Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Siec od podstaw
PostNapisane: 22 marca 2008, godz. 12:12 
Offline

Dołączył(a): 22 marca 2008, godz. 11:23
Posty: 3
Witam. Mam do Was goraca prosbe. Chodzi o to. iz mam dotychczasowa siec wykonana kiepsko jak mi sie wydaje i nosze sie z zamiarem modernizacji.
Siec liczy ok45 klientow i mysle, ze dla tekiej liczby osob moge stworzyc cos "niezawodnego" ;)

Licze na Wasze wskazowki, ktore jak mysle przydadza sie kazdemu poczatkujacemu.

ZASUGERUJCIE TYLKO JAK TO ROZWIAZAC A INFORMACJI JAK TO WYKONAC JUZ SOBIE POSZUKAM.

W tej chwili mam tak to zorganizowane:

DSL-8MB___Eth1(4userow)
|______Eth2(dlink2,4g)----(dlink2,4g)____MT(baza)____1.AP-600(10u)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . | | | |____2.Senao.Prism-2,4(15u+1WDS)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . | | |______3.Tpl.AR5213-2,4(15)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . | |________4.Tpl.AR5232-2,4(2wds)

Na pewnych pozycjach bardzo archaiczny sprzet, modernizacja wymagana.

Zasugerujcie mi jak to rozwiazac. Zastanawiam sie nad stworzeniem mostu 5ghz miedzy MTbaza a routerem dsl i postawieniem przed routerem jakiegos MTdo obslugi tego5ghz. Na MTbaza mam jeszcze jeden wolny slot na karte5ghz. Tylko czasami sie zastanaiwma jaki wiekszy sens to ma przy tym dslu- ile takowy moze przepuscic pakietow? Co zamontowac miedzy ew. MT-kami jezeli odleglosc nie przekraczajaca 100m i doskonala widocznosc.
Czy pozostawic NAT na routerze, czy wrzucic go do MTbaza(plyta gigabyta 2ghz 256ramu)
Nie mam niczego ustawione na tym mt. Jedynie w SQ dla kazdego 1MB/164k) Wiec pytanie co zrobic na bazie od poczatku zeby to chodzilo optymalnie - Licze na same propozycje...konfiguracje znajde sobie na forum! Na mt widze ze sygnaly podlaczonych w granicach 65-75 wiekszosc na dlinkach dwl-520:/ no ale coz.
Tego Mt zlozylem dopiero miesiac temu dotychczas to chodzilo na samych kiepskich apekach. Transfer na mt nie przekracza wlasciwie 2,5Mb ale moze to kwestia braku ustawien - licze na Wasze sugestie. A moze to kwestia liczby pakietow ktora przy takim transferze siega suma=500pps, jak mozliwie ograniczyc... moze most czy DSL z Speedtouchem WL620... osoba chcaca sobie pograc w necie nie pogra. A sadze ze przy odpowiednich ust i modernizacji jest to wykonalne.
Dziekuje, niewtajemniczony.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Siec od podstaw
PostNapisane: 22 marca 2008, godz. 22:32 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
Wywal dlinka - to szit nad szity.

Po 2 - mosty na 2,4 .... hm.... chyba, ze robisz na terenie zupelnie dziewiczym - to moze.

Pakuj sie od razu w 5ghz - nie doczytalem jaka masz odleglosc miedzy tymi punktami - napisz to powiem Ci o antenkach ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 marca 2008, godz. 13:20 
Offline

Dołączył(a): 22 marca 2008, godz. 11:23
Posty: 3
mosty na 5ghz oczywiscie... odleglosc mniejsza nizeli 100metrow, ale nie ma mozliwosci pociagniecia kabelka.


(w kacie gdzies obecnie leza 2 anteny na 5ghz....takie "plasterki miodowe", ad dlinkow...zmieniem, choc czasami przenosi 8MB a czasami przeniesie 2)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2008, godz. 09:53 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
edekk napisał(a):
(w kacie gdzies obecnie leza 2 anteny na 5ghz....takie "plasterki miodowe"


Dobre antenki cyberbajta - pakuj bez zastanowienia. Pamietaj jednak, zeby dobrac sprzet, ktory umozliwi Ci zmniejszenie mocy wyjsciowej torow radiowych - bez tego, z takimi antenami przesterujesz sobie sygnal i bedzie jeszcze wieksza kupa.

Ewentualnie jak nie mozesz, to daj tam z 10m H155 i powinno dostatecznie stlumic.

edekk napisał(a):
ad dlinkow...zmieniem, choc czasami przenosi 8MB a czasami przeniesie 2)


I wlasnie dlatego nie uzywa sie dlinkow - i oczywiscie piszesz o megaBITACH a nie megaBAJTACH ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2008, godz. 11:28 
Offline

Dołączył(a): 22 marca 2008, godz. 11:23
Posty: 3
Fajnie dziekuje.

A mam jeszcze pytanko z uwagi na tego dsla warto stawiac proxy dla takiej liczby osob.
Albo wlasnie dlatego, ze to dsl to na pewno warto.

oczywiscie Mb ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2008, godz. 20:00 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
edekk napisał(a):
Fajnie dziekuje.


To pstrykaj na "pomogl" :P

edekk napisał(a):
A mam jeszcze pytanko z uwagi na tego dsla warto stawiac proxy dla takiej liczby osob. Albo wlasnie dlatego, ze to dsl to na pewno warto.


Na MT tego dobrze raczej nie zrobisz, chyba, ze stoi na dobrej maszynie.

Bez 1GB ramu i szybkich dyskach bym do tematu nie podchodzil. Raczej SQUID na linuchu, niz na MT.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2008, godz. 09:50 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2007, godz. 14:24
Posty: 91
Co do web-proxy na MT to po czesci kolega jalokim ma racje ze potrzebaby 1MB ram i troche dysku.

Jednak ja mam zrobione web-proxy na MT z 1GB RAM i 160 HDD. Musze powiedziec ze chodzi dobrze, warunkiem jest dobre ustawienie i odpowiednie ustawienie jakie wielkie pliki ma zbierac do cashe'u.
Jednak napewno nie ma prownania z tym web-proxy, proxy postawione na linuchu, jednak wiaze sie to z dodatkowa maszyna itp..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies