Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 21 października 2017, godz. 01:08

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: sygnał
PostNapisane: 22 lutego 2008, godz. 00:38 
Offline

Dołączył(a): 8 lutego 2008, godz. 14:57
Posty: 4
Witam jestem początkującym użytkownikiem Mikrotika.Mam pewien problem.Może na poczatek powiem ze jest to platforma zbudowana o routerboard + 3 anteny.Problem polega na tym że chcac podpiąc usera podpinam go do anteny o mocniejszym sygnale i nie wiem dlaczego na tej antenie działa gorzej niż gdy podepne go do anteny której sygnał jest gdzieś o 10 % slabszy?Z jednej strony mocniejszy sygnał ale wysokie pingi i slabe transfery a z drugiej strony słabszy sygnał i pingi oraz szybkości normalne.Dodam jeszcze, że podpinajac klintów z innych lokalizacji do tej niby mocniejszej ('gorszej') anteny jest wszystko ok.Miał ktoś może podobny problem?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: sygnał
PostNapisane: 22 lutego 2008, godz. 15:12 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
grzegorzl400 napisał(a):
Witam jestem początkującym użytkownikiem Mikrotika.Mam pewien problem.Może na poczatek powiem ze jest to platforma zbudowana o routerboard + 3 anteny.Problem polega na tym że chcac podpiąc usera podpinam go do anteny o mocniejszym sygnale i nie wiem dlaczego na tej antenie działa gorzej niż gdy podepne go do anteny której sygnał jest gdzieś o 10 % slabszy?Z jednej strony mocniejszy sygnał ale wysokie pingi i slabe transfery a z drugiej strony słabszy sygnał i pingi oraz szybkości normalne.Dodam jeszcze, że podpinajac klintów z innych lokalizacji do tej niby mocniejszej ('gorszej') anteny jest wszystko ok.Miał ktoś może podobny problem?


Wysokosc (sila) sygnalu, a np zaszumienie terenu, zajetosc kanalu, snr - to zupelnie rozne "rzeczy". Zrob sobie scan i zobaczysz, ze na tej "antenie" na ktorej masz mocniejszy sygnal bedziesz lapal wiecej "nadajnikow" w jej kanale, niz na tej innej. Do tego dochodzi jeszcze jakie to anteny, o jakim zysku, jakich katach itp itd. Czynnikow jest bardzo wiele, a Ty nie napisales nic ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 23 lutego 2008, godz. 23:03 
Offline

Dołączył(a): 8 lutego 2008, godz. 14:57
Posty: 4
Może mógłbyś mi podać w jaki sposób najlepiej i najdokładniej sprawdzic zaszumienie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 24 lutego 2008, godz. 10:46 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 29 września 2007, godz. 11:12
Posty: 88
Lokalizacja: Tychy
grzegorzl400 napisał(a):
Może mógłbyś mi podać w jaki sposób najlepiej i najdokładniej sprawdzic zaszumienie?


int > wir > regis > i klikasz np na klienta -> signal


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies