Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 23 czerwca 2017, godz. 10:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Router TL-R402m i wieszanie się gdy podłączy sie WAN
PostNapisane: 25 marca 2009, godz. 20:27 
Offline

Dołączył(a): 25 marca 2009, godz. 20:12
Posty: 3
Witam!
Mam bardzo nietypowy problem z TL-R402m. Polega on na tym, że gdy ustawione jest na porcie WAN żeby pobierał adres IP automatycznie to po wpięciu portu WAN do sieci zawiesza się cały router. Na ping od strony LANu nawet przez chwile odpowiada ale potem też przestaje. Pierwszy egzemplarz wysłałem na serwis jako typowo uwalony. Następne też takie objawy miały. W wyniku testów ustaliłem :

1) Gdy podłączę dwa takie routery do siebie niejako szeregowo to ten drugi pobiera z dhcp adres na WANie. Czyli ogólnie ta funkcja działa.
2) W logach mojego serwera DHCP (Linux) mam że dhcpoffer został wysłany. Czyli tu wszystko też ok.
3) Gdy wpisze statyczny adres na porcie WAN router działa normalnie.

Już tracę pomysły co to może być. Dodam, że w sieci mam sporo innych routerów oraz setki PC i nie ma żadnych problemów z DHCP.

Jakieś pomysły ?

pozdrawiam

Voodoo


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Router TL-R402m i wieszanie się gdy podłączy sie WAN
PostNapisane: 26 marca 2009, godz. 17:51 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
masz na wanie ppoe?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Router TL-R402m i wieszanie się gdy podłączy sie WAN
PostNapisane: 31 marca 2009, godz. 12:28 
Offline

Dołączył(a): 25 marca 2009, godz. 20:12
Posty: 3
nie, tu jest prosta sytuacja, już myślałem, że coś mam z serwerm dhcp ale żaden inny router nie robi czegoś takiego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Router TL-R402m i wieszanie się gdy podłączy sie WAN
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, godz. 11:17 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Spróbuj upgrade firmware czasami pomaga ;) :

http://www.interprojekt.pl/Pliki.aspx?dir=tp-link\tplink-tl-r402m\oprogramowanie

Jeżeli wiążesz IP do MAC adresów sprawdź czy niema błędu w konfiguracji DHCP servera.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Router TL-R402m i wieszanie się gdy podłączy sie WAN
PostNapisane: 9 kwietnia 2009, godz. 01:11 
Offline

Dołączył(a): 25 marca 2009, godz. 20:12
Posty: 3
Upgrade zrobiłem na samym początku, oba firmware i tak samo. Nie mam problemów z tplinkiem z radiem w kwesti pobierania adresu z mojego dhcp wiec mniemam, że to jednak nie wina dhcp. Powiązania mac ip nie mam w sieci na której testuję.

czyli 15 szt tego sprzętu będę musiał odstawić na półkę :(( no chyba że jeszcze jakieś pomysły ? tymczasem stosuje d-linki u userów econo i działają super.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies