Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 19 października 2017, godz. 03:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: serwer_linux <--> MT <--> LAN
PostNapisane: 13 marca 2010, godz. 22:38 
Offline

Dołączył(a): 13 marca 2010, godz. 22:16
Posty: 2
miedzy serwerem a siecia wstawiony jest MT na x86 - sprzet plyta asus p4p800, PIV 3GHz, 1 GB ram, 2xeth Intel 1000/PRO, MT 4.6 na CF

Queues Simple - okolo 400 regolek
obciazenie procesora skacze w granicach 40-60%, max lokalny transfer po FTP z sieci na serwer idzie tylko ok 2 MB/s w kazda strone

przy wylaczonym Queues (zero regolek) CPU 5-20% a transfer wzrasta do okolo 3-3,5 MB/s

odlaczylem MT i bezposrednio siec do serwera wpiolem to transfer idzie max 6 MB/s w kazda strone

konfoguracja MT to dwa interfejsy ethernet polaczonych w Bridge

rozumiem ze wlaczenie queues obciazy CPU chociaz przy takim sprzecie wydaje mi sie to az za duze
natomiast nie rozumiem dlaczego tak transfer spadl z 6 MB/s do 2 MB/s (z regolami queues) lub do 3,5 MB/s (bez queues)

za slaby procesor? czy moze wersja MT niewlasciwa?
a moze konfiguracja niewlasciwa na MT


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: serwer_linux <--> MT <--> LAN
PostNapisane: 15 marca 2010, godz. 12:23 
Offline
Inter Projekt
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 5 marca 2007, godz. 11:31
Posty: 170
Lokalizacja: Bytom
Witam,

Nie przesłałeś konfiguracji więc tylko mogę zgadywać:

1. Bridge - w RouterOS rozwiązanie softwarowe - z natury wolne
2. Skoro kolejkujesz na bridge, zgaduje, że masz włączoną opcję 'use IP Firewall' - czyli wszystko idzie przez contracka - nawet gdy kolejki są wyłączone to kolejne wąskie gardło ale nie do uniknięcia ale możesz zrobić eksperyment i wyłączyć go - wydajność powinna wzrosnąć.

Kolejną przyczyną, ale tu już teoretyzuje, może być sam PC - koniec końców nie jest to z natury zbyt wydajne urządzenie sieciowe i procesor wcale nie musi być tu przyczyną.

To takie moje 'strzały' na ślepo, załącz plik konfiguracyjny (bridge, firewall, kolejki - może nie wszystkie 400 ale przynajmniej część), to może coś jeszcze wymyślimy.


pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: serwer_linux <--> MT <--> LAN
PostNapisane: 15 marca 2010, godz. 18:19 
Offline

Dołączył(a): 13 marca 2010, godz. 22:16
Posty: 2
conntracka wyłączylem i faktycznie spadło obciążenie CPU
ale transfery bez zmian

załączam configa
Załącznik:
Komentarz: konfig MT
konfig_MT.zip [3.56 KiB]
Pobrane 163 razy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies