Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: PRISM czy ATHEROS ?
PostNapisane: 9 lutego 2008, godz. 21:55 
Offline

Dołączył(a): 9 lutego 2008, godz. 21:53
Posty: 2
Witam,

Przez 12 miesięcy w mojej sieci pracowawł AP SENAO NL-2511 PRO ( http://tinyurl.com/2rvpuo ) , jednak po podłączeniu 30-tego klienta postanowiłem wymienic sprzęt na nieco lepszy.

Kupiłem Orinocco Proxim AP-600 i zaczęły się problemy. Wielu ludzi po prostu nie potrafi się z nim połączyć, a jak już to nastąpi to połączenie jest przez 2h a potem znów znika na 3-4h tak samo od siebie :)

Dodam, że SENAO jest chyba na PRISM, a AP-600 na ATHEROSIE (czy to może być powodem takich problemów?) - (klienci zazwyczaj maja karty: tp-link, kanciaki nwh-3012, ze 2szt planetek i jeden d-link dwl)

Wkurzyłem się i postanowiłem zrobić sobię AP na MT'ku.
Chciałem się poradzić jaką kartę polecacie ? Interesuje mnie w miare mocna, i w miare czuła - ogólnie cena nie gra roli - po prostu ma to śmigać bez problemów

Mam nadzieje że po tym jak wymienie AP na MT to jakość moich usług się poprawi bo taki jest główny cel tego działania.

Proszę o porady co do sprzętu oraz jeśli jak ktoś ma ochotę to o porady techniczne i konfiguracyjne.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: PRISM czy ATHEROS ?
PostNapisane: 10 lutego 2008, godz. 01:30 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
czupurek napisał(a):
Przez 12 miesięcy w mojej sieci pracowawł AP SENAO NL-2511 PRO ( http://tinyurl.com/2rvpuo ) , jednak po podłączeniu 30-tego klienta postanowiłem wymienic sprzęt na nieco lepszy.


Az strach sie bac, 30 luda na jednym radiu :(

Max to 15 :/

czupurek napisał(a):
Kupiłem Orinocco Proxim AP-600 i zaczęły się problemy. Wielu ludzi po prostu nie potrafi się z nim połączyć, a jak już to nastąpi to połączenie jest przez 2h a potem znów znika na 3-4h tak samo od siebie :)


AFAIR on ma tylko B (w podstawowej wersji), moze czesc urzadzen masz ustawionych na G i stad problemy.

czupurek napisał(a):
Dodam, że SENAO jest chyba na PRISM, a AP-600 na ATHEROSIE (czy to może być powodem takich problemów?) - (klienci zazwyczaj maja karty: tp-link, kanciaki nwh-3012, ze 2szt planetek i jeden d-link dwl)


Zacznij od standaryzacji sprzetu u klientow!

czupurek napisał(a):
Wkurzyłem się i postanowiłem zrobić sobię AP na MT'ku.


Wreszcie jakas dobra djecjezja.

Chciałem się poradzić jaką kartę polecacie ? Interesuje mnie w miare mocna, i w miare
czupurek napisał(a):
czuła - ogólnie cena nie gra roli - po prostu ma to śmigać bez problemów


W miare mocna po co? Zeby zasyfic juz resztki eteru w 2,4 ? Co z tego ze bedziesz sr.... sygnalem po okolicy, jak rownie mocno bedziesz zbieral syf ? Zrob mniejsze bazy z mniejsza "moca".

czupurek napisał(a):
Mam nadzieje że po tym jak wymienie AP na MT to jakość moich usług się poprawi bo taki jest główny cel tego działania.


Jezeli dalej bedziesz stawial 30 luda na jednym radiu to watpie.

czupurek napisał(a):
Proszę o porady co do sprzętu oraz jeśli jak ktoś ma ochotę to o porady techniczne i konfiguracyjne.


Sparklan 123 lub Wistron CM-9 (mowa tutaj o radiach do mt).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: PRISM czy ATHEROS ?
PostNapisane: 10 lutego 2008, godz. 17:01 
Offline

Dołączył(a): 9 lutego 2008, godz. 21:53
Posty: 2
jalokim napisał(a):
Az strach sie bac, 30 luda na jednym radiu :(

Max to 15 :/

30 jest podpiętych ale online na raz jest ok 15

jalokim napisał(a):
AFAIR on ma tylko B (w podstawowej wersji), moze czesc urzadzen masz ustawionych na G i stad problemy.

Nie, nie - Wszyscy są ustawieni tylko i wyłącznie na B

jalokim napisał(a):
Zacznij od standaryzacji sprzetu u klientow!

Spoko co polecasz ? Chodzi mi tylko o karty. Mogą być B/G ale korzystać i tak będę z B

jalokim napisał(a):
W miare mocna po co? Zeby zasyfic juz resztki eteru w 2,4 ? Co z tego ze bedziesz sr.... sygnalem po okolicy, jak rownie mocno bedziesz zbieral syf ? Zrob mniejsze bazy z mniejsza "moca".

Nie chodziło mi o moc typu 1W. Przecież jak dam jakaś słabą kartę to mogę klientów potracić (mogą nie mieć zasięgu po wymianie sprzętu na nowy po mojej stronie)

jalokim napisał(a):
Jezeli dalej bedziesz stawial 30 luda na jednym radiu to watpie.

Prawda jest taka ze mam dookólną i teraz żeby teraz zrobic mniejsze bazy to musze dac min. 2 sektory - właśnie które sektory polecasz ? Teraz mam dookólna z cyberbajtu ale jest wg. mnie za ciężka na mój maszt (ok. 3kg) Może znasz coś w tej samej klasie ?

A powiedz mi co zrobić gdy na innej bazie mam 1 sektora i do tego 1 radia mam podpiętych 50 osób ? Postawić drugiego sektora siejącego w tym samym kierunku i podzielić to na 25 osób każdy ? :)

jalokim napisał(a):
Sparklan 123 lub Wistron CM-9 (mowa tutaj o radiach do mt).

Która lepsza? Pytam się bo całkowicie nie znam tych kart. Może wypowiedzą się CI którzy mieli do czynienia z nimi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lutego 2008, godz. 11:25 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Mt będzie pracował na RouterBoardzie czy na PC ??

Jeżeli na RB proponowałbym płytkę 532A :

http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... %2bWISP-AP

Płyta pracuje na procku MIPS CPU 399 MHz dodatkowo 64MB RAM z 30 użytkownikami poradzi sobie bez problemu , kilka regułek na firewallu dropujących połączenia popularnych wirusów , kilka wpisów w QUEUE odnośnie przepustowości dla userów nie koniecznie na sztywno " QUEUE TREE" i wszystko powinno działać OK :)

Jeżeli chcesz rozdzielić klientów na dwa radia polecam senao 3601 :

http://www.interprojekt.pl/katalogw.asp ... -MPCI-3601

Karta ma dość dużą moc 250 mW , jeżeli nie chcesz robić syfu w eterze czy przesterować sygnału zawsze można ręcznie zmniejszyć moc nadawania ( zawsze lepiej mieć trochę mocy w zapasie niż potem kombinować i wymieniać moduły lub anteny na mocniejsze ).


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: PRISM czy ATHEROS ?
PostNapisane: 11 lutego 2008, godz. 12:47 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
czupurek napisał(a):
30 jest podpiętych ale online na raz jest ok 15


To tak na granicy ...... ile Ci tam przelatuje pakietow?

czupurek napisał(a):
Spoko co polecasz ? Chodzi mi tylko o karty. Mogą być B/G ale korzystać i tak będę z B


TP Link 501G

czupurek napisał(a):
Nie chodziło mi o moc typu 1W. Przecież jak dam jakaś słabą kartę to mogę klientów potracić (mogą nie mieć zasięgu po wymianie sprzętu na nowy po mojej stronie)


Jak nie beda mieli, to postaw baze w ich okolicy. Ja wyleczylem sie z baz na 2,4 z "zasiegiem" pare km.

czupurek napisał(a):
Prawda jest taka ze mam dookólną i teraz żeby teraz zrobic mniejsze bazy to musze dac min. 2 sektory - właśnie które sektory polecasz ? Teraz mam dookólna z cyberbajtu ale jest wg. mnie za ciężka na mój maszt (ok. 3kg) Może znasz coś w tej samej klasie ?


Jezeli maszt jest zbyt kiepski, by utrzymac jedna antene, to jak ma utrzymac 3?
Zacznij od zmiany masztu. Co do anten: dookolne senao 8db, a sektory: interline, cyberbajt.

czupurek napisał(a):
A powiedz mi co zrobić gdy na innej bazie mam 1 sektora i do tego 1 radia mam podpiętych 50 osób ? Postawić drugiego sektora siejącego w tym samym kierunku i podzielić to na 25 osób każdy ? :)


Tak, ale pamietaj, zeby bylo oddalone od siebie (na takich "wysiegnikach") z roznica wysokosci, kanalu i najlepiej polaryzacji, ale teraz w H raczej juz nie ma co robic.

czupurek napisał(a):
Która lepsza? Pytam się bo całkowicie nie znam tych kart. Może wypowiedzą się CI którzy mieli do czynienia z nimi.


Sparki kiedys byly swietne, potem sie troszeczke popsuly, bo zaczeli zolci ludzie oszczedzac na klockach. Teraz chwala cm9 - sa calkiem ok ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2008, godz. 09:48 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
W tym poscie zgodze sie z opinia jaolkima z pierwszej jego odpowiedzi :)

30 ludzi to za duzo, nawet jak na raqdiu w danej chwili siedzi max 15, bo co np powiesz jak 16 zechce sie wlaczyc?

Jezeli to jest wszystko w B to ja bym nawet nie podpinal 15 ludzi do radia !!

Zrobilbym na Twoim miejscu wiecej malych stacji bazowych, np postawilbym MT na PC dal wiecej RAM. Dobrym rozwiazaniem na takie male bazy jest komputer (najprawdopodobniej) Compaq EN cos tam.. ma procek PIII 500, dasz mu ze 128MB RAM i masz dwa zlacza PCI wiec na jednym robisz sobie dwie bazy.

Ja dodatkowo podzielil bym sobie sieci na klasy tzn ludzie podpieci do Bazy A mieli by adress 192.168.1.x Klienci z bazy B 192.168.2.x itp..

Co do kart - chyba najtanszym rozwiazaniem a zarazem bardzo stablilnyum jest WMIA-123

Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto Lut 12, 2008 9:06 am ]
Jeszcze jedno - (przypomnialo mi sie). Nie patrz na to czy karta ma 250mW czy 400mW bo to nie ma najmniejszego sensu

Rafall napisal:
Cytuj:
Karta ma dość dużą moc 250 mW , jeżeli nie chcesz robić syfu w eterze czy przesterować sygnału zawsze można ręcznie zmniejszyć moc nadawania ( zawsze lepiej mieć trochę mocy w zapasie niż potem kombinować i wymieniać moduły lub anteny na mocniejsze ).


Pytanie tylko po co? W dzisiejszych czasach gdzie zaklocenia w eterze sa ogromne, poniewaz kazdy ma jakiegos liveboxa, albo jakas domowa siec albo zageszczenie sieci jest dosc duze nie ma to sensu !! I tak w tej chwili lepiej jest robic wiecej ale mniejszych punktow dostepu, zwieksza sie w ten sposob teren pokrycia.

Takie mocne karty owszem mozna stosowac, ale tylko jako link jezeli chcesz przeniesc sygnal na dalsza odleglosc.

Posiadanie jednej takiej karty na punkcie nic nie da poniewaz i tak klient bedzie mial jakiego TP-LINKA czy cos tam co ma moc max 50 - 60mW co za tym idzie nie podlaczysz klientow ktorzy sa najdalej od bazy poniewaz ich moc nadaweania (tych TPlINKOW) i tak jest za mala, poza tym na wieksze odleglosci trudniej zachowac strefe FERSNELLA - (nie mowie juz o tym ze wiekszosc nie wie co to za strefa, do czego sluzy i co ma wspolnego z polaczeniami i po prostu o tym zapomina).

Dlatego lepiej zrob kilka malych stacji bazowych do ktorych podlaczysz po 10 osob na radio i bedzie tak smigalo ze ludzie beda cie po stopach calowac :) zero zrywania polaczen, zreo problemow :)

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lutego 2008, godz. 19:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
Zrobilbym na Twoim miejscu wiecej malych stacji bazowych, np postawilbym MT na PC dal wiecej RAM. Dobrym rozwiazaniem na takie male bazy jest komputer (najprawdopodobniej) Compaq EN cos tam.. ma procek PIII 500, dasz mu ze 128MB RAM i masz dwa zlacza PCI wiec na jednym robisz sobie dwie bazy.


Widzisz i wychodzi na to, ze malo robiles na MT@PC.

Najlepsze plytki na MT to Siemensy, ze wspominanych przez Ciebie PIII to 1107 - 5pci z czego obsadzic mozna 4 bez konfliktu przerwan - o tym nie wspomniales, a co jest szczegolnie istotne jezeli chodzi o poprawnosc dzialania radia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2008, godz. 09:43 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
nie uzylm slowa najlepsze to po pierwsze !! - czytanie ze zrowumieniem sie klania:

Cytuj:
Dobrym rozwiazaniem na takie male bazy jest komputer



Siemensy Najlepsze dlatego ze maja 5pci ? - ja podalem specjalnie compaq ktory ma dwa pci poneiwaz mowilismy o niewielkim rozszerzeniu tzn o dolozeniu jednego modulu!!

Jak ty chcesz robic 4 radia na jednym siemensie ktory ma slaby i chcesz do kazdego radia podlaczyc 15 czy 20 klientow i masz jeszcze 128MB ram (albo mniej) [bo wg ciebe duzo ram nie potrzeba - twoja wypowiedz z inengo watku] - to szczerze powodzenia !!!

Nie wiem naprawde jak taka siec bedzie dzialac.. tzn szczerze nie chcialbym byc klientem takiej sieci..

Wole jednak robic wiecej ale mniejszych stacji bazowych ktore na 100% beda bardziej wydajne niz twoje siemensy z 5 PCI :)

P.S - kto tutaj malo robil MT na PC...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 03:45 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
nie uzylm slowa najlepsze to po pierwsze !! - czytanie ze zrowumieniem sie klania:

sahat napisał(a):
Siemensy Najlepsze dlatego ze maja 5pci ? - ja podalem specjalnie compaq ktory ma dwa pci poneiwaz mowilismy o niewielkim rozszerzeniu tzn o dolozeniu jednego modulu!!


Dokladnie :) Czytanie ze zrozumieniem - przeczytaj dokladnie co napisalem.

Jest tam wyrazna informacja, ze wyzszosc siemensow polega na tym, ze mozna obsadzic 4 moduly (karty, whatever) bez konfliktu przerwan - ale o tym zapewne juz wiesz, prawda?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, godz. 01:19 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Moje pytanie - po co ?? po co 4 moduly w jednym siemensie ?? wytlumacz i uzasadnij.. moze mnie przekonasz..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2008, godz. 02:39 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
sahat napisał(a):
Moje pytanie - po co ?? po co 4 moduly w jednym siemensie ?? wytlumacz i uzasadnij.. moze mnie przekonasz..


Hm.... logika podpowiada 4 linki w 4 rozne miejsca.

Po co 4, juz odpowiadam:
- by nie zasmiecac sobie terenu (tak, jak to ma obecnie miejsce w 2,4)
- by uzywac anten z bardzo waska wiazka
- by moc uzywac nstram dual (slyszales zapewno o tym)
- by moc zrobic bonding i opsf
i wiele wiele innych zastosowan.

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2008, godz. 12:41 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
ze swojego skromnego doświadczenia dodam, że z prismem nigdy nie miałem problemu-wszystko z nim chodzi nawet na niskiej sile sygnału i nie gubi pakietów natomiast z atherosem - chodzi dobrze przy dobrym sygnale,ale jak masz klienta na słabym sygnale i na dodatek pod mocno obciązonym klientami module radiowym to jest problem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 lutego 2008, godz. 00:57 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
aronmen napisał(a):
ze swojego skromnego doświadczenia dodam, że z prismem nigdy nie miałem problemu-wszystko z nim chodzi nawet na niskiej sile sygnału i nie gubi pakietów natomiast z atherosem - chodzi dobrze przy dobrym sygnale,ale jak masz klienta na słabym sygnale i na dodatek pod mocno obciązonym klientami module radiowym to jest problem.


Prism jest ok, ale tylko w B. Natomiast z atherosami z XR nigdy nie mialem problemow, nawet jak zalewalo antene i sygnal spadal do -85 potrafilo to rozsadnie chodzic.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, godz. 13:32 
Offline

Dołączył(a): 24 sierpnia 2007, godz. 14:12
Posty: 15
mozesz podać nazwy kart(albo jakies linki) które stosujesz,chodzi mi o te z XR


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 lutego 2008, godz. 15:10 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
aronmen napisał(a):
mozesz podać nazwy kart(albo jakies linki) które stosujesz,chodzi mi o te z XR


AP - TP-Link 501
Karty - Spark 123, CM9


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies