Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Poważny problem z połączeniami
PostNapisane: 30 maja 2011, godz. 00:50 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Niedawno zacząłem doświadczać problemów z połączeniami pomiędzy mikrotikami. Nagle w po pewnym czasie działania cała sieć zaczyna padać. Łącza wchodzą na wysokie obroty, transmisje idą dość duże na mostach i blokuje mi to sieć. Zmieniłem pzedwczoraj softy we wszystkich mikrotikach na 5.4 ale kilka godzin temu znowu zaliczyłem pad. Teraz zmieniam z powrotem na 4.13. Nie wiem czy to pomoże.
Problem zbiegł się z podpięciem nowego mostu. Czy wpięcie nowego urządzenia w szereg może aż tak zapchać całą sieć? Nawet mosty w innych jej częściach, przez które nie przechodzi z nowego mostu transmisja do internetu?

Potrzebuję pomocy. 2 zarwana noc a ja nie mam zielonego pojęcia co zwaliłem.

Nowy most, a właściwie łańcuch to dodatkowa karta mpci w RB532a, skok 5km do RB711, switch 3COM Officeconnect. Tutaj wpięte 2 tplinki, jeden Wanem (TL-WR740) drugi to APek. Dalej kolejny RB711 i skok 4km do RB433.

Z góry dziekuję za jakiekolwiek odpowiedzi.

Poprzywracałem wersje 4.13 w routerach. Może będzie dobrze jeśli to 5.x robiły taki syf.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poważny problem z połączeniami
PostNapisane: 2 czerwca 2011, godz. 09:42 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Kolejny dzień bez problemów.
Chyba mogę się pokusić o wnioski, że wersja 5.x jest do...

Pozostaję przy 4.x

Po wgraniu softu 5.x na kilku stacjach problem wyglądał jak przeciążenie części sieci. Po zaktualizowaniu wszystkich jak kataklizm.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poważny problem z połączeniami
PostNapisane: 7 czerwca 2011, godz. 13:50 
Offline

Dołączył(a): 7 czerwca 2011, godz. 11:32
Posty: 1
Witam
Nowa wersja softu nie koniecznie jest wadliwa!
Możliwe ze nie zainstalowałeś wszystkich składników które są potrzebne do właściwej pracy Twojego urządzenia.
sprawdź: /system package> print
i sam ocen ...

PS Ja bym nie podnosił do wyższej wersji skoro na wcześniejszych wszystko działało.
Bardziej bym się skupił nowo postawionym linkiem.
Z poważaniem


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Poważny problem z połączeniami
PostNapisane: 14 czerwca 2011, godz. 09:40 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Nie masz gdzieś pętli?

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Poważny problem z połączeniami
PostNapisane: 15 czerwca 2011, godz. 16:05 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Dzięki za podpowiedzi. Pętli nie mam nigdzie, nawet przewertowałem kilka razy sieć pod kątem przypadkowych pomyłek ze zdublowanymi adresami IP, ale nic.
Jeszcze dokładniej sprawdziłem nowy mostek ale też niczego podejrzanego nie znalazłem.

Odkąd przywróciłem OS na 4.13 w dude urządzenia nawet na chwilę mi nie zwracają żadnego problemu.
W ogóle zdarzenie było dziwne bo 2 dni przed pechową niedzielą zauważyłem częściowe problemy na mostach. Głównie WDSy grzały się na maksymalnych prędkościach jakby odbijały sobie zapętlone pakiety. Resety nic nie dawały, zaraz po wznowieniu pracy wracały do pracowitego ping ponga pakietami.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies