Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 20 listopada 2017, godz. 21:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Tp-Link w8910G i internet po LAN
PostNapisane: 5 października 2007, godz. 15:29 
Offline

Dołączył(a): 5 października 2007, godz. 15:20
Posty: 4
Witam,
mam pytanie czy jest mozliwe ustawienie tak tego "kombajnu" by net otrzymywany przez LAN [rj45] przesylac dalej za pomocą wifi/lan?

Probowalem juz kilkunastu ustawien i nie idzie wogole pingowac zewnetrznego routera.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, godz. 15:50 
Offline

Dołączył(a): 10 sierpnia 2007, godz. 15:56
Posty: 10
Lokalizacja: StatekPiracki
niestety nie da sie tego zrobić na tym urządzeniu, polecam np. TPLINK-TL-WA501G, lub innego AP ale ten akurat posiada bardzo wiele "ciekawych" trybów pracy. Kupić, podpiąć i po sprawie, zamiast kombinować.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 5 października 2007, godz. 17:46 
Offline

Dołączył(a): 5 października 2007, godz. 15:20
Posty: 4
hmm chcialem miec urzadzonko bardziej rozbudowane o modem by moc wykorzystac w roznych miejscach zamieszkania. Od albo jako modem do neo i AP lub jako AP korzystajacy z internetu pochodzacego z LAN.

Mialem nadzieje, ze uda sie to urzadzenie tak skonfigurowac by dzialalo.

Narazie udalo mi sie jakos pokretnie odpalic strone logowania do zewnetrznego routera ale widac brak tutaj klonowania MAC :( przez co nie sprawdze, czy dalej w swiat mnei wypusci.

I jeszcze nie wiem jak ten router restartowac. Trzymam wcisniety reset 6s [wlaczon router] i nic to nie daje, podobnie bez pradu [a wg. manuala powinno dzialac].


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 8 października 2007, godz. 16:12 
Offline
Inter Projekt

Dołączył(a): 23 marca 2007, godz. 17:30
Posty: 184
Lokalizacja: Ruda Śląska
niech pan wgra najnowszego firmwara ze strony tplink.com bo ostatnio dodali pare opcji a router posiada klonowanie mac. ponadto w opcjach routera w bodajze menagment jest opcja restore to factory default


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 9 października 2007, godz. 21:27 
Offline

Dołączył(a): 5 października 2007, godz. 15:20
Posty: 4
Chyba nie mowimy o tym samym sprzecie. To jest modem ADSL i tam jakos nie znalazlem opcji mac clone czy cokolwiek innego.
Wgralem wczesniej nowy soft.

No chyba, ze ma pan pod reka ten sprzet i moze mi powiedziec w jakiej sekcji mam tego szukac i co ma pan zaznaczone w opcjach modemu/sieci lan? [bo niektore opcje pojawiaja sie zaleznie co wlaczymy - a ja z modemu dsl narazie nie skorzystam].


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2007, godz. 13:48 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
TP LINK 8910 nie nadaje się do obsługi DSL-a więc w przyszłości będzie się Pan musiał zaopatrzyć w inne urządzenie.

Ewentualnie można wyłączyć wszystkie usługi na routerze takie jak : DHCP Server,NAT,Routing itp. i użyć go jako standardowego switcha ( rozszerzonego o moduł WiFi) , od usługodawcy zapewne otrzymasz modem który można wpiąć w wbudowanego switcha. Przy odrobinie szczęścia :P otrzymasz kilka ( 2 - 3 ) adresy zewnętrzne, na każdym z komputerów wpisujesz adresację z ręki z bramką wskazującą na modem i powinno śmigać.

Można spróbować zmodyfikować standardowe wpisy w DHCP na routerze tak aby przydzielał IP z puli przyznanej przez usługodawcę , dodatkowo można powiązać te IP z konkretnymi MAC adresami wewnątrz sieci. Jest to jednak rozwiązanie bardzo dalekie od ideału :P

Jeżeli chodzi o najbardziej funkcjonalne urządzenia polecam płyty RouterBoard , szczególnie model 133 :

http://www.interprojekt.pl/koszykMagazy ... OUTERBOARD

Urządzenie jest w stanie obsłużyć zarówno DSL-a jak i ADSL-a, oferuje również bogate opcje konfiguracyjne z uwagi na zainstalowany system MikroTik.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2007, godz. 17:42 
Offline

Dołączył(a): 5 października 2007, godz. 15:20
Posty: 4
Teraz to ja sie zgubilem.
To urzadzenie ma wbudowany modem obslugujacy neostrade??

A dopoki nie kozystam z lacza tpsa to mialem nadzieje, ze da sie wykorzystac ten model jako switch z AP o czym pan rafall pisze.
"Ewentualnie można wyłączyć wszystkie usługi na routerze takie jak : DHCP Server,NAT,Routing itp. i użyć go jako standardowego switcha ( rozszerzonego o moduł WiFi) "
Hmm musze zobaczyc czy tak sie da bo jakos nie udalo mi sie. A wlasnie chce tak zrobic.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 10 października 2007, godz. 20:11 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Proszę nie mylić pojęcia switch z routerem :P Urządzenie jest routerem ADSL-owym co oznacza że jego portem WAN jest po po prostu port RJ11 ( standardowy kabel telefoniczny ) urządzenie nawiązuje synchronizację z liną dokonuje autoryzacji po PPOE/PPOA następnie realizuje NAT dla hostów podpiętych do wbudowanego switcha czy też podłączających się po WiFi.

Wyłączając na urządzeniu NAT/Firewall/DHCP/Routing i podłączając użytkowników czy to po WiFi czy po LANIE będzie on funkcjonował identycznie jak standardowy SWITCH.

Jeżeli Pana dotychczasowy usługodawca internetowy przydzielił Panu jakiś adres IP dopuszczający Pana komputer do ruchu w sieci lub też przydziela je dynamicznie za pomocą DHCP po MAC adresach, do ruchu zostanie dopuszczony tylko jeden komputer (ten który będzie miał wpisaną określoną adresację IP lub będzie posiadał określony MAC adres).

Chyba że usługodawca w żaden sposób nie zabezpieczył sieci i przydziela adresację wszystkim pytającym hostą jak leci ale to raczej nie możliwe :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies