Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RB 112 + MT 4.4 - problem
PostNapisane: 19 stycznia 2010, godz. 21:58 
Offline

Dołączył(a): 19 stycznia 2010, godz. 21:03
Posty: 3
Witam,
Jestem początkujący, szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Mój zestaw:
RB 112
MT 4.4 (testowałem też na 3.3, ten sam problem)
TP LINK WN562AG
TP LINK WN360G
Zasilacz 24V 0.83A
2x antena TL-ANT2408C (jedna do rozsiania, druga do odbioru przez kompa stacjonarnego)
Zestawu tego chcę użyć do podzielenia netu radiowego na 3 kompy (2 radio, 1 kabel) po domu, więc zestaw nie będzie mocno obciążony.
Jedna karta podłączona nie jest widoczna w MT, zamieniałem je miejscami i problem jest z tą podłączoną z "tyłu", bynajmniej tak mi się wydaje. W SYSTEM/RESOURCES pokazuje 3 pozycje i przy jednej unknown device, nie wiem czy kolumna "Device" pokazuje numer mpci czy tylko są to kolejne numery. Bardzo rzadko zdarza się że obie karty są widoczne jednocześnie, ale wtedy też pokazuje przy jednej z nich "unknown device". Gdy dwie karty są widoczne to po krótkim czasie RB się restartuję (10 min, mam na myśli normalne korzystanie z netu, przeglądanie stron, ściąganie pojedynczego pliku przez IE), gdy zapuszczony jest bitcomet to restarty są już po 2-3 min. W terminalu czasem pokazuje się taki komunikat:
jan/02/1970 01:00:21 system,error,critical router rebooted without proper shut
down, probably power outage
Nie wiem gdzie może tkwić problem, może jakoś mi pomożecie.
Podejrzewam uwaloną RB, uwaloną kartę mpci, zasilanie, w tej kolejności, co o tym sądzicie ???


Załączniki:
Komentarz: obie karty włożone, jedna widoczna, WN360 na tylnim mpci
MT 4.4 - 1.jpg
MT 4.4 - 1.jpg [ 119.11 KiB | Przeglądane 159 razy ]
Komentarz: obie karty włożone, jedna widoczna, WN360 na przednim mpci
MT 4.4 - 2.jpg
MT 4.4 - 2.jpg [ 126.71 KiB | Przeglądane 136 razy ]
Komentarz: Włożona tylko jedna karta WN562 na tylnim mpci
MT 4.4 - 3.jpg
MT 4.4 - 3.jpg [ 121.49 KiB | Przeglądane 119 razy ]
Komentarz: Obie karty widoczne, WN360 na tylnim mpci
MT 4.4 - 4.jpg
MT 4.4 - 4.jpg [ 131.57 KiB | Przeglądane 124 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 112 + MT 4.4 - problem
PostNapisane: 19 stycznia 2010, godz. 23:02 
Offline

Dołączył(a): 2 kwietnia 2009, godz. 15:35
Posty: 12
Informacje w logu wskazują na problemy z zasilaniem. Może karty radiowe mają zbyt wielki pobór prądu względem płyty.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 112 + MT 4.4 - problem
PostNapisane: 25 stycznia 2010, godz. 09:36 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Zgadzam się z opinią kolegi, problem może wynikać z uszkodzonych kart ( za duży pobór prądu), uszkodzonego zasilacza. Z doświadczenia jednak wiem że płyty RB z serii 100 jak i 500 potrafią dziwnie się zachowywać z MT powyżej wersji V2, szczerze polecam wersję V2.9.51 nic wyżej nic niżej, nie zapominajmy że są to urządzenia nie produkowane przez MT od jakiegoś czasu , watpie żeby programiści przywiązywali do nich zbyt wiele uwagi pisząc kolejne wersje systemu.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 112 + MT 4.4 - problem
PostNapisane: 26 stycznia 2010, godz. 19:43 
Offline

Dołączył(a): 19 stycznia 2010, godz. 21:03
Posty: 3
Witam,

Przetestowałem z MT 2.9.51 ale niestety nie przyniosło to efektu. :(


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 112 + MT 4.4 - problem
PostNapisane: 27 stycznia 2010, godz. 10:05 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Zauważyłem że używasz zasilacza 24v/0.83A teoretycznie powinien dać rade prądowo przy tym zestawie natomiast w przypadku uszkodzonych kart może okazać się za słaby , moja sugestia :

a) wymień zasilacz (najtańsza opcja)
b) jeżeli nie pomoże wymień karty

Ewentualnie jeżeli masz dostęp do zasilacza stabilizowanego , podłącz RB z kartami i zobacz jaki ma pobór prądu przy 24V (oczywiście musisz obciążyć karty transmisją) , jeżeli przekroczy 0.83A masz odpowiedź, za mała wydajność prądowa zasilacza i uszkodzone karty lub RB, pobór prądu nie powinien przekroczyć 0,5 max 0,6 A przy 24V.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies