Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pppoe i public ip
PostNapisane: 19 czerwca 2008, godz. 13:25 
Offline

Dołączył(a): 3 czerwca 2008, godz. 18:38
Posty: 5
serwer pppoe działa, klient otrzymuje public ip, wycinam otoczenie sieciowe - i mam problem - klient nie może postawić sobie serwera do gry CS dla osób spoza sieci, jakieś sugestie ??
Aha, nie mogę go pingować.
Zaznaczam, że klientowi działa internet, nie może zaś u siebie uruchomić www,ftp na swoim komputerze lub serwera gier.
Może jakaś wskazówka - muszę dodawać jego mac do filter w bridge po wycięciu tcp/ip ?? przecież tunel się robi

I nie rozumiem do czego służy opcja routes w profilu klienta pppoe.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2008, godz. 11:04 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Server PPPOE przynaje klientowi adres zewnętrzny czy adres wewnętrzny sieci ?? Musisz zrobić przekierowanie adresu zewnętrznego na wewnętrzny i odwrotnie w IP >> FIREWALL >> NAT , regułka musi mieć priorytet wyższy od maskarady dla całej sieci. Poniżej przykład :

Przekierowanie adresu wewnętrznego na zewnątrz :

chain=srcnat action=src-nat to-addresses=80.53.156.35 to-ports=0-65535 src-address=192.168.1.7

Przekierowanie adresu zewnętrznego na adres wewnętrzny :

chain=dstnat action=dst-nat to-addresses=192.168.1.7 to-ports=0-65535 dst-address=80.53.156.35


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 czerwca 2008, godz. 11:13 
Offline

Dołączył(a): 3 czerwca 2008, godz. 18:38
Posty: 5
takie rozwiązanie jak proponuje rafall jest dobre jeśli jest masquarada. ja daje od razu klientowi adres publiczny. routing ustawiony. klient ma neta, ale nie można na niego sie dostać . domyślam się że jednak będzie to sparawa wycinania tcpip ;(

[ Dodano: Pią Cze 27, 2008 7:36 am ]
ok, rozwiązanie okazało się banalne - usunięcie protokołu tcp/ip u klienta


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies