Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PPPoE
PostNapisane: 3 grudnia 2007, godz. 14:15 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
witam ponownie zastanawiam sie nad taka rzecza czy jest mozliwe postwienie 1 servera pppoe na ktorym byliby wpisani wszyscy uzytkownicy sieci z roznych podsieci i nastepnie zrobic wyjsce w swiat przez rozne servery... chodzi mi o to jak najlepiej rozwiazac sytuacje gdzie mam 4 x DSL i teraz jak jest najlepiej postawic 4 servery wyjsciowe w swiat + na jednym pppoe ? bo wydaje mi sie ze ciezko bedzie mial wyrobic 1 server z 4 dsl'ami i ok 350 uzytkownikow w sieci... moze jakies sugestie?:) z gory dzieki


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 3 grudnia 2007, godz. 14:54 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Jezeli chcesz 4 maszyny rozne - ustaw routong i wszystko bedzie smigalo :)

Albo podziel na uslugi sobie i kieryj ze np usluga nr 1 idzie przez serwer 1, usluga nr 2 idzie przez serwer 2 etc.

W dokumentacji jest sporo na ten temat. rowniez w prezentacjach mum. na wiki.

Temat: Podzial uslug na dwa lacza - oczywiscie podzielisz sobie na 4 :D

pozdfrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2007, godz. 13:59 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
nom tez tak mysle ze routing i po sprawie bo wydaje mi sie ze nie ma zbytnio sensu podzial na uslugi jak ma sie tylko dsl i kijowaty upload :( jak tylko wtedy musi byc pppoe skonfigurowane? adres servera pppoe musi byc caly czas ten sam wpisany a tylko zmieniac ip klienta? i nadawac klientom ip z roznych klas? polaczenie wtedy bedzie realizowane od klienta tak ze pierw laczy sie z serverem na ktorym jest ppp a pozniej przekirowanie w zaleznosci od klasy ip klienta na odpowieni server tak?? czyli przypuscmy ze mam te 4 servery w klasie 10.0.0.1 - 10.0.0.4 na 10.0.0.1 stoi serwer pppoe i teraz jak klientowi np nadaje przez pppoe ip 192.168.0.1. Klient laczy sie z serverem pppoe i teraz musi byc ustawiony routing ze ip z klasy 192.168.0.0 przekierowuje na np server 10.0.0.2 ip z klasy 192.168.1.0 na 10.0.0.3 i na tych serverach czyli 10.0.0.2 10.0.0.3 ... zrobic natowanie dla odpowiednich klas w tym przypadku dla klasy 192.168.0.0 i 192.168.1.0 czy dobrze to rozumiem czy mieszam?? pewnie ta druga opcja:) z gury dzieki za wyprostowanie mojego myslenia:) he


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2007, godz. 08:39 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Po co sobie utrudniac? tzn. jezeli zrobilbys tak ze np masz podlaczonych 300 klientow i oni lacza sie z roznych lokalizacji np: wioska1, wioska 2 etc lub np jedni radiowo a inni przez LAN wtedy mozna by bylo tak ustawic ze dla kazdej wioski zrobic inna klase, dla radiowych inna i dla LAN inna i ustawic routing tak ze wioska 1 korzysta z pierwszego dls'a wioska 2 z drugiego, radiowi z trzeciego i LAN'owi z czwartego.. Troche malo wydajne takie rozwiazanie byloby w momencie gdy wioska 1 ma podlaczonych np 30 ludzi, wioska 2 np 70, radiowych jest 150 i lanowych 50. Wtedy jedne dsl'e bylyby mocniej obciazone a inne mniej. Poza tym trzeba by bylo wiedziec ilu jest "sciagaczy" i "graczy" w kazdej lokalizacji (klasie).. Moim zdaniem to troche trudniejsze.


Ja bym jednak podzielil na uslugi ! tymbardziej ze masz 4xdsl.
przez jedno dsl dalbym tylko p2p - i niech sobie sciagaja i wysylaja ile moga.. i tak nie bedzie to mialo wplywu na dzialanie www itp. Nastepnie ustawilbym loadbalancing na np 2 lub 3 dsl'e i dal je dla uslugi www i i reszte. Chyba ze masz duzo osob ktore ciagna przez p2p - wtedy podzielilbym dwa na dwa..

Pierwsze rozwiazanie dziala w sieci ktora ma ok 350 - 400 osob. Z tym ze DSL na p2p jest 8MB reszta (tzn 3 dsl'e) po 4MB.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies