Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: problem z konfiguracją MT
PostNapisane: 26 czerwca 2009, godz. 15:42 
Offline

Dołączył(a): 26 czerwca 2009, godz. 15:23
Posty: 3
witam

mam 2 sieci, w obu są TPLINK'i pracujące jako AP ( jeden to WR543 a drugi to w9810) poza tym dzielę się netem z sąsiadami(w-lan).

do tej pory miałem tak ze TPLINK w8910 był AP, MT odbierał sygnał, tam była maskarada i druga karta pracująca jako AP, teraz chcę się połączyć z tą moja drugą siecią w taki sposób żeby tam była i sieć lokalna i internet, natomiast sąsiedzi nie mieli dostępu do mojego otoczenia sieciowego.

chciałem sobie to zrobić tak, że dwie karty pracują jako station, jedna się łączy z w8910 druga z wr543, natomiast trzecia karta jest dla sąsiadów.

niestety albo działa mi tak jak było zawsze do tej pory, albo działa mi wszystko miedzy moimi dwoma sieciami , a sąsiedzi nie mają internetu,


moja koncepcja jest taka:
między 2 kartami łączącymi moje sieci daje bridge( ale MT ma jakiś problem jak łączę mostem 2 sieci o tej samej masce sieci), później do tego mostu zrobić mascarade i podłączyć sąsiadów, ewentualnie sąsiadom zablokować w firewale moje otoczenie sieciowe i postawić wszystko na jednej klasie.

do tej pory ja mam klasę 192.168.10.0 a sąsiedzi 192.168.9.0

bardzo proszę o pomoc w mojej sprawie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z konfiguracją MT
PostNapisane: 30 czerwca 2009, godz. 15:00 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Rozumiem że Gateway to 8910 ( jakaś Neostrada ?? ). Klienci podłączeni bezpośrednio do 8910 uzyskują adresację od niego?

Topologia Twojej sieci jest co najmniej dziwna :P Ale jeżeli już nie masz możliwości zmiany proponuję Ci następujące rozwiązanie.

Załącznik:
schem.JPG
schem.JPG [ 14.9 KiB | Przeglądane 133 razy ]


Wlan1 otrzymuje adresację od 8910 na wlan2 oraz 3 ustawiasz adresację z innych podsieci oraz konfigurujesz DHCP SERVER na każdym z interfejsów. Na 543 wyłączasz DHCP SERVER , klienci podłączeni po radiu i eth otrzymają adresację z wlan2. Robisz jedną maskaradę podając tylko out interface wlan1. Aby zablokować komunikację między podsieciami robisz wpis w Ip >> Firewall >> Filter Rules .

Chain : forward
src address : podsieć x
dst address : podsieć y
Action : drop


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z konfiguracją MT
PostNapisane: 1 lipca 2009, godz. 00:54 
Offline

Dołączył(a): 26 czerwca 2009, godz. 15:23
Posty: 3
dzięki wielkie za odpowiedź, zrobiłem zgodnie ze wskazówkami i niemal wszystko działa pięknie, jedyne co mnie trapi to różne otoczenie sieciowe dla kompów ze strony wlan1 i wlan 2 da się coś z tym jeszcze zrobić?

chcę żeby nikt co się podłącza do wlan 3 nie miał dostępu do otoczenia sieciowego, natomiast wlan 1 i wlan 2 mieli to samo otoczenie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: problem z konfiguracją MT
PostNapisane: 2 lipca 2009, godz. 14:48 
Offline

Dołączył(a): 26 czerwca 2009, godz. 15:23
Posty: 3
Czy dało by się pomiędzy wlan1 i wlan2 zrobić tunel VPN, tak żeby mieć wspólną sieć lokalna?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies