Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 25 czerwca 2017, godz. 02:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Protectnet
PostNapisane: 26 maja 2007, godz. 08:00 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Ktokolwiek widział ktokolwiek wie... czy można podłączyć kabelek uziemienia protectneta do zerowania instalacji elektrycznej 230V?
Chcę w jakiś sposób zabezpieczyć sieć, a mam dostępne jedynie zerowanie w gniazdku elektrycznym.

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Protectnet
PostNapisane: 30 maja 2007, godz. 08:41 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
regis napisał(a):
Witam!

Osobiście montowałem protectnety łaczać przewód protecta do 0 i zdawało te egazamin ale po paru burzach i tak zwykle palił sie protectnet ale urządzenia zabezpieczył a burze były gwałtowne dokładnie nad dzielnicą w której mam sieć

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 lipca 2007, godz. 14:11 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 17:19
Posty: 26
Nie zalecam podłączania protecNET'a do zera instalacji elektrycznej. Jak już nie masz do czego spróbuj do kaloryfera ;) albo do piorunochrona.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 30 września 2007, godz. 18:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
bugas napisał(a):
Nie zalecam podłączania protecNET'a do zera instalacji elektrycznej. Jak już nie masz do czego spróbuj do kaloryfera ;) albo do piorunochrona.


Genialnie! Kalofyfer! Jak pierdyknie w skretke to protectnet odprowadzi do kaloryfera i sasiadow je..... jak beda dotykac!

MJ


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 1 października 2007, godz. 10:58 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
upieram sie jednak ze najlepiej podlaczyc do 0 w instalacji elektrycznej w instalacjach elektrycznych starego typu lub do przewodu uziemiajacego w instalacjach elektrycznych 3 zyłowych. W mojej sieci mam tak załozonych okolo 50 protectnetow i w czasie burzy centralnie nad osiedlem jedyne co uszkodzily sie 2 protecnety znacznie obcinajac transfer po LAN z instalacja elektryczna w budynkach nic sie nie stalo


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Protectnet
PostNapisane: 19 maja 2009, godz. 13:36 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
no cóż, lepiej odpisać późno niż wcale :)
Więc tak: zastosowałem się do rady Majkela i "uziemiłem" do zera w gniazdku. Zdało egzamin.
Dzięki.
Co do przypinania czegokolwiek do kaloryfera to kłóciłoby się to ze zdrowym rozsądkiem. Wolę mieć żywych sąsiadów niż tak sobie zabezpieczoną sieć.

A taka informacja z ostatnich lat użytkowania instalacji sieciowych. Jak była nad moim miastem wielgachna burza to siadło dosłownie wszystko, nawet urządzenia przypięte pod UPSy. Po 5min przywrócono zasilanie. Po 5 kolejnych minutach zaczęły się włączać urządzenia sieciowe. W ciągu 15min od wyładowania cała sieć wróciła do życia (włącznie z nadajnikami). Protectnety przetrwały wraz z całą instalacją, a u konkurencji do rana trwała caciekła walka przy wymianie APeków :D Nie wiem co tam mieli pozapinane ale moje Routerboardy na dachach jedyne co zrobiły to ładnie się zrestartowały. Długo co prawda ale wróciły do działania jakby nigdy nic. Nie wiem czy to zasługa protectnetow bo w sieć elektryczną napewno przywaliło. Wyładowanie nastąpiło bliżej mojego nadajnika głównego, a mimo to gra i buczy. Czy może RTB532A to takie czołgi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies