Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 18 października 2017, godz. 00:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: UB5 i inne
PostNapisane: 19 kwietnia 2009, godz. 22:54 
Offline

Dołączył(a): 28 grudnia 2008, godz. 17:28
Posty: 6
Szanowni Grupowiecze,

Od niedawna zajmuje sie problematyka sieci bezprzewodowych. Mam zatem jak pewnie wiele poczatkujacych kilka pytan na ktore moze znacie, na co licze, odpowiedzi :-)

1. Poniewaz w wiekszosci uzywam kart UB5 moja uwage zwrocil fakt, ze w zakladce interfejsu Tx Power sa dwie wartosci np. 30(23) wiecie co to moze oznacza ?

2. Jak tylko wybiore country=poland znika tryb turbo. Wnioskuje ze w polsce tego trybu uzywac nie nalezy (nie wolno) ?

3. "Oswietlam" z jedej anteny 2 aglomeracje - jedna oddalona ok 1km druga ok 3 km. Czy uzywajac tych samych anten (interline23) w tej blizszej jak i tej dalszej zasmiecam sobie zbyt silnym sygnalem pasmo ? U klientow polozonych blizej mam sygnal ok 39dBm. Czy popelniam tu jakis kardynalny blad ? Czy moze MK zestawiajac sie na 54/54 sam obnizy moc do minimalnego poziomu ?

4. Czy ktos wykorzystywal mechanizm mesh zaimplementowany zdaje sie od niedawna w MK ? Mam 4 nadajniki w ksztalcie kwadratu 1-2;2-3;3-4. Kliencie komunikuja sie miedzy soba, wiec klient podlaczony do stacji 4 jesli chce sie komunikowac z klientem podlaczonym do stacji 1 musi przejsc przez stacje 2 i 3 co wydaje sie malo optymalne. Czy w Mk mesh pozwoli skonfigurowac pierscien 1-2;2-3;3-4;4-1 i w przykladzie jak powyzej klientowi ze stacji 4 ruch pusci przez 4-1 ?


Z gory sedeczne dzieki za wszelkie podpowiedzi
ArEk


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: UB5 i inne
PostNapisane: 23 maja 2009, godz. 21:48 
Offline

Dołączył(a): 5 listopada 2008, godz. 14:46
Posty: 9
^ArEk^ napisał(a):
1. Poniewaz w wiekszosci uzywam kart UB5 moja uwage zwrocil fakt, ze w zakladce interfejsu Tx Power sa dwie wartosci np. 30(23) wiecie co to moze oznacza ?


normalnie w zakładce TX Power wpisuje się moc w dBm, ale co ciekawe w karcie UB5 jest inaczej. wpisuje się moc z przedziąłu od 0 do 30 gdzie 0 to 0dBm, a 30 to 23dBm. wiec to w nawiasie to wartość w dBm.

^ArEk^ napisał(a):
2. Jak tylko wybiore country=poland znika tryb turbo. Wnioskuje ze w polsce tego trybu uzywac nie nalezy (nie wolno) ?


nie wolno zgodnie z prawem używać turbo gdyż to zajmuje zbyt szerokie pasmo 40MHz.

^ArEk^ napisał(a):
3. "Oswietlam" z jedej anteny 2 aglomeracje - jedna oddalona ok 1km druga ok 3 km. Czy uzywajac tych samych anten (interline23) w tej blizszej jak i tej dalszej zasmiecam sobie zbyt silnym sygnalem pasmo ? U klientow polozonych blizej mam sygnal ok 39dBm. Czy popelniam tu jakis kardynalny blad ? Czy moze MK zestawiajac sie na 54/54 sam obnizy moc do minimalnego poziomu ?


ogólnie to zasada jest taka aby używać karty z mniejszą mocą a silniejszej anteny, więc może zmniejsz nieco moc na karcie a antenę zostaw. Ważniejszy od sygnału jest parametr CCQ ktory najlepiej jakby wynosil 100/100. Po zmianie mocy zobacz jak to wpłynie na CCQ.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies