Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem zdalnego logowania do routera Mikro Tik
PostNapisane: 18 lutego 2010, godz. 01:46 
Offline

Dołączył(a): 18 lutego 2010, godz. 01:43
Posty: 5
Witam.
Zakupiliśmy router DSL MikroTik, który pomyślnie został skonfigurowany pod nową w naszej szkole usługę TPSA, czyli łącze DSL.
Jednak nie mogę jako administrator routera połączyć się z nim spoza sieci szkolnej, np. z domu i potem ewentualnie dokonywać w nim zmian, mimo, że posiadamy stałe IP. Oczywiście możliwe jest to z sieci szkolnej bez problemu.
Proszę o podpowiedź co musze jeszcze zrobić by wywołanie w przeglądarce internetowej przez IP mogło doprowadzić do ukazania sie okienka logowania routera Mikro Tik?
W przeglądarce wpisuje stały publiczny adres IP, któy otrzymaliśmy od TPSA po przejściu na DSL. Niestety, przegldarka nie łączy z interfejsem routera. Jeśli pinguje przez konsole to otrzymuje poprawną odpowiedź o znalezieniu adresu. Najlepiej jak ktoś podałby poradę "krok po kroku" na interfejsie winboxa jak to wszystko poukładać.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem zdalnego logowania do routera Mikro Tik
PostNapisane: 18 lutego 2010, godz. 11:24 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Przejdź do zakładki IP >> Services i sprawdź czy masz włączoną usługę www oraz winbox. Czy logowanie zdalne przy pomocy Winboxa też nie przynosi pozytywnego efektu ??

Warto też zajrzeć do zakładki IP >> Firewall >> Filter Rules i sprawdzić czy port 80 TCP na inpucie nie został wycięty.

Zwróć uwagę również na którym porcie jest odpalona usługa www w IP >> Services .

Pozdrawiam.
Rafał Pocheć
Inter Projekt S.A.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem zdalnego logowania do routera Mikro Tik
PostNapisane: 18 lutego 2010, godz. 13:19 
Offline

Dołączył(a): 18 lutego 2010, godz. 01:43
Posty: 5
Dzięki za poradę:) Sprawdzę Twoje zalecenia na routerze i w poniedziałek opiszę efekt.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem zdalnego logowania do routera Mikro Tik
PostNapisane: 23 lutego 2010, godz. 01:01 
Offline

Dołączył(a): 18 lutego 2010, godz. 01:43
Posty: 5
Dzięki rafall za pomoc:)
Uaktywniłem usługę www w IP w zakładce Services i w zakładce Firewall wyłączyłem regułki drop na input na porcie WAN.
Wszystko działa i mogę już logować się do routera spoza sieci szkolnej.
Może innym się przyda.
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies