Witam. Mam do Was goraca prosbe. Chodzi o to. iz mam dotychczasowa siec wykonana kiepsko jak mi sie wydaje i nosze sie z zamiarem modernizacji.
Siec liczy ok45 klientow i mysle, ze dla tekiej liczby osob moge stworzyc cos "niezawodnego"
Licze na Wasze wskazowki, ktore jak mysle przydadza sie kazdemu poczatkujacemu.
ZASUGERUJCIE TYLKO JAK TO ROZWIAZAC A INFORMACJI JAK TO WYKONAC JUZ SOBIE POSZUKAM.
W tej chwili mam tak to zorganizowane:
DSL-8MB___Eth1(4userow)
|______Eth2(dlink2,4g)----(dlink2,4g)____MT(baza)____1.AP-600(10u)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . | | | |____2.Senao.Prism-2,4(15u+1WDS)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . | | |______3.Tpl.AR5213-2,4(15)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . | |________4.Tpl.AR5232-2,4(2wds)
Na pewnych pozycjach bardzo archaiczny sprzet, modernizacja wymagana.
Zasugerujcie mi jak to rozwiazac. Zastanawiam sie nad stworzeniem mostu 5ghz miedzy MTbaza a routerem dsl i postawieniem przed routerem jakiegos MTdo obslugi tego5ghz. Na MTbaza mam jeszcze jeden wolny slot na karte5ghz. Tylko czasami sie zastanaiwma jaki wiekszy sens to ma przy tym dslu- ile takowy moze przepuscic pakietow? Co zamontowac miedzy ew. MT-kami jezeli odleglosc nie przekraczajaca 100m i doskonala widocznosc.
Czy pozostawic NAT na routerze, czy wrzucic go do MTbaza(plyta gigabyta 2ghz 256ramu)
Nie mam niczego ustawione na tym mt. Jedynie w SQ dla kazdego 1MB/164k) Wiec pytanie co zrobic na bazie od poczatku zeby to chodzilo optymalnie - Licze na same propozycje...konfiguracje znajde sobie na forum! Na mt widze ze sygnaly podlaczonych w granicach 65-75 wiekszosc na dlinkach dwl-520:/ no ale coz.
Tego Mt zlozylem dopiero miesiac temu dotychczas to chodzilo na samych kiepskich apekach. Transfer na mt nie przekracza wlasciwie 2,5Mb ale moze to kwestia braku ustawien - licze na Wasze sugestie. A moze to kwestia liczby pakietow ktora przy takim transferze siega suma=500pps, jak mozliwie ograniczyc... moze most czy DSL z Speedtouchem WL620... osoba chcaca sobie pograc w necie nie pogra. A sadze ze przy odpowiednich ust i modernizacji jest to wykonalne.
Dziekuje, niewtajemniczony.