Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: routing OSPF i tryb wds
PostNapisane: 20 października 2010, godz. 08:40 
Offline

Dołączył(a): 14 stycznia 2009, godz. 22:19
Posty: 3
Witam.
Mam problem z pewną opcją na MT a mianowicie chodzi o dobranie odpowiedniego trybu połączenia miedzy przekaźnikami, z tego co wyczytałem najlepiej przy ospfie na polaczeniach wifi miedzy routerami wybierać tryb bridge-station ale pojawia się problem doboru kanału jeżeli np. wybiorę częstotliwość 5710MHz to już stacja kliencka się automatycznie nie połączy a w trybie bridge-bridge z wds bez problemow mam połączenie.
Czy miał ktoś podobny problem i czy tryb z wdsem na mostach może być rozwiązaniem przy użyciu ospf ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: routing OSPF i tryb wds
PostNapisane: 20 października 2010, godz. 20:59 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Problem w tym, że 5710 nie znajduje się w scan-liscie klienta. Klient przeszukuje poszczególne kanały zgodnie ze scan-list a nie z tym co ustawisz w polu frequency (to pole w przypadku station jest ignorowane). Wpisz w parametrze scan-list 5710 i bez problemu powinno się zlinkować.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: routing OSPF i tryb wds
PostNapisane: 21 października 2010, godz. 22:54 
Offline

Dołączył(a): 14 stycznia 2009, godz. 22:19
Posty: 3
I wszystko jasne, dzięki wielkie za pomoc, całkowicie zapomniałem o Scan List, a tak nawiasem to nie wiesz może czy przy ospf można w ogóle używać trybów z WDSem na połączeniach między routerami?

Ps. pozdrowienia dla super-szkoleniowca ;) mam nadzieję, że atmosfera na szkoleniach dalej jest super i jedzonko w karczmie się nie zepsuło ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: routing OSPF i tryb wds
PostNapisane: 25 października 2010, godz. 16:44 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Hej,

Dzięki ;)

Wracając do tematu - pytanie brzmi po co? WDS z natury służy do brydżowania a nie routowania - po co dorzucać do ramki dodatkowe informacje? BTW nie widzę przeciwwskazań co do działania.

pozdrawiam,
bdr


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies