Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 25 czerwca 2017, godz. 02:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: router do internetu
PostNapisane: 11 marca 2008, godz. 13:50 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
Witam, mam mastępujące pytanie. Potrzebuje rozbudowac internet na 3 laptopy najlepiej za pomocą jakiegos routera wifi. Czy router o nazwie TP-LINK TL-WR340GD to dobre rozwiązanie? Jak sie można zabezpieczyc przed włamaniem do takiej sieci? czy jest mozliwosc zabezpieczenia takiej sieci przed podłączeniem wielu komputerów bez zgody właściciela routera ? potrzebuje miec tez taką mozliwosc, ze to ja ustalam które komutery mogą sie łączyc za pośrednictwem mojego łącza. Szcze gólnie chodzi mi o sytuacje gdy ktos kto dysponuje hasłem dostepu i moze go przekazac komus jeszcze... prosze o pooc jak postawic taką siec. Z góry dziekuje.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 marca 2008, godz. 14:19 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
w jaki sposob ma pan dostarczany internet (neostrada, lub tv kablowa, siec LAN) w 2 ostatnich przypadkach ten router nada sie jak najbardziej, do neostrady polecam tplinka 8910 . mozna zabezpieczyc siec poprzez filtrowanie mac adresow tj okreslenie ktore komputery maja miec dostep do netu a niewysepcyfikowane mac adresy zostana odrzucone. siec wifi szyfrujemy sobie wpa 2 i eliminujemy praktycznie mozliwosc wlamania


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 19:17 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
internet bedzie dostarczany za pomocą radiowego modemu edimax wds. W nim jest wyjscie RJ-45, pytam akurat o TP-LINKa bo mam takie urząrdzenie podłączone pod Neostrade i działa bardzo ładnie. Zależy mi żebym miał kontrole ile komputerów jest podłączonych za pomocą mojego routera do internetu i ograniczyc ewentualnie dostep do internetu obcym komputerom


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 19:26 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
tak w takim wypadku router ten nada sie. obsluguje on pare typow zabezpieczen wifi sobie pan ograniczy szyfrowaniem a kabel filtroawniem mac adresow i nie ma szans zeby sie ktos wlamal do tego rezerwacja adresu ip i nawet jesli ktos poda haslo to sam sobie net wywali bo wystapi konflikty jakby ktos adres mac se zmienil


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 19:56 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
a czy taki router tez bedzie dobry ? TPLINK-WR542G ? prosze Mi powiedziec jeszcze taką jedną rzecz a mianowicie tak jak juz wspomniałem mam router TP-LINK 8910G i czasami sie dzieje tak ze na laptopie mam sygnał bardzo dobry a po chwili jest brak sygnału, mimo to internet działa bardzo dobrze ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 20:00 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
no 542 jest lepszy od 340 bo ma mocniejsze radio i extra range czego 340 nie ma


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 20:20 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
i tak mi sie wydaje ze 542 zakupie :) prosze mi powiedziec jeszcze taką rzecz jak to sie odbywa: mój dostawca internetu po podpisaniu umowy ma mi dostarczyc adres IP i to wystarczy do tego żebym się lączyl do internetu ? to jest instalacja radiowa, prawde mówiąc to nie wiem na jakiej ona dziala zasadzie :/


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 20:48 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
czy pan ten net ma odebrac radiowo???? bo zrozumialem ze przez modem jesli ma byc odebrany radiowo to jest potrzebny router z opcja ap client np tplink 543 lub minitar mwgar a potem do rozeslania po wifi dalej potrzebny jest access point


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 20:57 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
tak, do domu mam dostarczony internet drogą radiową, mam zainstalowany modem radiowy edimax wds i pod niego podpiety router tez edimax... router ten jest bez wifi i dla tego chce go wymienic, poza tym ten router jest zablokowany przez poprzedniego użytkownika i nawet nie mam go jak odblokowac. wiec sądze ze jak zepnę ten modem radiowy edimax wds oraz TP-LINKa to bedzie dobrze? zapomniałem dopisac że te dwa urządzenia są spięte ze sobą kabelkiem ethernetowym.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 21:23 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
pan ma acces pointa a nie modem :) chyba stad to nieporozumienie w takiej kombinacji bedzie dzialal jak najbardziej


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 marca 2008, godz. 22:01 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
w takim razie to juz wiem jak to cos sie nazywa :) słyszałem kiedys ze tak są robione osiedlowe sieci internetowe ale teraz sie z tym spotkałem na żywo :)jakas tam antena na dachu jest i te dwa urządzenia podpiete pod siebie :) wiec juz wszystko jasne, czyli smiało moge zakupic TP-LINKa WR542G? duzo jest roboty zeby taki router postawic ? TP-LINK 8910G stawiałem sam w domu i to nie było trudne :) a jak bedzie z tym ? :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, godz. 14:12 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
tplinka 543 a nie 542. a co do konfiguracji to pare klikniec przestawic tryb pracy na ap client wyszukac w opcji site survey baze polaczyc sie do niej i odpalic serwer dhcp


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, godz. 15:58 
Offline

Dołączył(a): 11 marca 2008, godz. 13:42
Posty: 8
ale mnie nie jest potrzebny APC tylko sam AP :) APC juz mam w postaci Edemax`a 7206 APG :) wiec zeby wiec internet w laptopie wystarczy mi tp-link 542 który mi siec dpstarczaną LANem rozbije na wifi...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies