Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:45

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RB 433 PROBLEM
PostNapisane: 22 stycznia 2009, godz. 11:36 
Offline

Dołączył(a): 22 stycznia 2009, godz. 10:51
Posty: 3
Witam . Mam serwer na freebsd do niego 2x dsl 4000 i tk carier 10/10. 100 klientów . większość sieci jest zrobiona na ca8 i starych mydelniczkach 16 punktów dostępowych reszta sieci jak narazie ok . Mam problem na bazie gdzie wymieniłem sprzęt na MT rb433 , przez ponad rok wszystko działało dobrze ustawiony jest jako AP bridge w nim karty wmia 123bg atheros 5212 (wlan1) 16 osób w 2,4 BG + cm9 pomost 5 g link 500 metrów (wlan2) i wmia 123abg (wlan3) 10 osób w 2,4 BG anteny na 2,4 to sektory (sektor eter 21dbi) i mam taki problem iz w szycie do tych klientów pingi skaczą od 300 do 3000 i zrywa stronki się wolna otwierają forward mam na off , no country set , wymieniłem już cały sprzęt na nowy i ta sama sytuacja , jakieś sugestie co morze być powodem ? W nocy Pingi spadają poniżej 10 ms w eterze około 70 ssid najdalszy link na tych antenkach to około 1 km . Pomocy !!!


jestem nowy w MT wiec proszę o wyrozumiałość i pomoc.
moje gg 4672085 mogę udostępnić wejście na MT .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 PROBLEM
PostNapisane: 23 stycznia 2009, godz. 13:13 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
W mojej ocenie problemy mogą być dwa:
1. Sprawdź poziom CCQ na połączeniach klientów. Jeśli spadają poniżej 70-80% to może to być ten problem. Najprościej przepiąć klienta z najniższym CCQ na inną antenę albo w inny sposób wyeliminować problem - może ma zalaną własną antenkę, bądź naderwany kabel i stwarza problemy.
2. Zbyt duża ilość przelatujących pakietów przez interfejs wifi.

Hmmm po przemyśleniu warto by sprawdzić jeszcze poniższe:
3. Sprawdziłbym też poziom obciążenia CPU tego urządzonka. Ja zasadniczo nie mam problemów z nimi, a są nieźle obciążone.
4. Warto tez sprawdzić, który z klientów ma najczęściej problem (mocno spadający przesył, zrywanie połączeń) Często nawet przy dobrym połączeniu 70dBI transmisja kuleje (najczęściej odbija się to na CCQ) jeśli karta lub router klienta ma problemy z zadaną częstotliwością. Może antena została zrobiona optymalnie na inne częstotliwości i jej VSWR przy użytkowanej jest niebezpiecznie wysoki.
5. Moze konkurencja zaczęła użytkować w pobliżu zachodzące pasmo i zakłóca?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 PROBLEM
PostNapisane: 29 stycznia 2009, godz. 13:33 
Offline

Dołączył(a): 22 stycznia 2009, godz. 10:51
Posty: 3
Cytuj:
1. Sprawdź poziom CCQ na połączeniach klientów. Jeśli spadają poniżej 70-80% to może to być ten problem. Najprościej przepiąć klienta z najniższym CCQ na inną antenę albo w inny sposób wyeliminować problem - może ma zalaną własną antenkę, bądź naderwany kabel i stwarza problemy.

Więc tak . sprawdzałem w winboxie tx/rx CCQ(%) jest różnie np 77/84 pomost 5g a klienty 21/0 , 95/0 100/0, 7/0 nie wiem co to oznacza ale sygnał u wszystkich nie przekracza -65 dbi. Antenę i AP wymieniłem na nowe , kabla jest 20 cm .

Cytuj:
2. Zbyt duża ilość przelatujących pakietów przez interfejs wifi.

Do interfejsu wlan3 jest podłączonych juz teraz 3 użytkowników średnio tx packet 130 rx packet 90 . Podobno jest metoda by ograniczy ilość wysyłanych pakietów przez użytkownika ale jak na razie dochodzę do tego , jestem początkujący w MT

Obciążenie procka średnio w szczycie 7% . Antenki u klientów mam 90% panele 17 dbi kupione u jednego dostawcy i kilka yagi :(
Konkurencja ma kilka nadajników niedaleko mnie jakieś 100 Metrów ,ale maja taki sam sprzęt jak ja a antenki słabsze.
W MT idzie jakoś sprawdzić VSWR ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 PROBLEM
PostNapisane: 17 kwietnia 2009, godz. 09:56 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Przepraszam za długą przerwę.

VSWR dla anten powinien podawać producent. Tutaj ukłon w stronę InterProjektu, który podaje te wartości dla sprzedawanych anten.
CCQ to stosunek poprawnych pakietów transmisji do uszkodzonych, jak to można najprościej wyjaśnić. Jeśli spada poniżej 70% to masz problem. Mi się zdarza, że jak CCQ klienta spada poniżej 50% to Mikrotik nie jest go w stanie nawet pingować, a wydajność łącza spada wyraźnie. Sugerujęsprawdzićtych klientów i
1. Wymienić im anteny na stabilniejsze.
2. Sprawdzić czy na całym kącie nadawania jest czysty widok na antenki klientów
3. Czy sygnał nie przelatuje nad trakcją lub linią wysokiego napięcia (tutaj pomogą tylko bardzo stabilne anteny)
4. Czy w okolicy nie pojawił się nadajnik zatruwający pasmo na trasie do klientów ze złym CCQ

Zakładam, że sprzęt u klientów jest sprawdzony i działa poprawnie, kable antenowe nie są poprzerywane i nie idą w bezpośrednim sąsiedztwie urządzeń emitujących zakłócenia.

Ja mam jednego klienta który miał bardzo poważne problemy z sygnałem. Dystans do Bazy ma około 500m, ale baza zasłonięta jest przez 4piętrowy budynek mieszkalny (solidny kawał żelbetonu). Z początku też miałem problemy z niskim CCQ, zrywaniem połączeń i pingami 3000. Do czasu aż założyłem tam bardziej czułą i stabilną kartę WiFi (zdaje się Senao), zmieniłem antenkę na panel mikropaskowy 16dBI, oraz przestawiłem sobie kanał nadawania na taki żeby VSWR obu anten był optymalny (wcześniej zadbałem o to żeby miały podobne charakterystyki).
Efekt: Od ponad roku jedyny problem jaki mam z tym klientem to taki, że co 3-4 miesiące idę do niego i ustawiam mu na nowo połączenie po reinstalacji WIndowsa. Oczywiście obsługa płatna :) bo z transmisją problemu już nie ma.

Cytuj:
forward mam na off , no country set


Tutaj nie zauważyłem - lepiej wbij country poland. Moc możesz dalej regulować ręcznie, ale ustawienia kanałów nadawania dostaniesz prawidłowe.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies