany na pozostałych bazach ?? czy są one połączone w wewnętrznym bridgu ??

Proponuję wydać polecenie traceroute ( adres MT ) z bazy na której występuje problem z pingiem, będzie można zidentyfikować miejsce w którym ping się zatrzymuje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies