Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 23 czerwca 2017, godz. 10:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sieć bezprzewodowa we wsi- wybór anteny kierunkowej 2,4ghz .
PostNapisane: 14 lutego 2008, godz. 13:38 
Offline

Dołączył(a): 14 lutego 2008, godz. 13:36
Posty: 3
witam. Mam zamiar zrobić siec bezprzewodową we wsi. Ja mam router d-link
DSL-G624T, router dobrze działa. Do niego podłączoną mam antenę dookólną
Crevice 12 V POL 2.4 Ghz, jest ona na dworze gdzieś 18 metrów w górze. I mam zamiar aby mój kolega się do mnie podłączył. Mieszka on ode mnie gdzieś 1 km . patrząc na wprost to przeszkadzają drzewa i kilka domów. I nie wiem jaka antenę kierunkową wybrać, aby to dobrze działało. Proszę o pomoc!. Z góry dzięki.
możecie pisać na moje gg: 5479013


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 04:03 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
Po 1 jezeli masz 18 m kabla od tego d-linka do anteny, to wrzuc d-linka do jakiejs obudowy firmy SCAME i umiesc go przy antenie (a najlepiej pozbadz sie d-linka i wrzuc tam tp-linka 501).

Po 2 jezeli przeslaniaja domy, to szanse sa nikle na dobry, stabilny link - drzewa sa jeszcze jakos do przezycia (chodz nie powinno sie robic linkow przez drzewa - liscie = problemy).

3. jezeli a upartego chcesz cos tam dawac, to daj antene tetraant

Elbox TetraAnt 2450/14 antena 2.4GHz 14dBi RSLL lub na upartego mocniejsza
Elbox TetraAnt 2450/19 antena 2.4GHz 19dBi RSLL

Ale widze to ciezko, ze bedzie to dzialac. Sproboj moze podniesc antene u siebie i u kolegi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 13:23 
Offline

Dołączył(a): 14 lutego 2008, godz. 13:36
Posty: 3
od rutera do anteny jest kabel 10metrów.

[ Dodano: Pią Lut 15, 2008 12:51 pm ]
a ta antena była by dobra??

http://www.allegro.pl/item304438919_war ... 8_dbi.html


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 21:07 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
vista86 napisał(a):
od rutera do anteny jest kabel 10metrów.


To i tak za duzo jak na taka "domowa" instalacje (zakladam ze masz zwykly pasciarski h155 i zlaczki zaciskane kleszczami ?:))

vista86 napisał(a):


Raz, ze yagi nie robi najlepszych anten, a dwa, ze ma polaryzacje kolowa, co nie poprawi sytuacji, a ja pogorszy.

Jezeli juz bardzo chcesz cos tanszego, to polecam taki zestaw:
http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... -YAGI24016
+
http://www.interprojekt.pl/katalogp.asp ... -TL-WA501G
+
http://allegro.pl/item306875283_obudowa ... od_ss.html

I powinno jako tako chodzic.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2008, godz. 22:47 
Offline

Dołączył(a): 14 lutego 2008, godz. 13:36
Posty: 3
nie. kabel jak kupowałem to od razu były zarobione końcówki

[ Dodano: Pią Lut 15, 2008 9:52 pm ]
ale ja musiałem wybrać antenę dookulną ponieważ ja nie łącze się z jednym kolegą, do mnie jest narazie podłączonych do sieci 2 osoby. Ale oni obok mnie mieszkają to nie ma problemu.I dobrze działa. Tylko chcę aby jeszcze jeden się dołączył tylko on mieszka 1 km ode mnie, już to pisałem , że mieszka ode mnie 1 km


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2008, godz. 17:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
vista86 napisał(a):
ale ja musiałem wybrać antenę dookulną ponieważ ja nie łącze się z jednym kolegą, do mnie jest narazie podłączonych do sieci 2 osoby. Ale oni obok mnie mieszkają to nie ma problemu.I dobrze działa. Tylko chcę aby jeszcze jeden się dołączył tylko on mieszka 1 km ode mnie, już to pisałem , że mieszka ode mnie 1 km


Przeciez ja Ci podalem klocki do zrobienia zestawu dla kolegi, nie dla Ciebie :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies