Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: server
PostNapisane: 5 marca 2008, godz. 14:39 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
Witam grupowiczow
pytanko: jaki sprzet polecilibyscie na server dla ok 400 klientow?
lepiej wszystko wrzucic w jeden sprzet czy tez moze rozbic na kilka kompow z czego np jeden mialby dzielic lacze drugi robic jako proxy a trzeci od nat'owania i czwarty np koncentrator pppoe. W tej chwili mam 4 kompy i do kazdego podpiety dsl rozwiazanie dobre jezeli chodzi o awarie servera bo gdy padnie jeden zawsze mozna rozrzucic ludzi na pozostale troche sie przypchaja ale bedzie jakos chodzilo, ale planuje przejsc na 1 lacze symetryka 15Mb i zastanawiam sie jaka opcja bedzie najbardziej wydajna czy moze wszystko wrzucic w jeden server jakas rakiete:)

z gory dzieki za opinie


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, godz. 09:07 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Moznaby postawic na jednej maszynie - ale to musi byc calkiem niezla maszyna :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, godz. 09:20 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
hehe a cos wiecej na temat tej 'niezlosci maszyny' ?:) nom albo jakas propozycja jak rozbic to na kilka maszyn?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, godz. 12:05 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Proponuję nowość w ofercie , mianowicie RB 1000 :

http://www.interprojekt.pl/katalogw.asp ... B1000%2bL6

Testy przeprowadzone przez pracowników MT na MUMIE w Krakowie pokazały że maszynka potrafi przepuścić przez siebie równocześnie na każdym z ethernetów po 470 Mbps (tx/rx) rzeczywistego ruchu i do 39 000 p/s.

Płyta została wyposażona w procek taktowany zegarem 1.33 GHz oraz 512 MB RAMU na pokładzie. Płyta nie posiada slotów miniPCI ale nic nie stoi na przeszkodzie aby pod któryś z ETH podłączyć jakiegoś AP. Zainstalowany system do MT level 6.

Link do fotki z testu :

http://wiki.interprojekt.pl/wiki/Wiki.j ... 00%20testy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, godz. 12:15 
Offline

Dołączył(a): 28 września 2007, godz. 14:28
Posty: 64
nom fajna zabawka tylko cena z lekka zaporowa i ciekawe czy on pociagnalby to wszystko czyli podzial pppoe itp itd


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2008, godz. 12:18 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
jmeavric napisał(a):
nom fajna zabawka tylko cena z lekka zaporowa i ciekawe czy on pociagnalby to wszystko czyli podzial pppoe itp itd


P4 da rade pierdzaco. Polecam zabawki Compaq z serii proilant (rack) lub IBMy intelistatnion.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2008, godz. 10:19 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Uwazam ze PIV spokojnie wystarczy :-) jakis duzy dysk 160GB na proxy tez powinien starczyc - tzn zalezy jakie duze pliki chcesz cacheowac :) 1GB RAM (bo MT i tak wiecej nie poczyta) i bedzie smigac jak zloto :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 marca 2008, godz. 18:16 
Offline

Dołączył(a): 27 stycznia 2007, godz. 18:07
Posty: 6
jalokim napisał(a):
jmeavric napisał(a):
nom fajna zabawka tylko cena z lekka zaporowa i ciekawe czy on pociagnalby to wszystko czyli podzial pppoe itp itd


P4 da rade pierdzaco. Polecam zabawki Compaq z serii proilant (rack) lub IBMy intelistatnion.


Witam
Jakoś nie jestem w stanie uwierzyć w to, że na takich sprzętach wam to chodzi, ponieważ ja mam p4 3.2 HT i nie ma tam zbyt wielu wpisów ( ~60 w nat na przekierowanie adresów zewn) i nic poza tym a procek jest na poziomie 70% przy ruchu 18/7 mega oraz ilości połączeń ~ 6000 a jak jest ~ 9000 to procek ma już 90-100%

I co Wy na to??

Co może byc powodem takiego obciążenia procka?? - ja jestem przekonany że ilośc połaczeń wiec nie uwierzę w te ich testy sięgające po 400 mega

Ile wam się udało najwięcej przepuścic przez jednego MT??

Proszę o wasze relacje na ten temat

Aha i czy ktoś ma MT na płytach wieloprocesorowych lub na wielordzeniowych ( czy MT je obsługuje )

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2008, godz. 11:38 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli chodzi o wersje MT 2.9.x mogą występować problemy z obsługą tego typu procesorów (również procesory dwurdzeniowe) . Wersja MT w wersji v3 rozwiązuje ten problem.

Poniżej wypowiedź wsparcia MT :

"Yes, in v3 RouterOS will work with HT. We support all X86 processors (Intel,
AMD, VIA). We have not tested all revisions but most common CPUs should work
fine."

Proponuję również sprawdzić czy jest włączona obsługa procesorów dwurdzeniowych zarówno na poziomie biosa jak i w samym systemie , polecenie :

system hardware set multi-cpu=yes
system reboot


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2008, godz. 11:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
rafall napisał(a):
system hardware set multi-cpu=yes
system reboot


Aha, a potem za 2-3 dni pytanie: dlaczego mam restarty, dlaczego router swiruje ;) Swietna rada ;)

[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 10:55 am ]
Iron napisał(a):
zewn) i nic poza tym a procek jest na poziomie 70% przy ruchu 18/7 mega oraz ilości połączeń ~ 6000 a jak jest ~ 9000 to procek ma już 90-100%


Ja mam obecnie ruch ~10/4 procek max 30-40% - a mam uwaga ..... p3 1000mhz.
Jest tam wszystko - pppoe, mangle, sq - byl dodatkowo dude, ale go wywalilem, bo za bardzo zarl procka.

Teraz go wrzucilem na glowne radio (P4@1800) wzrosl proc o jakies 10%. Ale na tej maszynce jest konkretne obciazenie, bo jest 5 radyjek + NS na 2 - wiec tam proc jakies 60%.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2008, godz. 12:29 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jeżeli router zacznie świrować zawsze można wyłączyć opcję mutli-cpu, widzisz w tym jakiś problem ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, godz. 01:40 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
rafall napisał(a):
Jeżeli router zacznie świrować zawsze można wyłączyć opcję mutli-cpu, widzisz w tym jakiś problem ??


Tak, widze.

Po co "doradzasz" wlaczenie rozwiazania, o ktorym lotysze mowia, ze jeszcze nie dziala dobrze?

Poza tym, wlaczanie tego na produkcyjnej maszynie to jakas abstrakcja.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2008, godz. 10:06 
Offline

Dołączył(a): 27 stycznia 2007, godz. 18:07
Posty: 6
jalokim napisał(a):
rafall napisał(a):
system hardware set multi-cpu=yes
system reboot


Aha, a potem za 2-3 dni pytanie: dlaczego mam restarty, dlaczego router swiruje ;) Swietna rada ;)

[ Dodano: Pon Mar 17, 2008 10:55 am ]
Iron napisał(a):
zewn) i nic poza tym a procek jest na poziomie 70% przy ruchu 18/7 mega oraz ilości połączeń ~ 6000 a jak jest ~ 9000 to procek ma już 90-100%


Ja mam obecnie ruch ~10/4 procek max 30-40% - a mam uwaga ..... p3 1000mhz.
Jest tam wszystko - pppoe, mangle, sq - byl dodatkowo dude, ale go wywalilem, bo za bardzo zarl procka.

Teraz go wrzucilem na glowne radio (P4@1800) wzrosl proc o jakies 10%. Ale na tej maszynce jest konkretne obciazenie, bo jest 5 radyjek + NS na 2 - wiec tam proc jakies 60%.


Nie ma szans aby Ci to tak chodziło na takim sprzęcie

A inni??
Ile Wam się udało najwiecej przesłac przez MT MAŁYCH pakietów??

Co na to koledzy z Interprojektu ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies