Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 22 sierpnia 2017, godz. 20:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Udostepnienie łacza przez odpowiedni kod...
PostNapisane: 3 września 2007, godz. 18:44 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 8 lipca 2007, godz. 16:03
Posty: 36
Witam Panowie...


Wiem że spokojnie na mt mozna udostepniać neta przez wpisanie odpowiedniego kodu hex.
Podobno nazywa sie to Peoe czy jakoś tak.
Czy może ktoś z was pomóć w konfiguracji takiej opcji??
Np w tej chwili filtruje sobie ludzi po macku natomiast chcial bym pobawic sie w poe.
Czy da się przypisac odpowiedni klucz do danego adresu mac i dodatkowo zwiazdac to z adresem ip np tak jak a ARP ??

Dziekuje z góry za pomoc...
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, godz. 08:49 
Offline
Site Admin
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 11 sierpnia 2006, godz. 10:20
Posty: 89
Lokalizacja: Gliwice
zapewne chodzi koledze o PPPoE ...
http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/2. ... /pppoe.php ... a tam sekcja pppoe server.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, godz. 10:26 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Jakby komuś się nie chciało dochodzić co i jak po maualach MT poniżej krótki opis jak skonfigurować autoryzację po PPPOE.

Przykład przeprowadzony na RB 532 :
ETH1 - sieć LAN ( 10 użytkowników )
ETH3 - bramka (odpalony client DHCP)

Po pierwsze tworzymy server PPOE, przechodzimy na zakładkę PPP>>PPPOE SERVER tutaj dodajemy nowy wpis:

Service name : dowolna nazwa
Interface : interfejs na którym ma działać autoryzacja ( w moim przypadku ETH1)
Zatwierdzamy wpis "OK" .

Następnie przechodzimy do zakładki Secrets tutaj dodajemy wpisy dla konkretnych użytkowników :

Name : login użytkownika
Password : wiadomo
Service : PPPOE
Local Adress : adres interfejsu na którym jest postawiony server PPPOE ( w moim przypadku ETH1/192.168.1.1)
Remote Address : adres który będzie przypisany użytkownikowi
Pozostałe opcję według uznania.

I właściwie po sprawie. Nie odpalamy w sieci żadnego DHCP SERVERA , oczywiście realizujemy prosty NAT pomiędzy sieciami ( w moim przypadku pomiędzy interfejsem eth1 i eth3)

Na komputerach użytkowników tworzymy nowe połączenie wykorzystujące autoryzację PPPOE wpisujemy login i hasło i gotowe.

UWAGA : Zauważyłem problem z autoryzacją jeżeli na komputerze działa DHCP CLINET ( brak połączenia do czasu pobrania domyślnych sprzętowych adresów ), dlatego proponuję przypisać dowolny adres IP na interfejsie aby DHCP CLIENT nie przeszkadzał w autoryzacji.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 15 września 2007, godz. 22:10 
Offline

Dołączył(a): 15 stycznia 2007, godz. 17:16
Posty: 11
Lokalizacja: Borzęcin
no opis fajny, ale jak zrobić pppoe jak MT jest bazą AP_WDS i jest przeźroczystym urządzeniem, jedyne co na niej działa to autoryzacja do bazy po mac'u i przycinanie pasma.
DHCP jest na serwerze który jest zarazem bramką.
i pytanie 2, na których płytach RB można zrobić PPPOE ?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies