Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 sierpnia 2017, godz. 10:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problemy z routerami połączonymi z RB433AH
PostNapisane: 22 września 2009, godz. 22:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Czy miał ktoś jakieś problemy albo są znane problemy współpracy

Minitar MWGAR
http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=MWGAR_POE

tryb pracy: Bridge client
Procesor: Realtek RTL 8186 (RISC 180 MHz)
Układ radiowy: Realtek RTL 8225
Firmware Version: v1.4.6.R-hipower

z CM9 pod MT v3.28 on RB433AH ?

mam z nim jakieś cyrki ponieważ przy sile sygnału w granicach 70
odległości od nadajnika poniżej 100m w lini prostej bez przeszkód
pingi są po kilka tysięcy albo się zrywają .. przy podłączeniu do anteny
klienckiej karty PCI pingi są idealnie stabilne i nie przekraczają 15ms

aby nie było, że problemem jest na 100% router to przetestowany został
w innej sieci gdzie nie było najmniejszych problemów z nim przy gorszej
sile sygnału i tak samo połączeniach realizowanych przez PPPoE ..


Ostatnio edytowano 12 listopada 2009, godz. 15:03 przez TUROK, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 25 września 2009, godz. 09:50 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Jak do tej pory nie mieliśmy żadnych zgłoszeń od klientów żeby był z tymi urządzeniami jakiś problem. Jedno i drugie urządzenie mamy w ofercie od bardzo dawna na pewno byłyby jakieś sygnały. Jak tylko znajdę chwilę wolnego czasu sprawdzę tą konfigurację .

P.S.
Tryb pracy Minitara to na pewno Bridge, rozumiem że za nim są podłączeni klienci autoryzujący się po PPPoE ?? Czy MWGAR pracuje w trybie WISP Client z PPPoE ??

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 28 września 2009, godz. 00:09 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Problem na 90% nie jest po stronie urządzenia klienckiego a nadawczego ..
nie działa w tej sieci poprawnie żaden router po za jakimś starym bardzo planetem ..

w identycznej konfiguracji nadajnika ten router działa prawidłowo w innej sieci ..
w tej przetestowałem kilka nowiutkich routerów różnych firm i żaden po za wspomnianym
starym planetem z przed kilku lat nie chciał chodzić poprawnie dłużej niż kilkanaście sekund ..

do tej samej anteny podłączam kartę PCI i łączy się w sekundę nie wywalając się ani na chwile ..
nie wspominając o niskich pingach do 15 ms


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 28 września 2009, godz. 09:26 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Sprawdź poziom CCQ dla połączeń z kart PCI oraz Routerów. Wireless >> Registartion >> połączenie >> Signal .

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 2 października 2009, godz. 23:15 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Zmieniłem CM9 w MT licząc, że na tym skończy się temat ale niestety nie .. :?

jest dalej to samo .. jeśli chodzi o CCQ tak na szybko to dałem laptopa w okno
gdzie ledwo łapał sygnał i CCQ wynosiło 3-4% i można było poprzez PPPoE zostać
dosyć szybko zalogowanym i Internet sensownie się wczytywał ..
położyłem na parapecie antenę Yagi i do niej router .. w tym miejscu CCQ dla routera wyniosło
50-60% i przy 1,5 minutowym logowaniu udało się zalogować ale strony praktycznie
się nie wczytywały ..

brakuje mi już pomysłów w czym jest problem :x
Routery nawet po wymianie mPCI nie chcą pracować z bazówką gdzie karty
PCI i wbudowane w laptopa chodzą bez zarzutu .. o ile jest wystarczający sygnał ..
a routery przy bardzo dobrym sygnale nie chcą działać poprawnie ..

pozostaje już chyba tylko wymiana RouterBoard'a MT


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 2 października 2009, godz. 23:31 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Spróbuj w MWGAR-ach wykonać upgrade firmware do wersji mwgar146im :

http://www.interprojekt.pl/Pliki.aspx?d ... gramowanie

Pomagał na mulące www może w Twoim przypadku tez okaże się pomocny, skoro skłaniasz sie ku wymanie RB nie zaszkodzi spróbować.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 3 października 2009, godz. 10:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
wgrałem ten soft jak radziłeś mi kilka dni temu na GG ale to także nie pomogło ..
zmiana softu niczego nie zmieniła .. poza tym testowałem 3 różne routery ..
jeden mam w domu teraz i jest to: Air Live WL-5450AP

http://www.airlive.com/products/WL-5450AP/wl_5450ap.shtml

i każdy zachowuje się identycznie ..

wczoraj wieczorem zamówiłem u was w sklepie do testowania jeszcze

TP-LINK WN422G http://www.interprojekt.pl/wiki/Wiki.jsp?page=TP-LINK__TPLINK-WN422G

jestem bardzo ciekawy jak karty USB radiowe będą się zachowywać ..
ostatecznie klient dostanie dwie karty i dwie anteny zamiast jednej
anteny i routera ale to nie jest rozwiązanie problemu bo pewnie
będzie więcej klientów z kilkoma kompami w domu ..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Minitar MWGAR a CM9 na MT
PostNapisane: 6 października 2009, godz. 21:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Karta USB chodzi wzorowo tak jak zwykła karta PCI .. a routery nadal nie :?
kończą mi się pomysły a ostatni z wymianą RB na razie przyblokowany przez pogodę ..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Problemy z routerami łączącymi się z RB433AH
PostNapisane: 12 listopada 2009, godz. 15:02 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
Problem mam nadal nie rozwiązany ..

pytanie mam czy takie problemy z routerami mogą wynikać z
wadliwego działania samego RB ? kartę miniPCI wymieniłem i nic się nie zmieniło ..

tak jak pisałem wcześniej na kartach PCI i USB .. kabel + antena zewnętrzna - siła
sygnału na poziomie -65dbm a CCQ na poziomie 100%
podłączam router (przetestowanych kilka różnych) i CCQ spada do 40-50%
pingi robią się tragiczne albo wręcz w ogóle nie dochodzą do serwera ..

zrobiłem małą re konfigurację sieci stawiając serwer za który robi RB450G a
RB433AH jest już tylko nadajnikiem w czystym bridgu .. jednak problem nie znikł ..

antena nadawcza to: IAPT Crevice 20 dBi 2,4 GHz omnidirectional , sectorized antenna
zakupiona jak reszta sprzętu w InterProjekt :wink:

o obciążeniu RB433AH nie można już mówić ponieważ jak napisałem wyżej
nie robi już za serwer a jest już tylko nadajnikiem dla klientów radiowych których
jest ledwo pięciu .. doszedł jeden WDS dla MikroTik'a który dałem klientowi licząc
iż będzie lepiej niż w przypadku innych routerów ale także jest problem ..
zestaw to: Antena BOX 2.4GHz, 14dBi, RouterBoard 411R, PoE 18V
odległość około 300 metrów .. i także nie chodzi jak trzeba :?

nie ma też problemów z torami radiowymi ponieważ w tej miejscowości nie ma praktycznie
żadnego nadajnika .. gdzieś tam po domach da się jeszcze słabo wychwycić Live Boxa i to wszystko ..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies