Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: pytanie o bridge na wielu interfejsach
PostNapisane: 4 września 2007, godz. 02:19 
Offline

Dołączył(a): 3 września 2007, godz. 14:04
Posty: 3
Witam
Nie używam MK, od razu sie przyznam i nie mam jak przetestować czegokolwiek, więc pytam.
Wyczytałem z forum że jest możliwosć zestawienia transparentnego bridga na wielu interfejsach, co mnie interesuje..
A czy jest mozliwość zeby na tym bridgu filtrować albo shapować ruch kliencki?
Jaka jest wydajnoś i stabilność takich mostów na wielu interfejsach?

dzięki za komentarze
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, godz. 16:28 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Filtrować ruch przechodzący przez most na pewno można i to na różne sposoby. Co do wydajności i stabilności takich mostów, wszystko zależy od wielkości ruchu przechodzącego przez most oraz oczywiście dobranego sprzętu.

Jeżeli MT będzie postawiony na wydajnym PC na pewno nie będzie z tym problemu, jeżeli chcemy zastosować płyty RB lub WRAP musimy odpowiednio dobrać płytę do obciążenia na jakie będzie ona narażona.

Bardzo wydajną maszynką jest RB 333 na procesorze POWERPC taktowanym z szybkościa 333 MHz,cooprocesor taktowany z szybkością 175 MHz, 64 DDRAMU oraz 128 MB NANDU na pokładzie daje spore możliwości. Niestety jak narazie MT 3.0 w wersji pod PowerPC nie jest zbyt stabilny więc radze poczekać na poprawki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, godz. 18:52 
Offline

Dołączył(a): 3 września 2007, godz. 14:04
Posty: 3
dzięki za info.. tak po prawdzie to chcę zbudować Acces Pointa z możliwością shapeowania ruchu klientów. Zalezy mi na tym zeby wszystkie interfejsy były w jednej podsieci.
W tej chwili mam takie coś zbudowane na FreeBSD na platformie PC i dział prawidłowo, ale brakuje mi dobrego zarzadzania ruchem na tym.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie stabilności kart EMP/NMP-8602+ na platformie MK czy to będzie pracować stabilnie? W tej chwili pracują 4 karty NL-2511MP marki SENAO, bardzo stabilnie.. ale zaczyna brakować mi przepustowości dla klientów. Przymierzam sie do małej rewolucji i tak się rozglądam co jest wart ten cały MikroTik...
:wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2007, godz. 13:01 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
2511 są oparte na chipsecie PRISM , 8602 natomiast na ATHEROSIE dla którego MT posiada bogate wsparcie pod względem sterowników, niema więc obawy co do stabilności.

(stabilność potwierdzona przez naszych klientów)

Proponowałbym jednak zastosować moduły 8601 plus (nowsza konstrukcja), ta sama moc 400 mW ale wyższa przepustowość do 108 Mbps przy niewielkiej różnicy w cenie około + 10 zł.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 września 2007, godz. 20:08 
Offline

Dołączył(a): 3 września 2007, godz. 14:04
Posty: 3
dzięki za poradę... przyglądałem sie tym nowszym kartom i zdaje sie ze minimalnie mają czułości mniejsze...
;-)


zrobiłem pewne testy i karty wydają się pracować ok.. czułości bardzo podobne do PRISMów
Nie wiem czemu ale czasem mi rozłączało MT przy pracy z winboxem potem przez jakis czas miał problem z połączeniem ale w końcu łączył.. przez http tego problemu nie stwierdziłem.

co do samych kart to czasem mi sie wysypują dwie z nich.. nie wiem czy ma znaczenie ze akurat te dwie współdzielą jedno przerwanie (prismy sie nie wysypywały) czy to moze wina firmware bo akurat tak sie złożyło ze te dwie mam z jednego źródła a jedną z innego..
znajduję w logach taki komunikat
Kod:
ath0: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)
ath2: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)
ath2: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)
ath2: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)
ath0: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)
ath2: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)
ath2: stuck beacon; resetting (bmiss count 4)


niestety nie wiem jak sprawdzić wersję firmwaru w tych kartach.. są jakieś narzędzia? dmesg nie pokazuje niestety tak jak w przypadku prismów..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies