Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Stores i karta CF w mikrotiku w wersji 3.15 RB 532A
PostNapisane: 21 października 2008, godz. 15:43 
Offline

Dołączył(a): 21 października 2008, godz. 15:29
Posty: 6
Witam posiadam RB z serii 532A mialem jakas stara CF 30 MB od aparatu wiec aby sie nie poniewierala po domu wsasdzilem ja do RB(mam zamiar wsadzic wieksza)
I do tej pory nie ptradilem jej wykorzystac
Obecnie po aktualizacji software'u do wersji MT 3.15 pojawilas sie w Winboxie w menu
stores a w niej zakladka disk gdzie jest dostepna karta CF (i tam ja zformatowalem) i pamiec wbudowana 126 MB widziana pod nazwa system
Jest rowniez zakladka stores i w niej dodalem CF do listy urzadzen niestety nie moge ustawic aby MT korzystal z CF nie mozna zmienic typu
Chcialbym aby ftp korzytsalo z CF a nie z pamieci systemowej
Chyba ze sie tak nie da wiec prosze o wytlumaczenie do czego i co mozna przechowywac na tej CF


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, godz. 08:47 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Niestety jak narazie wersja MT 3.15 pozwala jedynie na umieszczenie na CF proxy oraz USER-MANAGER :

*) added ability to manage multiple disks & stores under /store;
*) added support for storing user-manager database on secondary media via /store;
*) /store should be used to set up secondary disk as web proxy cache;

Być może w kolejnych wersjach pojawi się opcja przechowywanie logów na CF co byłoby bardzo przydatne.

Co do wprowadzenia w MT możliwości konfiguracji FTP na CF osobiście uważam że to już lekka przesada , brakuje tylko żeby MT oferował jeszcze w pełni konfigurowalny serwer www (typu apache) wszystko ładnie pięknie ale bez przesady :razz: :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 22 października 2008, godz. 11:04 
Offline

Dołączył(a): 21 października 2008, godz. 15:29
Posty: 6
Dzięki za odpowiedz
Przecież MT ma już wbudowanego ftp wiec nie wiem co w tym dziwnego tylko ze sie logujemy na pamięć systemowa (wiem ze nie jest tak bardzo rozbudowany jak proftpd) ale nic więcej bym nie potrzebował


Kolejne moje pytanie
Mam skonfigurowanego MT zgodnie z tym opisem http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=raport,276,4,277
Dynamiczny podział pasma z użyciem systemu RouterOS

Odpalony serwer DHCP
i w ip firewall nat
;;; MASQUERADE
chain=srcnat action=masquerade out-interface=ether1

Lacze DSL 2 MB 2048/256

Czy jest sens konfigurowania serwera Web Proxy
na łączu tym chodzi 5 użytkowników

I jeśli tak to poprosił bym opis bo znalazłem kilka na wiki mikrotik do transparentnego proxy
ale z nowa wersja za bardzo nie chcą działać


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, godz. 09:08 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Moim zdaniem przy tak małej liczbie użytkowników nie ma najmniejszego sensu stawiania serwera proxy, co innego gdybyś przy tak słabym łączu miał do "wykarmienia ;P" większą ilość userów.

Z podziałem łącza też nie ma sensu szaleć , na twoim miejscu zrobiłbym standardowe regułki na simplu per użytkownik i po sprawie, no chyba że chcesz się trochę pobawić proponuję podział łącza per usługa oznaczając na manglu odpowiednie protokołu i porty następnie nadać im odpowiednie priorytety na Queue Tree.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2008, godz. 10:07 
Offline

Dołączył(a): 21 października 2008, godz. 15:29
Posty: 6
Dzieki
rafall napisał "proponuję podział łącza per usługa oznaczając na manglu odpowiednie protokołu i porty następnie nadać im odpowiednie priorytety na Queue Tree"

Wiele osób proponuje takie rozwiązanie niestety nigdzie nie ma jak to poustawiać (no może nie trafiłem na dobry opis) mam prośbę może ktoś dokładnie opisać włącznie z wklejonymi komendami jak powinny wyglądać regułki w MT albo jeśli ma ktoś tak skonfigurowanego MT o załączenie pliku backupu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies