Inter Projekt
 
www.InterProjekt.pl  
Teraz jest 17 października 2017, godz. 15:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Upgrade licencji RB532 - 2.9.26
PostNapisane: 18 kwietnia 2008, godz. 22:34 
Offline

Dołączył(a): 18 kwietnia 2008, godz. 22:10
Posty: 1
Witam,
Mam taki problem. zakupiłem licencję w interprojekcie i chciałem zrobić upgrade licencji na RB532 2.9.26, aby móc zupgradować soft do najnowszej wersji. Instaluje klucz przez import key, po czym Routerboard sie resetuje i niestety nie daje to żadnego efektu. Podobnie się dzieje używając do instalacji telnet. Loguje sie na RB532, a tam dalej pisze, że licencja jest Upgratable Until: Jan/01/2007. Na stronie mikrotika znalazłem cos takiego http://wiki.mikrotik.com/wiki/License_allows gdzie pisze:
Your software can be upgraded only up to a certain version of RouterOS, for example in the following router, license upgrades will be possible only until up to the last version of RouterOs v3:

[normis@Demo_v2.9] > system license print
software-id: "LF15-2JT"
upgradable-to: v3.x
nlevel: 5
features: extra-channels
[normis@Demo_v2.9] >

If you are trying to upgrade this router to RouterOS v4, then it will not allow you to do this. You will have to purchase a license for v4 and apply it. Then the `upgradable-to` value will change.


Older Routers

If you do not see the `upgradable-to` value in this menu, you probably have RouterOS older than 2.9.27, in this case - it depends on what date it shows in this menu.

* if the date is in future, upgrade is possible via all known upgrade methods, including FTP
* if the date is in the past, upgrade is still possible, but only via Netinstall.

Wynika z tego, że chyba musze zainstalować na nowo za pomocą Netinstall. czy w przypadku instalacji za pomocą Netinstall zmieni mi się Software ID. I co w takim przypadku z moja nowa licencją.

Prosze o radę co w takim przypadku najepiej zrobić.

Pozdrawiam
mario_bo


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł:
PostNapisane: 21 kwietnia 2008, godz. 14:16 
Offline

Dołączył(a): 31 października 2006, godz. 09:51
Posty: 293
Lokalizacja: Sosnowiec
Mikrotik kilka razy zmieniał politykę licencjonowania sowich systemów operacyjnych.

Na twoim miejscu użyłbym sprawdzonego narzędzia Netinstall do zainstalowania systemu w nowej wersji. Proponuję najpierw zainstalować najnowszą wersję z zakresu V2 czyli 2.9.51 a potem ewentualnie V3.

Opis instalacji za pomocą Netinstala pod linkiem :

http://wiki.interprojekt.pl/wiki/Wiki.j ... outerBoard

Soft ID pozostanie taki sam licencja nie ulegnie skasowaniu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Publikowane wiadomości są prywatnymi opiniami użytkowników forum. Inter Projekt S.A. nie ponosi odpowiedzialności za treść wiadomości.
Informacje o cookies