Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 20:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: slaby transwer po radiu
PostNapisane: 5 kwietnia 2007, godz. 21:39 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
Mam problem taki, ze po lanie uzyskuje predkosc netu taka jaka maxymalnie mam, a po wifi mam max 2 mbity z obecnych 6 wszystkie queue wylaczone tylko czysty nat. Radio w MT to CM9 5213 w lapie takze Atheros tylko AR 5006EG wlaczam sciaganie sterownika z nvidia.com i na stacjonarnym okolo 760kb/s a na radiu okolo 190 kb/s. Co moge sprawdzic ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2007, godz. 11:47 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 17:19
Posty: 26
Rozumiem że przez "stacjnorny" masz na myśli komputer podłączony przez ethernet,

Podaj troche szczegółów:
- jakie masz tam obciążenie procesora i jakie funkcje poza AP pełni twój MT ?
- jaka odległość jest tego lapotopa od twojej stacji bazowej, jaki SNR ?
- ile klientów jest tam podłączonych na radiu (w chwili gdy ściągasz po radiu) ?
- czy na laptopie i komputerze stacjonarnym masz te same numery IP (zew. lub wew) ?


daj znać, może uda się coś wymyśleć w chwili obecnej za mało informacji żeby Ci pomóc.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 6 kwietnia 2007, godz. 23:40 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
yyy jesli chodzi o kompa stacjonarnego mialem dokladnie na mysli ze po lanie ;)
RB robi jako przycinanie pasma P2P, Nat, kilka regulek w firewalu 5 klientow na APC, 5userow po lanie. Lap blisko mozna powiedziec z tylu anteny w domu, antena na zewnatrz. Sila sygnalu na laptopie dobra -50 w REGISTRATION. radio nadaje w b 11 mb/s. Zauwazylem ze na laptopie transwer sie poprawil dochodzi do okolo 600 kilo lecz po stronie klientow za APC niestety nie :( sila sygnalu u klienta podobnie jak na Laptopie
RB przekrecone na 333 zuzycie raczej standardowo nie przekracza 30 % czasami powyzej 50-70 %
w tx power dalem sobie 21 Dbm 1-11 wyczytalem ze karta cm9 daje rade wiec sprawdzam efekty. Tyle z krotkiego konigu co moge zerknac jeszce aby poprawic predkosc po radiu u klienta ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2007, godz. 14:19 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 17:19
Posty: 26
z tego co piszesz to karta (miniPCI) daje rade natomiast coś jest nie tak u twoich klientów za APC, jakich APC używasz i w jakiej konfiguracji ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2007, godz. 23:20 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
uzywam Edimaxow 7206 jako APC zaowazylem u klientow ze ten kto ma ustawione b+g ma wiekszy transwer spokojnie koko 4 Mbit natomiast klient z takim samym APC ktory ma tylko B ma mniejszy transwer nie do konca to by bylo logicnze, poniewaz kartana RB ustawiona na B ;) Dzis mialem taki problem ze cos tak jakby RB nie dawalo rady dosyc spore obciazenie proca slabo dzial net i cos jak by nie tak. Tak sobie mysle czy czasami nie moze byc to wina slabego zasilacza do RB 18v 0,8A zastanawiam sie czy nie lepiej kupic zasilacza na 48v w koncu radio ustawione na 21dbm ;)
ustawie klientom na B+G zniejsze moc w tx power i dam znac ;)

pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2007, godz. 10:02 
Offline

Dołączył(a): 23 stycznia 2006, godz. 17:19
Posty: 26
I jak teoria sprawdziła się ?


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2007, godz. 15:33 
Offline

Dołączył(a): 8 czerwca 2006, godz. 22:09
Posty: 16
teoria niebardzo sie sprawdza ;) w zwiazku z kolejnym problemem ;)
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies