To moze inaczej :
Topologia sieci wyglądać będzie tak :
DSL 4/4 -> ADSL router ASUS > MTRB433 do niego wpięci pracownicy kablem oraz radiowo
Asus (192.168.1.1 lan) robi za modem i łaczy się z DSL. Do niego wpięty jest Mikrotik poprzez ETH1 z adresem 192.168.1.2 i bramą 192.168.1.1. do dyspozycji mamy 2x ether i 1x wlan
Chciałem zrobić tak dynamiczny podział tego DSL. Nie koniecznie na kazde IP. Po prostu jest 1 osoba bierze wszystko wchodzi druga dzieli się na pół, wchodzi trzecia i maja mniej wiecej po 33% itd. Znalazłem taki opis
http://mikrotik.net.pl/wiki/Kontrola_Pasma Równe dzielenie łącza pomiędzy użytkowników.
Ale nie do końca spełnia on moje potrzeby gdyż. Chciałbym aby osoby wpięte kablem nie miały limitu między sobą ale miały ograniczenie dynamiczne do Internetu. A osoby po radio miały zarówno dynamiczne ograniczenie do Internetu jak i do siebie wzajemnie. Przy czym zarówno ci kablowi jak i po radiu mieli te ograniczenie do netu wspólne. Czyli siedzi 1 po radiu i jeden po kablu i oboje maja ~50% łacza internetowego ok. 2Mbits. Ale jak jednocześnie ten po kablu będzie kopiował baze na serwer wpięty też kablem to ma lecieć tyle ile skrętka uciągnie

taka konfiguracja ma na celu :
- brak ograniczeń po lanie gdzie stoją serwery i komunikują się ze soba po lanie.
- zablokowanie tego by się radio nie zapychało jak radiowi klienci będą chcieli byś sprytniejsi i wymieniać miedzy soba dane.
- myślałem o 2 podsieciach jednej na radio drugiej na bridge (eth2 i 3) ale może być też jedna podsieć jak się da to tak załatwić. Przy czym jeżeli była by 1 podsieć to chciałbym zrobic address listy i rozdzielić łanowych od radiowych np. lanowi to 192.168.2-50 a radiowi 192.168.51-100. Gdyż radiowi nie mogą mieć dostępu do lanowych klientów.
To tak chyba najprościej jak się da. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.