Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Proxy na 532A?
PostNapisane: 5 grudnia 2006, godz. 13:57 
Witam,
może pytanie jest naiwne, ale przymierzam się do zakupu routerboarda 532A (główne zadanie: zarządzanie pasmem) i:
czy da się na tym postawić sensownie działające proxy dla ok. 30 użytkowników?
Jeśli tak, to czy jedyne wyjście to CF, czy da się może podłączyć dysk (szukałem, ale nie znalazłem na ten temat jednoznacznej odpowiedzi).
Jeśli CF, to jakie pojemności są sensowne? Co z szybkością takiego rozwiązania?

Z góry dziękuję za pomoc.
k.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, godz. 14:09 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Niestety nie można w ten sposób wykorzystać gniazda CF - może być ono wykorzystywane jako alternatywny sposób ładowania systemu (niekoniecznie Mikrotik). W normalnej pracy przy ładowaniu systemu z nand'a jest on niewidoczny.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, godz. 14:20 
Kravi napisał(a):
Niestety nie można w ten sposób wykorzystać gniazda CF ...


Rozumiem w takim razie, że na tych urządzeniach proxy postawić się nie da i pozostaje rozwiązanie na PC?

k.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 grudnia 2006, godz. 14:44 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
kuba napisał(a):
Rozumiem w takim razie, że na tych urządzeniach proxy postawić się nie da i pozostaje rozwiązanie na PC?

k.

Dokładnie tak ... poza tym nie wiem jak wydajnościowo by to wyglądało. Sugeruję rozwiązanie: system na CF a cache na drugim dysku.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, godz. 18:36 
Kravi napisał(a):
kuba napisał(a):
Rozumiem w takim razie, że na tych urządzeniach proxy postawić się nie da i pozostaje rozwiązanie na PC?

k.

Dokładnie tak ... poza tym nie wiem jak wydajnościowo by to wyglądało. Sugeruję rozwiązanie: system na CF a cache na drugim dysku.


Ok, więc teraz pytanie: jak to zrobić? Tzn. jak określić ten dodatkowy dysk na cache? Znalazłem:
cache-drive ( system | name ; default: system ) - specifies the target disk drive to be used for storing cached objects. You can use console completion to see the list of available

No i nie mogę znaleźć, jak to z tej konsoli uzyskać. Czy dysk trzeba jakoś specjalnie przygotować (sformatować, zamontować itd.)? Jeśli tak, to jak?

k.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, godz. 23:34 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
kuba napisał(a):
Ok, więc teraz pytanie: jak to zrobić? Tzn. jak określić ten dodatkowy dysk na cache? Znalazłem:
cache-drive ( system | name ; default: system ) - specifies the target disk drive to be used for storing cached objects. You can use console completion to see the list of available

No i nie mogę znaleźć, jak to z tej konsoli uzyskać. Czy dysk trzeba jakoś specjalnie przygotować (sformatować, zamontować itd.)? Jeśli tak, to jak?
k.

Tak, ale to dotyczy MT zainstalowanego w PC a nie na RB. Będzie to działało w następującej konfiguracji: MT na CF i dodatkowo dysk na cache. Samo przygotowanie dysku odbywa się z poziomu MT.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 grudnia 2006, godz. 23:56 
Kravi napisał(a):
Tak, ale to dotyczy MT zainstalowanego w PC a nie na RB. Będzie to działało w następującej konfiguracji: MT na CF i dodatkowo dysk na cache. Samo przygotowanie dysku odbywa się z poziomu MT.


I tak to mam zrobione - PC, MT na CF na IDE0 i HDD na IDE1.
Jak ten dysk przygotować? Sformatować go z poziomu MT mi się nie udało.
Możesz pokrótce to opisać? Z góry dzięki.

k.


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2006, godz. 11:19 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
Anonymous napisał(a):
I tak to mam zrobione - PC, MT na CF na IDE0 i HDD na IDE1.
Jak ten dysk przygotować? Sformatować go z poziomu MT mi się nie udało.
Możesz pokrótce to opisać? Z góry dzięki.

k.


zakładając że pakiet web-proxy jest zainstalowany i drugi dysk na cache jest na tej samej taśmie:
/ip web-proxy set cache-drive=primary-slave wybieramy dysk
/ip web-proxy format-drive formatujemy dysk
/ip dns set primary-dns=192.168.1.1 ustawiamy preferowany dns jeśli nie jest ustawiony
/ip web-proxy set port=8080 ustawiamy port na którym będzie pracował web proxy
/ip web-proxy set hostname=proxy.domena.pl ustawiamy adres (nazwę) proxy
/ip web-proxy set enabled=yes włączenie web-proxy
dodatkowo można ustawić przezroczystość:
/ip web-proxy set transparent-proxy=yes
oraz w firewallu:
/ip firewall nat add in-interface=ether1 dst-port=80 protocol=tcp action=redirect to-ports=8080 chain=dstnat

I to powinno zadziałać ... nie testowałem ale powinno śmigać ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 13 grudnia 2006, godz. 19:01 
Offline

Dołączył(a): 13 grudnia 2006, godz. 18:39
Posty: 2
Kravi napisał(a):
I to powinno zadziałać ... nie testowałem ale powinno śmigać ;-)


A ja przetestowałem. Wygląda na to, że śmiga.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

k.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies