Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 2 września 2009, godz. 21:27 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2009, godz. 21:15
Posty: 9
Witam jestem nowym urzytkownikiem MT. Mam stację bazową zbudowaną z RB 433 + 3 kart atheros AR 5413 zasilanie po skrętce (zasilacz 24V). Podłączonych 24 klientow po stronie kazdego zestaw kliencki z RB411.
Do niedawna niebyło problemów. Od kliku dni srednio co ok 12h RB433 zawiesza się brak jekiegokolwiek dostępu do niego! Pomaga mu tylko reset prądowy!!! Co może być tego przyczyną i jak możnaby temu zaradzić? Proszę o szybką pomoc


p.s. dzisiaj zmieniłem soft z 3.24 na 3.28 nie pomoglo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 3 września 2009, godz. 00:56 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
24 klientów na 433 to trochę przesadnie. Sprawdź obciążenie procesora w godzinach szczytu, bo jedynie tu widzę przyczynę. Kiedyś też wyszły wadliwe wersje mikrotików. Wada polegała na tym ze mignięcie prądem na 1-2-3 sekundy powodowały od razu zwis mikrotika. podobno w tych nowszych mikrotikach to już nie występuje. ale na 100% tego nie wiem. Ja mając 15 klientów na 433 plus most 5hgz miałem podobny problem, lecz nie zwieszał się tak często jak u ciebie. po wymianie 433 na 433ah przy 36 klientach i zasilaczu buforowym mk chodzi już 73 dni bez restartu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 3 września 2009, godz. 08:59 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Witam.

Moim zdaniem to kwestia zasilania, rzeczywiście w starszych wersjach RB433 krótkie zaniki prądu powodowały zawieszenie się urządzenia. Buforówka powinna zalatwić problem.

Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 3 września 2009, godz. 21:06 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2009, godz. 21:15
Posty: 9
Narazie po wczorajszym resecie prądowym działa 24h bez przerw zobaczymy jak długo... jeśli jednak problem powroci będę myslał o dociągnięciu zasilania na dach i podłaczenie przez zasilacz boforowy.

Cimek dlaczego 24 klientow na 433 to trochę przesadnie? Za dużo? Tak poza tematem ilu max. można podłączyć?
A użycie procesora w godzinach szczytu sięga 18% a średnie to 5%.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 4 września 2009, godz. 07:28 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
no to dziwne że tak mało bo ja teraz sprawdzałem swojego jednego mikrotika 433, jest na nim jedna baza(6 klientów) i dwa mosty i obciązenie siega 40-55%. Kiedys byłem na szkoleniu z mikrotika na którym był poruszany temat ilu klientów moze byc podpietych pod min 433. Gościu który to prowadził mówił ze 15 to jest maks potem zacznie sie zawieszać, chcecie więcej to wymieńcie na 433ah ona pociagnie spokojnie 5 razy wiecej klientów niż samo 433. U mnie to sie sprawdzało. Zresztą sam sprzedawca w sklepie kiedyś nawet mi proponował 433ah jak brałem samo 433, mówiąc ze jak mam tam duży ruch to samo 433 nie pociągnie. Zasilanie awaryjne to dobra rzecz ja kupiłem Taki zasilacz 24V i takie 2 akumulatory (połączyłem je szeregowo). I śmiga bez zarzutów


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 4 września 2009, godz. 07:59 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Cytuj:
Gościu który to prowadził mówił ze 15 to jest maks potem zacznie sie zawieszać


Eeee?

Jestem przekonany, że da radę trochę więcej :) Ok, 15 osób na 1 moduł kiedy chcesz każdemu ~1Mbps to będzie akurat (może o to mu chodziło). Przy obciążeniu samej płyty bardziej istotne jest ile ruchu przerzuca, co tak na prawdę robi (inne obciążenie jest przy routowaniu inne kiedy przełącza) itp.
Przy odpowiednim ruchu czasem max to 1 użytkownik ;)

BTW moim zdaniem to zasilanie.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 5 września 2009, godz. 19:27 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2009, godz. 21:15
Posty: 9
Założylem zasilacz buforowy ale dalej pcham skrętką bo niemam kabli prądowych doprowadzonych na dach. Problem nie znikł dzisiaj znowu się zawiesił :x

Po niedzieli doprowadze kable i puszcze przez jacka, może to pomoże a jak nie to wymienie zwykly rb433 na rb433 ah i jak juz to nie zalatwi sprawy to juz niewiem co jest!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 6 września 2009, godz. 01:29 
Offline

Dołączył(a): 18 maja 2009, godz. 22:54
Posty: 36
Ja tez pcham skrętka i chodzi. Dalej będę przy tym co napisałem wcześniej i wydaje mi się że rb 433ah w tym przypadku pomoże. jeszcze przyszła mi na myśl kwiestia karty , czy czasami nie jest uwalona i przy większym ruchu powoduje zwis mk...., ale to też można przecież sprawdzić .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB 433 zawiesza się!!!
PostNapisane: 11 września 2009, godz. 20:40 
Offline

Dołączył(a): 2 września 2009, godz. 21:15
Posty: 9
JA to mam pecha!!! Przyszedł RB433AH okazało się że uszkodzony otoż nie działa jedno wyjście ethernetowe dokładnie 2 (ether2) . W sumie nie jest mi ono narazie potrzebne ale zamawiałem w 100% sprawny sprzęt więc ma być sprawny! Objawy są takie że łącząc się przez ether2 routerboard polączy się przez winboxa ale nie idzie nic w nim zrobić i po 15 sekundach się rozłancza. Po podłączniu do pozostałych wyjsc wszystko działa poprawnie. Niewiem co to moze być ale odsyłam sprzęt z powrotem! Miał ktoś juz taki przypadek?

A co do tematu to moj zwykly rb433 narazie juz prawie 7dni dziala bez zawiechy :) ale tak czy tak jak przyjdzie dobry rb433ah to go podmienie. Lepiej dmuchac na zimne :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies