Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 25 maja 2009, godz. 09:43 
Offline

Dołączył(a): 7 maja 2009, godz. 10:07
Posty: 25
Czy w CM9 mozna wykorzystac drugie wyjscie antenowe??
Gdzies czytalem ze dziala tam jedynie radioB, mam hotspota na rb433ah i dwie cm9 sa podlaczane do dookolnych po roznych stronach budynku. Jeszcze jedna cm9 jest jako PtP.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 25 maja 2009, godz. 12:20 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Równocześnie można wykorzystać tylko jedno gniazdo antenowe a lub b. W przypadku fizycznego uszkodzenia gniazda A można wpiąć antenę w gniazdo B i mienić w MT domyślne wyjście z A na B.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 25 maja 2009, godz. 12:50 
Offline

Dołączył(a): 7 maja 2009, godz. 10:07
Posty: 25
Czyli odpada uzycie A i B, nawet jezeli na tych samych antenach ma leciec to samo ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 25 maja 2009, godz. 14:45 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Niestety odpada. Wyjściem może być użycie splitera i podłączenie do niego dwóch anten, niestety trzeba się liczyć z obniżeniem mocy wyjściowej na każdej z anten o około 50%.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 26 maja 2009, godz. 09:09 
Offline

Dołączył(a): 7 maja 2009, godz. 10:07
Posty: 25
A czy jakas inna karta moze w taki sposoba dzialac?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 26 maja 2009, godz. 12:26 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Niestety, karta musiałaby posiadać dwa niezależne od siebie tory radiowe wyprowadzone na każdy z gniazd u.fl. Nawet jeżeli znalazłbyś taką kartę to najprawdopodobniej byłaby dwuzakresowa dla częstotliwości 2.4 oraz 5 GHz jak np. SENAO 8603 V3, z drugiej strony wątpię żeby MT potrafił obsłużyć w ten sposób moduł radiowy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 26 maja 2009, godz. 20:52 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 21 maja 2009, godz. 13:23
Posty: 43
p14c3k napisał(a):
Czy w CM9 mozna wykorzystac drugie wyjscie antenowe??
Gdzies czytalem ze dziala tam jedynie radioB, mam hotspota na rb433ah i dwie cm9 sa podlaczane do dookolnych po roznych stronach budynku. Jeszcze jedna cm9 jest jako PtP.


zdaje się iż można wykorzystać stosując tak zwany Dual N-Streme przy zastosowaniu 2 identycznych anten ale to czemu innemu służy ..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Szbkie pytanie o CM9
PostNapisane: 27 maja 2009, godz. 10:24 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Dual N-stream to całkowicie inna bajka. Polega na wykorzystaniu dwóch modułów radiowych do stworzenia bardzo wydajnej radiolinii. Jeden moduł pracuje jako TX czyli wysyła dane drugi pracuje jako RX czyli odbiera dane.

Mikrotik umożliwia wykorzystanie jednego złącza antenowego jako TX drugiego jako RX na jednym module radiowym, służy to do zastosowania anten o różnych zyskach energetycznych dla wysyłania i odbierania danych w celu polepszenia jakości sygnałów przy zachowaniu restrykcji prawnych co do emitowanej mocy. Rozwiązanie najczęściej stosowane w połączeniach point to point.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies