Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RB532A + Wistron DNMA92 = 300Mbps i klapa
PostNapisane: 28 grudnia 2012, godz. 22:26 
Offline

Dołączył(a): 28 grudnia 2012, godz. 11:15
Posty: 3
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Sprowadza mnie tutaj problem z którym nie za bardzo mogę sobie poradzić. Zaznaczam, że w ostatnich dniach przeczytałem sporo tutoriali odnośnie konfiguracji MT i sieci bezprzewodowej w standardzie n. Otóż problem polega na ty, że laptop nawiązuje linka z AP na MT o prędkości 300Mbps natomiast transfer na serwer NAS który jest podłączony do MT kablem wynosi tylko 2,5MB/s. Niewiele więcej od standardu g gdzie przepustowość była na poziomie 2,1-2,3 MB/s. Nie mam ustawionych żadnych QOS czy tym podobnych spowalniaczy. Gdzie jest pies pogrzebany? Ten mały transfer jest już na drodze laptop - MT. Sprawdzałem BTest'em. Transferuję spore ilości danych na serwer NAS i miałem nadzieję że standard n przyspieszy mi pracę. Okazało się jednak inaczej. Proszę o pomoc w temacie bo jeśli chodzi o MT to dopiero się uczę i nie za bardzo wiem w który stół uderzyć żeby nożyce się odezwały.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB532A + Wistron DNMA92 = 300Mbps i klapa
PostNapisane: 30 grudnia 2012, godz. 13:22 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

532 to dość leciwa platforma, może nie wyrabiać z transmisją na takim poziomie - nie mam jak sprawdzić. Powodem może być także przesterowany sygnał (nie podałeś jaki). W takiej sytuacji mimo, że linkuje się z pełnym airdate, to rzeczywisty transfer jest znacznie niższy (niskie ccq).

Idealnie byłoby gdybyś przesłał konfigurację interfejsu wlan, poziomy sygnału, ccq, no i sprawdź czy procesory poszczególnych urządzeń wyrabiają. Czy jesteś pewien, że laptop zapina się na 300Mbps?

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: RB532A + Wistron DNMA92 = 300Mbps i klapa
PostNapisane: 31 grudnia 2012, godz. 00:29 
Offline

Dołączył(a): 28 grudnia 2012, godz. 11:15
Posty: 3
Konfiguracja interface'u wireless wygląda następująco:

Kod:
0  R name="WiFi" mtu=1500 mac-address=90:A4:DE:8A:0C:C1 arp=enabled interface-type=Atheros 11N mode=ap-bridge ssid="xyz" frequency=2437 band=2ghz-b/g/n channel-width=20/40mhz-ht-above scan-list=default wireless-protocol=802.11 wds-mode=disabled wds-default-bridge=none wds-ignore-ssid=no bridge-mode=enabled default-authentication=yes default-forwarding=yes default-ap-tx-limit=0 default-client-tx-limit=0 hide-ssid=no security-profile=default compression=no


Natomiast siła sygnału wynosi około -40dBm i CCQ - 90%

Zrobiłem dziś próbę Bandwidth Testem i po puszczeniu pinga na adres interfejsu wifi mam Tx/Rx Total Average na poziomie 38 Mbps a procesor nie jest mocno obciążony w tym czasie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB532A + Wistron DNMA92 = 300Mbps i klapa
PostNapisane: 3 stycznia 2013, godz. 13:02 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Możesz spróbować obniżyć moc tak by była w okolicach -50,-60. Jeśli nie musisz być kompatybilny wstecz, to włącz only-n zamiast b/g/n/. Jakie wyniki jak ustawisz kanał na 20MHz? Możesz też spróbować ustawić guard interval na both. Generalnie bandwidh-test pomiędzy dwoma PC podłączonymi po radiu (lub radio i eth) powinno dać Ci pojęcie o tym, co rzeczywiście osiągasz.
Niestety nawet nie mam jak przeprowadzić testów na tej platformie.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: RB532A + Wistron DNMA92 = 300Mbps i klapa
PostNapisane: 4 stycznia 2013, godz. 20:48 
Offline

Dołączył(a): 28 grudnia 2012, godz. 11:15
Posty: 3
Pozmieniałem ustawienia zgodnie z Twoimi sugestiami, ale niestety wzrostu wydajności nie osiągnąłem. Max 80Mbps w jedną stronę na BT. Nic nie daje mi ten tryb n. Podobną wydajność miałem na karcie R52. Zastanawiam się nad zakupem tego routera jeśli uda mi się pozbyć obcnie posiadanego i kilku klamotów, które są mi w tej chwili zbędne. Co sądzisz o takim rozwiązaniu?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies