Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z routerboard
PostNapisane: 24 stycznia 2010, godz. 11:58 
Offline

Dołączył(a): 24 stycznia 2010, godz. 11:52
Posty: 2
Witam, mam problem z rb750 a mianowicie jak ustawic w queue zeby łącze 6Mb na 512Kb podzielic na pół, jak ustawiam 3Mb na 215Kb to mam 215Kb na uploadzie i downloadzie czyli ustawione jest na symetrycznie. Jakbym musial go ustawic zeby chodzilo asymetrycznie i jeszcze jak ustawiam ip przy queue i takie samo na sieciowce to niepuszcza neta, czyli z tego mam rozumiec ze ma ustawione dhcp i sam przydziela wlasne ip i gdy mu wpisze inne to wariuje ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z routerboard
PostNapisane: 25 stycznia 2010, godz. 09:47 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Nie do końca rozumiem co chcesz osiągnąć, aby ograniczyć przepustowość łącza dla konkretnej puli adresów IP wystarczy w SIMPLE Queues wpisać max download,upload oraz interesującą Cię podsieć w target address np. 192.168.1.0/16. Co do problemu z dostępem do neta po skonfigurowaniu kolejek Simple Queues , jedno z drugim nie ma nic wspólnego ... no chyba że ustawiłeś przepustowości po 1 KB na upload i download :P

Polecam zajrzeć tutaj :

http://szkolenia.interprojekt.pl/

i zapraszam do lektury :

http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=Mikrotik

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z routerboard
PostNapisane: 26 stycznia 2010, godz. 23:49 
Offline

Dołączył(a): 24 stycznia 2010, godz. 11:52
Posty: 2
No wlasnie tak robilem w simple queue max download czyli w tym przypadku 3Mb i max upload 256Kb i po zastosowaniu tych ustawien mialem max upload i max download po 256Kb, a jak do tego wpisalem dodatkowo ip to wogóle niemialem neta na kompie, czyli raczej problem bedzie tkwil gdzie indziej :/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z routerboard
PostNapisane: 27 stycznia 2010, godz. 09:49 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Jaką wersję systemu masz zainstalowaną, wiem że to może i trochę lamerskie podejście ale spróbuj zaktualizować system do najnowszej stabilnej wersji.

Dodatkowo jeżeli możesz wyeksportuj ustawienia z simple queues oraz z ip>>firewall>> nat i wrzuć na forum.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies