Zeby uzywac winbox nie trzeba byc sprytnym.. to prawie jak przez www
Obsluga przez winbox jest niemal intuicyjna.. wystarczy patrzec na ekran i naciskac to co sie chce..
Do KRAVI - jasne ze nie potrzebny jest linux.. mozna nawet laczyc sie z MT bezposrednio przez winbox majac adres publiczny. Tylko czy jest to bezpieczne ? Przez linux zawsze bezpieczniej

i to nie przez telnet do linuxa ale np SSH
Ja tak mam przynajmniej co pozwala mi zrobic MT niewidocznym z zewnatrz - w ten sposob ograniczylem tez probe wejsc na MT (jak masz publiczny adres na MT to logi mowia same za siebie...) a tak... tylko jeden adres i to sieci wewnetrznej ma dostep do MT i gitara.
Do polaczenia z linuxem uzywam Putty

:D
Cytuj:
wiem ze winbox jest sprytnym narzedziem ale osoba ktora ma obslugiwac siec niekoniecznie az taka sprytna i stad mysle jak mu ulatwic zycie np. przez www ale wyglada na to ze bede musial odpuscic temat dzieki za opinie
Uwazam ze zostawianie obslugi sieci komus kto nie jest "sprytny", nie zna sie na tym itp.. jest posunieciem powiedzialbym bardzo odwaznym... Przeciez zarzadzanie siecia nie polega na klikaniu czegos np przez www czy naciskaniu "+" lub "-" np w winbox. Bardzo czesto nie wystarczy zrobic reset

Osobiscie odradzam takie rozwiazanie... ale.. to tylko moja opinia..