Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:10

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: RB600 i niestabilna praca
PostNapisane: 21 lipca 2009, godz. 13:54 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
Witam!

Jakiś czas temu Bozia trzasnęła mi piorunem po maszcie i musiałem wymienić starego dobrego RB532A na coś nowego.
Wcześniej pracowało tam:
RB532A
RB604
5xWistron CM9
zasilacz 48V

Wymieniłem sprzęt na:
RB600A
RB604
7xWistron CM9 (skorzystałem z okazji i zamieniłem jeden sektor 5GHz na 3 panele 5GHz do mostów)
zasilacz pozostał ten sam

Teraz tak:
Sprzęt jak ma kaprys to chodzi jakiś czas (kilka godzin) dobrze, ale raczej przez cały czas powoduje ciągłe rozłączanie się klientów i dość często nie wstaje, co wymaga manualnego resetu. Poprzednik nie robił mi takich rzeczy.
Co może być powodem? Za dużo interfejsów radiowych? - jest jeszcze jedno wolne miejsce gdyż RB600 może unieśćz kartą RB604 w sumie 8 anten. (wymieniałem też zasilacz na nowy 48V/0,9A - nieco słabszy i efekt był taki sam). Sprzęt zasilany był/jest przez PoE.
W przydziale IRQ widzę, że moduły współdzielą chyba te same przerwania, albo słabo odczytuję zapis:

16 - Level serial
17 - Level ath1
18 - Level ath2
18 - Most (ath5)
19 - Level ath3
19 - AP (ath6)

20 - Level cf-rbppc
21 - Level eth2
22 - Level cf-rbppc
23 - Edge serial input pin
32 - Level eth1
33 - Level eth1
34 - Level eth1
35 - Level eth0
36 - Level eth0
37 - Level eth0
48 - level ath0
49 - ath4


Czy to może być problemem? Zanim zacznę przebudowę wolę sięupewnić żeby sięnie okazało, że po prostu o czymś zapomniałem lub układ jest zwyczajnie uszkodzony.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB600 i niestabilna praca
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, godz. 00:35 
Offline

Dołączył(a): 14 sierpnia 2009, godz. 00:24
Posty: 6
Lokalizacja: Katowice
Hej

Zalezy od konfiguracji. Przy siedmiu kartach na RB600 + 604 raczej zapomnij o QoS czy Firewall'u, bo harware tego nie uciagnie. PCI moze nie wydolic ja i sam CPU.

Lepiej jest zainwestowac w urzadzenie z mniejsza iloscia kart

Pozdrawiam

Pawel


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: RB600 i niestabilna praca
PostNapisane: 14 sierpnia 2009, godz. 12:17 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Moim zdaniem to zasilanie. Podejrzewam, że płyta zasilana jest przez PoE? Proponuje spróbować zasilić ją przez jacka i najlepiej zmienić zasilacz - nawet na 24V 1.6A. RB600 są bardzo wybrednej jeśli chodzi o prąd - czasem małe skoki napięcia powodują, że płyta głupieje.

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: RB600 i niestabilna praca
PostNapisane: 13 września 2009, godz. 08:32 
Offline

Dołączył(a): 1 kwietnia 2007, godz. 15:52
Posty: 61
Lokalizacja: Zdzieszowice
No światełko w tunelu. RBek dziwnie zaczął stabilnie działać. Jeden most tylko jest w większości czasu odłączony więc może to była jednak zbyt duża ilość długich połączeń, a co za tym idzie zwiększony apetyt na zasilanie.

W każdym razie zastosuję się do obu porad jednocześnie.
Jutro mam w planie wymianę skrzyni na większą z podciągniętym zasilaniem i dorzucę RB433AH do tego bajzlu. Oby pogoda dopisała :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies