Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przezroczysty most WDS bez IP
PostNapisane: 22 listopada 2013, godz. 07:54 
Offline

Dołączył(a): 20 listopada 2013, godz. 08:43
Posty: 1
Witam,

Jest sobie następująca sieć, w której jedno z łączy zewnętrznych przerzucone jest mostem WDS na dwóch mikrotikach RB711 (MT1: bridge <---> MT2: wds slave):

Kod:
modem1 <---> router <---> MT1 <---> MT2 <--|
89.a.b.c    172.16.1.1         WDS         |
                                           |
                                           |
modem2 <---> router 2xWAN <----------------|
79.d.e.f     192.168.1.1
                    |
                    |
                    |
                    |--> LAN


Wszystko działa ładnie, nie ma żadnych problemów z ruchem w sieci. Ponieważ na jednym łączu miałem podwójny routing - chcę się go pozbyć wywalając niepotrzebny router i sieć ma wyglądać tak:

Kod:
modem1 <---> MT1 <---> MT2 <--|
89.a.b.c          WDS         |
                              |
                              |
modem2 <---> router 2xWAN <---|
79.d.e.f     192.168.1.1
                    |
                    |
                    |
                    |--> LAN

czyli krótko mówiąc chcę przerzucić zewnętrzne IP 89.a.b.c do routera w sieci lokalnej.

Łącze zewnętrzne 89.a.b.c ma przydział adresu po DHCP + statyczne przypisanie MAC u operatora - MAC adres 00:50:7F:CB:54:45 routera 172.16.1.1 był wklepany u operatora.

I teraz zaczynają się schody - przypisałem MAC adres 00:50:7F:CB:54:45 do portu WAN1 w routerze 192.168.1.1, router pobiera IP przez DHCP z modemu operatora (leci to WDS-ie) lecz brak jest Internetu. Podejrzewam albo problem clonowaniem MAC adresu albo że coś leży na styku modem1 <---> MT1.
Ponieważ mikrotiki mają działać de facto w sieci operatora - nie przypisuję IP do interfejsu WLAN, most jest zestawiony po MAC adresie.

Co należy zmienić w konfiguracji mostu i/lub konfiguracji interfejsów LAN/WLAN/bridge w mikrotikach, aby most był w pełni przezroczysty dla całego ruchu IP?

Wertowałem tutejsze forum (m.in wątek zewnetrzne-ip-dla-mikrotik-ow-w-sieci-t913.html) i póki co – znalezione wskazówki nie ułatwiają mi zdiagnozowania problemu.

Pozdrawiam,

Piotrek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies